Έως τις 31 Μαΐου 2023 μπορούν οι επιχειρήσεις να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ” myBusinessSupport” για τις ενισχύσεις που έλαβαν από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να γλιτώσουν από την επιστροφή ολόκληρου του ποσού του κρατικού δανείου.
Εάν οι παραπάνω δεν προβούν στην ενέργεια αυτή έως την παραπάνω ημερομηνία ή διαπιστωθεί ότι δεν τήρησαν τους όρους της κρατικής ενίσχυσης και κυρίως τη ρήτρα της απασχόλησης τότε θα κληθούν να επιστρέψουν εντόκως από την 1η Δεκεμβρίου 2022 ολόκληρο το ποσό του κρατικού δανείου έως τις 30 Ιουνίου 2023.
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Η απόφαση για τις ενισχύσεις
Υπενθυμίζεται πως η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής για τις επιχειρήσεις που πήραν κρατικές ενισχύσεις από το μέτρο της επιστρεπτέας:
- Ποσά που βεβαιώθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα έως και τις 2 Νοεμβρίου 2022, καταβάλλονται ως την 30η Ιουνίου 2023.
- Σε περίπτωση βεβαίωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων διενεργείται εκ νέου υπολογισμός.
- Εφόσον έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου 2022 και μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης όπως αυτό υπολογίζεται. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.
- Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), από το υπουργείο Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης όπως αυτό υπολογίζεται.
- Η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού ισχύει μόνο εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.
- Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης η κρατική ενίσχυση θεωρείται ως μη χορηγηθείσα και επιβάλλεται τόκος επί του ποσού που βεβαιώθηκε μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022, από 1 Δεκεμβρίου 2022.
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πώς θα συμπληρώσετε τα ποσά
Η ΑΑΔΕ πρόσθεσε πρόσφατα στον οδηγό της για τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος του εντύπου Ε1 δύο επιπλέον ερωτήσεις για τη συμπλήρωση ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής στο έντυπο αυτό.
Αυτές είναι οι εξής:
1.Σε ποιον κωδικό του εντύπου Ε1 συμπληρώνεται το συνολικό ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που εισπράχθηκε από επιχειρήσεις εντός του φορολογικού έτους 2022;
Ποσά που εισπράχθηκαν εντός του έτους 2022 ως προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, προσυμπληρώνονται στην αντίστοιχη περίπτωση του κωδικού 781-782 «Χρηματικά ποσά που προέρχονται από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια, δωρεές κλπ» του εντύπου Ε1.
2.Με ποιον τρόπο και πότε δηλώνεται στο έντυπο Ε1 το ποσό της ενίσχυσης που επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο εντός του έτους 2022 από τις επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής;
Το ποσό της ενίσχυσης με την μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής το οποίο επιστρέφεται από τις επιχειρήσεις εντός του έτους 2022 (καταβληθέν ποσό), συμπληρώνεται στους κωδ. 727-728 του εντύπου Ε1 «…η) για την τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων οποιασδήποτε μορφής», δεδομένου ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή αντιμετωπίζεται ως κρατικό δάνειο σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί με τη ΣΛΟΤ 957/2020 (σχετ. Ε.2046/2022 εγκύκλιος).
Τα αιτήματα επανεξέτασης
Έως τις 31 Οκτωβρίου 2023 θα εξετάσει η αρμόδια επιτροπή τις εντάσεις 17.000 επιχειρήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από τις παραπάνω επιχειρήσεις να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής υποστηρίζοντας πως δεν πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της.