Ο τραπεζικός κλάδος στη χώρα μας όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη φαίνεται να αποτελεί πόλο έλξης το τελευταίο χρονικό διάστημα, κυρίως από Αμερικανούς επενδυτές. Τα υψηλά μερίσματα, ο τρόπος διαχείρισης της μείωσης των επιτοκίων, η αυστηρή και προσηλωμένη εποπτεία έρχονται να υποστηρίξουν την ενίσχυση των τιμών των μετοχών.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Ελλάδα η μικρή εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τη μεγάλη ανασφάλεια των οικονομικών πολιτικών στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, οδηγούν Ευρωπαίους αλλά και Ασιάτες επενδυτές να εγκαταλείπουν μακροπρόθεσμες θέσεις στην περιοχή και να αναζητούν άλλα καταφύγια στην Ευρώπη.
Απτή απόδειξη αποτελεί μεταξύ άλλων η πρόσφατη επένδυση της Principal Global Investors LLC στην Εθνική Τράπεζα με ποσοστό 5,03%.
Υπενθυμίζεται πως στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας συμμετοχές υψηλότερες του 5% είναι αυτή του Capital Group (5,14%) αλλά και του Υπερταμείου (8,39%).
Άλλοι διεθνείς επενδυτές που κατά καιρούς έχουν αποκτήσει συμμετοχές στην Εθνική Τράπεζα πολλοί μάλιστα συνεχίζουν να είναι επενδεδυμένοι είναι οι Fidelity, BlackRock, Lazard, Allianz, Wellington, RWC, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC κλπ
Στην Τράπεζα Πειραιώς ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι ο John Paulson με 13,62%. Οι διεθνείς επενδυτές κατέχουν το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας με το 88% αυτών να είναι μαρκοπρόθεσμοι επενδυτές και το 12% hedge funds. Σημαντικοί επενδυτές που κατά καιρούς έχουν επενδύσει στην τράπεζα ή και παραμένουν επενδεδυμένοι σε μετοχές της τράπεζας είναι οι Goldman Sachs, Pictet, Redwel, Wellington, Lazard, Vaguard, Robeco, FIera, Fine Investment, Millenium, Marshal Wace.

Σε ότι αφορά την Alpha Bank μετά την πώληση των μετοχών του μεγαλοεπενδυτή John Paulson , ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 9,62% παραμένει η Unicredit, ενώ ακολουθεί η Reggeborgh με 5,16%. ‘Αλλοι σημαντικοί επενδυτές που κατά καιρούς τοποθετήθηκαν ή και παραμένουν τοποθετημένοι στην τράπεζα είναι οι Νorges, η Lazard και η Alliance.
Πολλοί από τους παραπάνω επενδυτές επιθυμούν να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στις ελληνικές τράπεζες όπως διαφαίνεται από τη συχνότητα με την οποία εμφανίζονται στα road shows.
Στις 15 και 16 Μαϊου η Wood πραγματοποιεί συνέδριο στην Αθήνα επειδή ακριβώς το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης.
Σημειώνεται πως οι ελληνικές τράπεζες θα είναι παρούσες χρηματοοικονομικό συνέδριο της Goldman Sachs στο Βερολίνο για μετοχικούς επενδυτές στις 10-12 Ιουνίου.
Οι ελληνικές τράπεζες πραγματοποίησαν την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τριμήνου και κατέγραψαν σημαντικό ατού σε ότι αφορά την πιστωτική επέκταση, υποσχέθηκαν δε όλες ανεξαιρέτως να πετύχουν τους στόχους που έχουν προβλέψει για το 2025 παρά τη μείωση των επιτοκίων.