Επιτυχημένη η πρώτη εξωσωματική γονιμοποίηση καγκουρό

    Ημερομηνία:

    Χρειάστηκαν πολλά χρόνια, όμως, μία ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία τα κατάφερε: Πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση σε καγκουρό.

    Αυτή είναι η πρώτη φορά που παράγεται έμβρυο καγκουρό μέσω της τεχνικής της εξωσωματικής, με τους επικεφαλής της μελέτης να κάνουν λόγο για τεράστιο βήμα που θα αποδειχθεί πολύτιμο για τη διάσωση άλλων ειδών μαρσιποφόρων που απειλούνται με εξαφάνιση.

    Εφαρμόζοντας τη μέθοδο της ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπέρματος οι ειδικοί κατόρθωσαν να γονιμοποιήσουν ένα ώριμο ωάριο από ένα μόνο αρσενικό αναπαραγωγικό κύτταρο, από καγκουρό που είχαν πεθάνει.

    Η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις προσπάθειες διατήρησης ζώων, ενώ ο επόμενος στόχος είναι μία επιτυχής γέννηση που όπως αναφέρουν οι επιστήμονες θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία και πολλές ακόμα προσπάθειες για να επιτευχθεί.
    Όπως εξηγούν οι ερευνητές, πολύ λίγες πληροφορίες είναι γνωστές για την αναπαραγωγική βιολογία των μαρσιποφόρων, συγκριτικά τουλάχιστον με τα οικόσιτα ζώα.

    Επομένως, με αυτόν τον τρόπο μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τη λειτουργία των καγκουρό, όπως για παράδειγμα αυτή που αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Αντρές Γκαμπίνι, ότι το έμβρυο μπορεί να παραμείνει σε προσωρινή αναστολή των ζωτικών λειτουργιών για μήνες μέσα στο θηλυκό μέχρι οι περιβαλλοντικές συνθήκες να είναι ευνοϊκές.

    Ο Γκαμπίνι τόνισε ότι αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο για τη διατήρηση της γενετικής των απειλούμενων ειδών.

    «Στο μέλλον, πιθανώς, θα μπορούμε να μεταφέρουμε αυτά τα έμβρυα σε θηλυκά ζώα για να επαναφέρουμε στη συνέχεια εκείνες τις γενετικές που διαφορετικά θα χαθούν», πρόσθεσε μιλώντας στο δίκτυο ABC.

    Όσο για την τεχνική της ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπέρματος εξήγησε πως επιτρέπει στους ειδικούς να λάβουν μόνο ένα σπερματοζωάριο «με μια πολύ μικροσκοπική βελόνα και κάτω από το μικροσκόπιο μπορούμε να εγχύσουμε αυτό το σπέρμα μέσα στο ωάριο».

    Βέβαια, όλα αυτά δεν σημειώθηκαν χωρίς δυσκολίες, καθώς όταν επιχείρησαν να εφαρμόσουν όσα γνωρίζουν για τα οικόσιτα στα μαρσιποφόρα, συνειδητοποίησαν ότι δεν απέδιδαν.

    «Χρειάζεται χρόνος και χρόνια έρευνας για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις τεχνολογίες για να είναι τέλειες και να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έμβρυα», συμπλήρωσε ο Γκαμπίνι και εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί εφικτό μπορεί να λειτουργήσει για άλλα είδη, καθώς και για τον άνθρωπο.

    «Τα μαρσιποφόρα είναι μια καταπληκτική ομάδα ζώων. Μπορούμε να βελτιωθούμε στην ανθρώπινη εμβρυολογία εάν γνωρίζουμε τι συμβαίνει και ποιες είναι οι στρατηγικές και πώς έχουν εξελιχθεί στα μαρσιποφόρα στην πάροδο των χρόνων», σχολίασε.

    Όσο για το επόμενο βήμα, εκείνο της γέννησης ενός μικρού από αυτή τη διαδικασία, θα χρειαστεί προηγουμένως όχι μόνο να εντοπιστεί ο καταλληλότερος αποδέκτης για το έμβρυο, αλλά κι η πιο σωστή στιγμή για να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία ώστε να υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας.

    Προς το παρόν πάντως, οι ειδικοί επικεντρώνουν την προσοχή τους στο πώς θα διατηρήσουν στο χρόνο το σπέρμα και τα ωάρια.

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Έρευνα: Επιβράδυνση της αύξησης του προσδόκιμου ζωής στην Ευρώπη

    Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής των κατοίκων της Ευρώπης...

    Ποιος θα είναι ο επόμενος Πάπας; – Ανοίγει η συζήτηση μετά τις φήμες για παραίτηση του Ποντίφικα

    Ηκατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου, οι επίσημες ενημερώσεις...

    Αυστραλία: Μαζική ευθανασία για 90 παγιδευμένα δελφίνια σε παραλία – «Η πρώτη φορά από το 1974 που παρατηρείται τέτοιο περιστατικό»

    Μια τραγική επιχείρηση διάσωσης, και τώρα ευθανασίας, εξελίσσεται στις...

    «Καμπάνες» από την Κομισιόν

    Για το δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το...
    Best Shop