Στις ομογενειακές κοινότητες της Αλμπέρτα και της Βρετανικής Κολούμπια βρέθηκε από την περασμένη Πέμπτη o Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Ανδρέας Κατσανιώτης, συνεχίζοντας την επίσημη επίσκεψή του στον Καναδά.
Στον πρώτο σταθμό του στο Κάλγκαρι, ο κ. Κατσανιώτης συναντήθηκε με τα μέλη της Ελληνικής παροικίας που ζουν στην επαρχία της Αλμπέρτας τα οποία εξέφρασαν την ευχαρίστησή τους για την πρώτη επίσκεψη μέλους ελληνικής κυβέρνησης στην περιοχή τους.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών ξεναγήθηκε στο Κέντρο της κοινότητας όπου λειτουργεί τμήμα ελληνικής γλώσσας, πολιτιστικό κέντρο και ο ναός του Αγίου Δημητρίου, ενώ συζήτησε με τους ομογενείς και για το νέο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τη διαδικασία της συμμετοχής στις εκλογές από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.
Ο ίδιος ενημέρωσε σχετικά με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρει το υπουργείο Εξωτερικών και ενημέρωσε πως ολοκληρώνονται οι διαδικασίες προκειμένου το προσεχές διάστημα να λειτουργήσει προξενείο στο Κάλγκαρι, προκειμένου οι περίπου 7000 ομογενείς που ζουν εκεί να μην εξυπηρετούνται από το προξενείο του Βανκούβερ.
Στον επόμενο σταθμό της επίσκεψής του, στο Βανκούβερ, ο κ. Κατσανιώτης επισκέφθηκε το τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο S.Fraser του Βανκούβερ. Εκεί, όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συναντήθηκε με τον διευθυντή του τμήματος Δ. Κράλλη, την λέκτορα Ε. Κοτσοβίλη & τον ερευνητή Α. Αρκαδιανό, μέλη της ομάδας που δημιούργησε τη πλατφόρμα “staellinika”, με τους οποίους συζήτησε τους τρόπους ενίσχυσης της εκμάθησης Ελληνικών στα Ελληνόπουλα της Διασποράς.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, στην ίδια ανάρτηση, κάνει αναφορά στο «τεράστιο κεφάλαιο ακαδημαϊκών που διαπρέπουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού» το οποίο διαθέτει η Ελλάδα και σημειώνει ότι, σε συνεργασία με την Κύπρο, καταρτίζεται μητρώο καταγραφής όλων των Ελλήνων και Κυπρίων καθηγητών & ερευνητών της Διασποράς.
Στο Βανκούβερ, ο κ. Κατσανιώτης βρέθηκε και στο ναό του Αγ. Γεωργίου όπου παρακολούθησε μαζί με τα μέλη της ελληνικής κοινότητας τη Θεία Λειτουργία του Λαζάρου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση για τα θέματα της παροικίας, με κεντρικό το θέμα της εκπαίδευσης κυρίως όσον αφορά τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά των ομογενών.