Επιτήδειοι προσποιούνται τεχνικούς για να «χακάρουν» υπολογιστές δημόσιων φορέων

Ημερομηνία:

Στόχο δημόσιους φορείς φαίνεται πως έβαλαν άγνωστοι, προσπαθώντας να αποκτήσουν πρόσβαση στους υπολογιστές και τα δεδομένα τους, προσποιούμενοι τεχνικούς σε κέντρα υποστήριξης μεγάλων εταιρειών λογισμικού.

PHILOXENIA

Η κακόβουλη ενέργεια βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες και οι επιτήδειοι «προθυμοποιούνται» να βοηθήσουν χρήστες, στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων στους υπολογιστές τους ή να πραγματοποιήσουν έλεγχο γνησιότητας των εγκαταστημένων προγραμμάτων, ώστε να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν από τους ανυποψίαστους χρήστες να εγκαταστήσουν στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, αποκτώντας έτσι έλεγχο στον υπολογιστή τους και στο σύνολο των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν, όπως ενδεικτικά λογαριασμούς e-banking, λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κωδικούς πρόσβασης σε εφαρμογές και ιστοτόπους κ.ά.

Οι τηλεφωνικές κλήσεις πραγματοποιούνται από ελληνικούς αριθμούς.

Σχετικό προειδοποιητικό μήνυμα έχει απευθύνει η Διεύθυνσης Πρόληψης και Ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας, της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καλώντας τους υπαλλήλους να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή, να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές, να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε τρίτους και να ενημερώνουν τον προϊστάμενο τους αν αντιληφθούν ανάλογο περιστατικό.

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα
Σχετικα

Γιατί τα αυτοκίνητα της Xiaomi δεν έρχονται Ελλάδα;

Η Xiaomi μπήκε στην αυτοκινητοβιομηχανία το 2024 με ένα στοίχημα που...

Φρούτα «χρυσάφι» στα ράφια, ψίχουλα στους παραγωγούς – Η μεγάλη διαφορά στις τιμές

Το ζήτημα της ακρίβειας στα τρόφιμα συνεχίζει να απασχολεί καταναλωτές και παραγωγούς, με...

Αιγιάλεια: Παράταση έως τις 21 Αυγούστου για τις δηλώσεις ζημιών από την πυρκαγιά

Παράταση έως και την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2026 δόθηκε...

Ο «λογαριασμός» της Λιόλιου: Η διαδρομή της και πώς κατασκευάζεται σήμερα ένα πρώτο όνομα

Υπάρχει μια μικρή ειρωνεία στην περίπτωση της Κατερίνας Λιόλιου: για...