«Επιστροφή» στην ευρωπαϊκή σκηνή δύο Ιταλών πολιτικών και τεχνοκρατών

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    «Ψήφο εμπιστοσύνης» σε δύο Ιταλούς βετεράνους πολιτικούς και τεχνοκράτες δίνουν οι Βρυξέλλες να αναλάβουν κρίσιμες αποστολές σε σχέση με την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και πολιτικά σημαντικές με το βλέμμα φυσικά, στις ευρωεκλογές του 2024.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Πρόκειται για τους Μάριο Ντράγκι, πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον Ενρίκο Λέτα, επίσης πρώην πρωθυπουργό, τέως επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος (PD) και πρόεδρο του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ.

    Η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – αντίστοιχα – επιστρατεύουν, λοιπόν, δύο πρώην πρωθυπουργούς της τρίτης μεγαλύτερης – και πολύπαθης – οικονομίας της Ευρωζώνης, που κατέχουν εξίσου «χρυσές περγαμηνές» στη διάρκεια της θητεία τους σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και οργανισμούς, να αναλάβουν ο πρώτος, την έκθεση για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και ο δεύτερος, εκείνη για το μέλλον της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε, αντίστοιχα.

    Ένα χρόνο πριν τον Οκτώβριο του 2022 η διακυβέρνηση Ντράγκι τελείωνε και άνοιγε η «εποχή» της κυβέρνησης υπό την ακροδεξιά Τζιόρτζια Μελόνι, ενώ ένα μήνα νωρίτερα ο Ενρίκο Λέτα παραιτούνταν από ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (του οποίου υπήρξε και ιδρυτικό μέλος), μετά το εξαιρετικά απογοητευτικό αποτέλεσμα της κεντροαριστεράς στις εκλογές.  Στη διάρκεια των περασμένων μηνών ελάχιστες έως ανύπαρκτες ήταν οι πολιτικές παρεμβάσεις των δύο ανδρών με τον Λέτα πάντως να μην αφήνει ασχολίαστο το σκάνδαλο Qatargate τον περασμένο Δεκέμβριο τονίζοντας τότε πως «ζημιώνει σοβαρότατα την Ευρωπαϊκή Ένωση και την δημοκρατία» και πως «αποτελεί ζημιά για εμάς και για τα ιδεώδη μας».

    «Συνέχεια στο έργο του Ντελόρ»

    Στον 57χρονο Ενρίκο Λέτα, σημερινό πρόεδρο του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ, ανατέθηκε χθες επισήμως από τον Βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ ντε Κρο -ενόψει της βελγικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε το πρώτο εξάμηνο του 2024 – η εντολή που έδωσε το Συμβούλιο των 27 ηγετών τον περασμένο Ιούνιο, να καταρτιστεί έκθεση «υψηλού επιπέδου» για το μέλλον της εσωτερικής αγοράς της Ένωσης.

    Στα συμπεράσματα του Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητούσε την κατάρτιση της συγκεκριμένης έκθεσης με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο του 2024, καλώντας παράλληλα τις επικείμενες προεδρίες του Συμβουλίου και της Κομισιόν να αναλάβουν το εγχείρημα αυτό, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη.

    Tόσο το Συμβούλιο όσο και η Κομισιόν ανέθεσαν τη σύνταξη της εν λόγω έκθεσης στον πρώην πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας τον Ενρίκο Λέτα «ιδιαίτερα υπεύθυνο για τη συλλογή των γνωμοδοτήσεων διαφόρων ευρωπαϊκών και εθνικών φορέων, των εργοδοτών και των συνδικάτων, καθώς και των ενώσεων της κοινωνίας των πολιτών».

    Επί της ουσίας όμως ανέθεσαν στον επικεφαλής του ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ τη συνέχεια του έργου του Γάλλου πρώην προέδρου της Κομισιόν και στον οποίο οφείλεται η ανάδειξη – πριν από 30 χρόνια – της ενιαίας αγοράς ως «ακρογωνιαίου λίθου της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, πηγή κοινού πλούτου», όπως υπενθύμισε χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη σχετική ανακοίνωσή του.

