Έψαχνε χόμπι για τις Κυριακές, ίδρυσε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου

    Ημερομηνία:

    Η Κυριακή μπορεί να μην μοιάζει η πιο κατάλληλη ημέρα για να ξεκινήσει να λειτουργεί μία επιχείρηση που σύντομα θα γίνει από τις μεγαλύτερες του κόσμου. Όμως ο Pierre Omidyar ξεκίνησε την eBay –που τότε ονομαζόταν ακόμα AuctionWeb- σαν χόμπι, σαν μια απασχόληση για τα σαββατοκύριακά του.

    Ήταν η εποχή που ξεκινούσε η μόδα της Νέας Οικονομίας και του ίντερνετ (η Amazon είχε ιδρυθεί τον προηγούμενο χρόνο). Κάπως  έτσι, αυτός ο 28χρονος επιχειρηματίας, γεννημένος στο Παρίσι από Ιρανούς μετανάστες γονείς, που ωστόσο έζησε από τα 6 του χρόνια στις ΗΠΑ, έστησε το AuctionWeb στο σπίτι του, στο Σαν Χοζέ της Σίλικον Βάλεϊ.

    Φλίγκος
    epsachne-chompi-gia-tis-kyriakes-idryse-mia-apo-tis-megalyteres-etaireies-toy-kosmoy0
    φωτ.: eBay

    Ο Omidyar ονειρευόταν ένα σάτι που θα «φέρει κοντά αγοραστές και πωλητές, με έναν ειλικρινή τρόπο και με διαφάνεια».

    Το πρώτο προϊόν που πούλησε ήταν ένα χαλασμένο laser pointer που είχε στο σπίτι του, το οποίο έβαλε σε δημοπρασία με τιμή εκκίνησης το 1 δολάριο. Για μία εβδομάδα δεν έγινε τίποτα, όμως μετά ήρθαν οι πρώτες προσφορές. Ο Καναδός Mark Fraser γράφτηκε τελικά στην ιστορία, αγοράζοντας το λέιζερ αντί 14,83 δολαρίων.

     

    GLEARNET

     

    Μόνο τότε ο Omidyar κατάλαβε ότι το σάιτ του είχε πραγματικά προοπτικές.

    Πολύ γρήγορα, η κίνηση στο σάιτ αυξήθηκε και ο δημιουργός του αναγκάστηκε να κάνει επαγγελματική σύνδεση, η οποία ανέβασε το μηνιαίο κόστος από τα 30 δολάρια στα 250 δολάρια. Αυτό τον έκανε να αρχίσει να χρεώνει προμήθεια για τις συναλλαγές στο σάιτ. Οι χρήστες πλήρωναν πρόθυμα και έτσι, ο Omidyar προσέλαβε τον πρώτο του υπάλληλο, τον Chris Agarpao.

    Το 1997, το AuctionWeb γιόρτασε την πώληση του ενός εκατομμυριοστού προϊόντος και άλλαξε το όνομά του σε eBay. Τον επόμενο χρόνο, ο Omidyar έγινε εκατομμυριούχος.

    Το 1998 η eBay μπήκε στο χρηματιστήριο, στα 18 δολάρια ανά μετοχής. Την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης, η μετοχή της εκτινάχθηκε στα 53 δολάρια, κάνοντας τον Omidyar δισεκατομμυριούχο μέσα σε ένα βράδυ.

    Σήμερα, ο  Omidyar κατέχει το 5% της eBay και το 6% της Paypal. Σύμφωνα με το Forbes, είναι ο 83ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία σχεδόν 25 δισ. δολαρίων.

    epsachne-chompi-gia-tis-kyriakes-idryse-mia-apo-tis-megalyteres-etaireies-toy-kosmoy1
    φωτ.: Omidyar Network 

    Ζει στη Χαβάη και ασχολείται με τις επενδύσεις και τη φιλανθρωπία.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    3 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις σύμπλεγμα κατωτερότητας

    Το σύμπλεγμα κατωτερότητας δεν είναι εκείνη η στιγμιαία αίσθηση...

    Ευρωπαϊκή άμυνα: Έρχεται ένα «τείχος drone» για την Ευρώπη – Πώς θα λειτουργεί

    Οι υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν την...

    Η Τάμτα για το ενδεχόμενο να γίνει γιαγιά: «Η κόρη μου θα γίνει 30 χρονών»

    Για τη μακροχρόνια σχέσης της με τον Πάρη Κασιδόκωστα, αλλά και για...

    Μοναχική «γοργόνα» η Δήμητρα Παπανδρέου – Φωτογραφίες από την παραλία

    Οι εποχές αλλάζουν, άνθρωποι φεύγουν, ακίνητα αλλάζουν χέρια και ονόματα, αλλά μερικές συνήθειες...