Επιστήμονες δίνουν δεύτερη «ζωή» σε πτηνά μετατρέποντάς τα σε… drone

Ημερομηνία:

Οι επιστήμονες στο Νέο Μεξικό δίνουν στα νεκρά πτηνά δεύτερη ζωή, στο πλαίσιο μιας αντισυμβατικής έρευνας άγριας ζωής.

PHILOXENIA

Ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο Μεταλλευμάτων και Τεχνολογίας στο Σορόκο του Νέου Μεξικού, παίρνει ήδη ταριχευμένα πουλιά και τα μετατρέπει σε…drones ώστε να μελετήσει τις πτητικές τους δυνατότητς.

Όπως σημειώνει ο δρ. Μοστάφα Χασαναλιάν, καθηγητής μηχανολόγος μηχανικός κι επικεφαλής της έρευνας, τα τεχνητά, μηχανικά πτηνά δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην έρευνά του.

«Σκεφτήκαμε αυτήν την ιδέα, να χρησιμοποιήσουμε… νεκρά πουλιά και να τα μετατρέψουμε σε drone. Όλα είναι εκεί… κάνουμε αντίστροφη μηχανική» λέει ο ίδιος.

 

Τα ταριχευμένα πτηνά – drone -που προς το παρόν δοκιμάζονται σε ειδικά κατασκευασμένο κλουβί στο πανεπιστήμιο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη κατανόηση του σχηματισμού και των πτητικών μοτίβων των σμηνών. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να εφαρμοστεί στη βιομηχανία αεροπλοΐας, σημειώνει ο Χασαναλιάν.

«Αν μάθουμε πως αυτά τα πουλιά διαχειρίζονται την… ενέργεια μεταξύ τους, μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτή τη γνώση στο μέλλον της βιομηχανίας αεροπορίας για να εξοικονομήσουμε περισσότερη ενέργεια και καύσιμα» σημειώνει.

 

O Μπρέντεν Χέρκενχοφ, διδακτορικός φοιτητής στο New Mexico Tech, εστιάζει στο χρώμα και την αποτελεσματικότητα της πτήσης.

Παρότι πολλοί θεωρούν πως τα πουλιά χρησιμοποιούν το χρώμα στο φτέρωμά τους για να προσελκύσουν τα θηλυκά ή για καμουφλάζ, ο Χέρκενχοφ μελετά το πώς το χρώμα επηρεάζει την πτητική αποδοτικότητα.

Το πρωτότυπο μπορεί να πετάξει το πολύ για είκοσι λεπτά, οπότε όπως λέει ο Χασαναλιάν, το επόμενο στάδιο είναι να βρεθεί ο τρόπος να ενισχυθεί η διάρκεια πτήσης και να πραγματοποιηθούν δοκιμές στη φύση ανάμεσα σε ζώντα πτηνά.

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα
Σχετικα

Πάτρα: Συνέλαβαν δύο Τούρκους στο λιμάνι

Στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής της Πάτρας προέβησαν...

Η «Κοινο_Τοπία» επιβράβευσε τις φοιτητικές ομάδες Patras Medicine iGEM του Πανεπιστημίου Πατρών για την επιτυχία τους το ’25

Με απόλυτη επιτυχία και συγκινητική ανταπόκριση ολοκληρώθηκε η πρωτοβουλία της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού « Κοινο_Τοπία»...

Το Πανεπιστήμιο Πατρών στο 4ο Πανελλήνιο Forum Πολιτισμού και Τουρισμού στο Αίγιο

Σε πανελλήνιο σημείο συνάντησης για τον πολιτισμό και τον...

Συγκινεί η Βικτώρια Δέλλα ανήμερα των γενεθλίων της Γωγώς Μαστροκώστα

Συγκίνηση προκάλεσε η ανάρτηση της Βικτώριας Δέλλα για τη Γωγώ...