Επικουρικές συντάξεις: Σχέδιο για fast track έκδοση – Το χρονοδιάγραμμα για μείωση του “στοκ”

    Ημερομηνία:

    Σήμερα σε 125.000 ανέρχονται οι συσσωρευμένες αιτήσεις, από τις οποίες οι 94.000 έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλ. η αναμονή τους έχει ξεπεράσει τους 3 μήνες.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΕΦΚΑ, στόχος είναι η αποκλιμάκωση του στοκ κατά 30% έως το τέλος του έτους και η συνολική εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων το πρώτο εξάμηνο του 2023.

    Φλίγκος

    Επισημαίνεται ότι στον κλάδο των επικουρικών η αναμονή σήμερα μπορεί να φτάσει τα τρία ή και περισσότερα χρόνια σε περίπτωση που ο υποψήφιος συνταξιούχος έχει διανύσει διαδοχικώς ασφαλιστικό χρόνο σε περισσότερα από ένα Ταμεία, συνθήκη που αφορά στους μισούς Έλληνες εργαζομένους, όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

    Σημειώνεται ότι προϋπόθεση για να αρχίσει ο υπολογισμός της επικουρικής και του εφάπαξ είναι να έχει εκδοθεί η απόφαση για την κύρια σύνταξη.

    GLEARNET

    Το «κλειδί» για την επίσπευση των διαδικασιών θα είναι αφενός η απελευθέρωση των υπαλλήλων που σήμερα ασχολούνται με την απονομή των κύριων συντάξεων και αφετέρου η ενεργοποίηση της fast track διαδικασίας.

    Τον τελευταίο χρόνο ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων, περίπου 200, που εργάζονταν στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ για την έκδοση των επικουρικών συντάξεων του πρώην ΙΚΑ, είχαν συνταχθεί στο επίπονο έργο της έκδοσης των κύριων συντάξεων.

    Με την fast track διαδικασία αξιοποιούνται οι πληροφορίες που ήδη διαθέτει ο ΕΦΚΑ κυρίως στα ηλεκτρονικά αρχεία του, καθώς και οι δηλώσεις ή τα στοιχεία που προσκομίζουν οι ασφαλισμένοι, τα οποία τεκμαίρονται καταρχάς ως αληθινά. Η επαλήθευση των στοιχείων και των δηλώσεων θα γίνει μετά την έκδοση των συντάξεων για όλες τις συντάξεις fast track και τις συντάξεις εμπιστοσύνης.

    Επίσης, η εμπλοκή των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων θα επεκταθεί και στις επικουρικές.

    Σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ, η ψηφιοποίηση της αίτησης για επικουρική σύνταξη τόσο για το δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα που ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες συνέτεινε στη μείωση κατά τρεις μήνες του χρόνου έκδοσης των νέων επικουρικών.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα: Δεν έχει τελειωμό η “άγρια” κατάσταση στη Γούβα

    Καταστάσεις «Μπρονξ» ζούνε στην περιοχή της Γούβας όσοι μένουν...

    Πάτρα: Γιορτή Σαρδέλας στον Φάρο την Κυριακή 14/9

    Αυτή την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2025, ο Φάρος γίνεται το πιο...

    Πάτρα: Σοκάρουν τα βίντεο από το επεισόδιο στην Αγίας Σοφίας! Αστυνομικοί “τσίμπησαν” και το δεύτερο άτομο

    Σοβαρό επεισόδιο στην πλατεία Αγίας Σοφίας, όταν δύο άτομα Ρομά...

    Πάτρα: Σήμερα αγρυπνία στην Ευαγγελίστρια

    Το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2025 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας...