![DIVICO](https://flamis.gr/wp-content/uploads/2024/12/DIVICO.png)
Ανοιχτή έως τις 28 Φεβρουαρίου είναι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από μακροχρόνια ανέργους που θέλουν να εργαστούν ως τραυματιοφορείς στα δημόσια νοσοκομεία. Η πρόσληψη των 500 τραυματιοφορέων που αναζητά το Υπουργείο Υγείας είναι κομβικής σημασίας για τη βελτίωση των χρόνων αναμονής στις εφημερίες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, κυρίως της Αττικής. Αρκούν, όμως, να δώσουν λύση στο εφημεριακό ζήτημα;
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι των Κέντρων Υγείας που πρόκειται να συνδράμουν στις εφημερίες των νοσοκομείων προχωρούν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, διεκδικώντας ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας αποφάσισε στάσεις εργασίας για τα προβλήματα που προκύπτουν από τις πιλοτικές εφημερίες στα Κέντρα Υγείας Αμαρουσίου και Καλλιθέας.
Οι εργαζόμενοι είναι σύμφωνοι με την αύξηση λειτουργίας του ωραρίου των Κέντρων Υγείας, αλλά σημειώνουν ότι χρειάζεται ενίσχυση των ιατρικών ειδικοτήτων και κυρίως των εργαστηριακών όπως είναι οι ακτινολόγοι και οι μικροβιολόγοι. Επίσης, ζητούν την πρόσληψη διοικητικού και λοιπού προσωπικού. Σε μεγάλο βαθμό σήμερα τα Κέντρα Υγείας καλύπτονται με μετακινήσεις προσωπικού, φαινόμενο που κατά τους εργαζόμενους δεν μπορεί να έχει μακροπρόθεσμο όφελος. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Αμαρουσίου έχουν προγραμματίσει 3ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 14/2 (11.00-14.00) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στο Κέντρο Υγείας Καλλιθέας είναι προγραμματισμένη στάση εργασίας τη Δευτέρα, 17/2 (11.00-13.00) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη δομή.
Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για να βελτιωθούν οι χρόνοι αναμονής στα Επείγοντα ξεδιπλώνεται σε επτά άξονες. Οι οργανωτικές αλλαγές έχουν ξεκινήσει με την ανακατανομή των ομάδων εφημέρευσης που σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας έχουν επιφέρει έως και 20% μείωση της προσέλευσης.
Σε εξέλιξη είναι οι κτιριακές ανακαινίσεις των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών. Την ίδια στιγμή, έχουν προγραμματιστεί στοχευμένες προσλήψεις στα ΤΕΠ για τις οποίες, βέβαια, ακόμη δεν υπάρχει ορίζοντας υλοποίησης. Ενδεικτικά, αναμένεται να προκηρυχθούν θέσεις για 19 γιατρούς ΤΕΠ στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια, 18 γιατροί ΤΕΠ στη 2η ΥΠΕ και 229 νοσηλευτές στα νοσοκομεία και των δύο ΥΠΕ.
Οι προωθούμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν και την ψηφιακή αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων. Το σύστημα ιχνηλάτησης ή αλλιώς «βραχιολάκι», όπως το έχει ονομάσει ο Υπουργός Υγείας, αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά σε τέσσερα νοσοκομεία της Αττικής. Ακόμη, πάντως, δεν έχει ανακοινωθεί η έναρξη ούτε είναι γνωστό πότε τελικά θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται, έστω πιλοτικά. Ο στόχος είναι σε 1,5 χρόνο το πρόγραμμα (που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης) να εξελιχθεί και οι πολίτες να έχουν διαθέσιμη την πληροφορία των χρόνων αναμονής σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο.
![PhysioClinic](https://flamis.gr/wp-content/uploads/2025/01/physioclinic.jpg)