    Οι Βρυξέλλες γνωρίζουν πολύ καλά πώς να τιμούν τους «αρχιτέκτονες» του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως άλλωστε και εκείνους που «έβαλαν πλάτη» στην διάσωσή του σε κρίσιμες στιγμές.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Αυτές τις στιγμές, άλλωστε, θυμήθηκε τις προάλλες στην ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης» η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που επιφύλαξε σε αυτή την ανακοίνωση της επιστροφής του «Σούπερ Μάριο» εκεί που ουσιαστικά ανήκει… στην ευρωπαϊκή σκηνή.

    «Θα κάνει ό,τι χρειάζεται»

    Υπενθυμίζοντας την περίφημη φράση του Μάριο Ντράγκι – για τη διάσωση του ευρώ το 2012-  η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η Ε.Ε πρέπει να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να διατηρήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, καθώς προωθεί την πράσινη μετάβαση της βιομηχανίας. Για τον λόγο αυτό, ανακοίνωσε πως επιστρατεύει τον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ για να βοηθήσει στη χάραξη της εν λόγω στρατηγικής της Ένωσης,

    Και χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα ως «ένα από τα μεγάλα οικονομικά μυαλά της Ευρώπης», ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι ζήτησε από τον Ντράγκι συγκεκριμένα «να ετοιμάσει έκθεση για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας», που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, της ολοένα αυξανόμενης αντιπαλότητας με την Κίνα και φυσικά, τις ανησυχίες για πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

    «Πολύ συχνά, οι εταιρείες μας αποκλείονται από τις ξένες αγορές ή πέφτουν θύματα ληστρικών πρακτικών», σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προσθέσει ότι «συχνά υποτιμώνται από ανταγωνιστές που επωφελούνται από τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις», ανακοινώνοντας παράλληλα ότι «δρομολογεί έρευνα για τις επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα».

    Στα νέα του καθήκοντα ο Μάριο Ντράγκι πάντως θα έχει στο πλευρό του και έναν άλλο συμπατριώτη του τον Επίτροπο για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι.

    «Η Ρώμη ανησυχεί»

    Για την ιταλική κυβέρνηση και την επικεφαλής της, Τζιόρτζια Μελόνι οι εξελίξεις αυτές αποτέλεσαν «καλά νέα», ωστόσο σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Repubblica μάλλον η Ρώμη ανησυχεί, καθώς η πρωθυπουργός της θα πρέπει – επιτέλους – να αποφασίσει εάν θα συμπαραταχθεί τελικά με τις Βρυξέλλες ή όχι. Και μάλιστα, αυτή η απόφαση πρέπει να ληφθεί άμεσα καθώς- όπως σημειώνει σε ανάλυσή της η εφημερίδα – οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει από την Μελόνι οριστική «απόδειξη πίστης».

    Οι επόμενοι μήνες θα είναι σίγουρα κρίσιμοι όχι μόνο για την ιταλική οικονομία – που ήδη πάντως η ΕΚΤ απέρριψε ξεκάθαρα τον φόρο στις τράπεζες – αλλά για την οικονομία της ευρωζώνης και της Ε.Ε, στο σύνολό της. Οικονομικά ζητήματα και ο επίμονος πληθωρισμός αδιαμφισβήτητα θα βρεθούν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ατζέντας, καθώς θα καθορίσουν κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε διάφορα κράτη μέλη το επόμενο εξάμηνο, αλλά και τις ευρωεκλογές του 2024.

    Για τον λόγο αυτό, άλλωστε οι Βρυξέλλες εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε εκείνους, που γνωρίζουν πολύ καλά να «κάνουν ό,τι χρειαστεί».

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τραμπ: Δεν αποκλείει την χρήση στρατού για τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά και της Γροιλανδίας – «Τελεσίγραφο» στη Χαμάς για τους ομήρους

    Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει...

    Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα

    Εχουν χυθεί τόνοι μελάνης για αυτά τα σκάνδαλα, έχουν...
    Best Shop