Ο Τάσος Αρνιακός αναλύει μέρα – μέρα την πρόγνωση του για το κύμα ψύχους που θα κρατήσει πάνω από μία εβδομάδα, με χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές και θυελλώδεις ανέμους.
======================
Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για την επικείμενη μεταβολή του καιρού, που από παράλογα ανοιξιάτικος, θα επανέλθει επιτέλους για αρκετές ημέρες στις κανονικές για την εποχή χειμερινές συνθήκες και μάλιστα με τον πιο φυσιολογικό τρόπο.
Ψυχρές αέριες μάζες από την βόρεια – βορειοανατολική Ευρώπη θα αρχίσουν, από την Δευτέρα (3 Φεβρουαρίου), να κατηφορίζουν νοτιότερα και από την Τρίτη –Τετάρτη (4 – 5 Φεβρουαρίου) θα ρίξουν σταδιακά τον υδράργυρο κατά 10 έως και 14 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο, θερμοκρασίες που θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι και τις πρώτες ημέρες Δευτέρα και Τρίτη (10 – 11 Φεβρουαρίου) της επόμενης εβδομάδας.
Η βασική αιτία της επικείμενης ραγδαίας πτώσης της θερμοκρασίας από τα μέσα της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου και μετά είναι η κάθοδος συσσωρευμένων πολικών ψυχρών αερίων μαζών στην Σκανδιναβία, βορειοδυτική Ρωσία και βορειοανατολική Ευρώπη, που ο πολικός αεροχείμαρρος θα μεταφέρει στης χώρα μας.
Το σύστημα αυτό μπορεί να δώσει και χιονοπτώσεις, ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα από Τετάρτη – Πέμπτη έως το προσεχές Σαββατοκύριακο, στα βόρεια, στα κεντρικά και στα ανατολικά ηπειρωτικά προσήνεμα τμήματα του Αιγαίου, καθώς και στα βόρεια και ανατολικά νησιά του.
Δεν έχει διακριβωθεί ακόμα η τελική πορεία του συστήματος, που θα μπορούσε από τώρα να μας δώσει ουσιαστικές πληροφορίες σχετικά με την ένταση, την διάρκεια και την τοπικότητα των φαινομένων.
Το μόνο σίγουρο για την ώρα είναι το δριμύ ψύχος… Ενδεικτικά η θερμοκρασία θα υποχωρήσει 12 με 14 βαθμούς Κελσίου, κάτω από τους 18 -20 βαθμούς των προηγούμενων ημερών, σε αρκετές -ακόμα και ηπειρωτικές- περιοχές, με τον υδράργυρο να φτάνει την προσεχή Τρίτη το μεσημέρι στα βόρεια μόλις τους 7 με 9 βαθμούς, στα ανατολικά τους 8 με12, στα δυτικά τους 14 με 16 βαθμούς και στα νησιά και στην Κρήτη τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου.
Την προσεχή Πέμπτη – Παρασκευή (6 και 7 Φεβρουαρίου), περιμένουμε νέα σημαντική υποχώρηση του υδραργύρου από βορρά προς νότο, χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά, αλλά και χαμηλότερα στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, στην βορειοανατολική Πελοπόννησο, στις βόρειες Κυκλάδες και στις Σποράδες, βροχή ή χιονόνερο σε Κρήτη και Δωδεκάνησα με χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά τους. Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο, εντάσεως 7-8 και τοπικά με ριπές 9 μποφόρ. Στον αντίποδα, βελτιωμένο καιρό περιμένουμε με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις, αλλά με τσουχτερό κρύο, στα δυτικά, στα κεντρικά και στα βόρεια ηπειρωτικά, συνοδευόμενο από ολικό παγετό κατά τόπους στα βόρεια και στα κεντρικά ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά, καθώς και μερικό παγετό σε πεδινές περιοχές της κεντρικής – ανατολικής Στερεάς και της βόρειας και κεντρικής Πελοποννήσου.
Τέλος, το Σαββατοκύριακο (8-9 Φεβρουαρίου) περιμένουμε παροδικές χιονοπτώσεις στα κεντρικά – ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο σε χαμηλό υψόμετρο και σχετική ηλιοφάνεια στις υπόλοιπες περιοχές. Θα πνέουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο με ένταση 7 – 8 μποφόρ και θα επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά, με παγετό στα βόρεια.
Η επιστροφή του καιρού στην εποχική κανονικότητα είναι απολυτα αναγκαία για την χώρα μας, διότι έχουμε απόλυτη ανάγκη τις βροχές και τα χιονιά για το πολύτιμό νερό τους το καλοκαίρι και το κρύο για να ξεκουραστούν τα δένδρα με τον λήθαργο, ώστε να ανθίσουν φυσιολογικά την άνοιξη και να δώσουν πολλούς καρπούς το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, ενισχύοντας την γεωργία και κτηνοτροφία μας.