

Η παρουσίαση των νέων ψηφιακών δυνατοτήτων που θα αποκτήσει για πρώτη φορά η διοίκηση του Ελληνικού Δημοσίου έγινε από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και η αρμόδια υφυπουργός για το ανθρώπινο δυναμικό Βιβή Χαραλαμπογιάννη ζήτησαν από τον «ψηφιακό βοηθό» να θέσει τους στόχους συγκεκριμένου νοσοκομείου για το 2025. Η άμεση απάντηση, μετά την ανάλυση των πραγματικών δεδομένων της νοσοκομειακής μονάδας (π.χ. αριθμός προσωπικού, μέσος όρος ασθενών, χρόνος εξυπηρέτησης κ.λπ.), έδειξε ότι είναι εφικτές:
■ Η μείωση του χρόνου αναμονής για τους ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία κατά 20% μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
■ Η αύξηση της ικανοποίησης των ασθενών κατά 15%.
■ Η εκπαίδευση και πιστοποίηση του 100% του προσωπικού στην παροχή πρώτων βοηθειών εντός 6 μηνών.
Στην τσιμπίδα της ΑΙ
Να σημειωθεί ότι η αξιοποίηση των τεχνολογιών αιχμής για τη βελτίωση της λειτουργίας και της απόδοσης των δημόσιων υπηρεσιών αποτελεί διακηρυγμένο προεκλογικό στόχο της κυβέρνησης, ο οποίος ωστόσο επισπεύδεται λόγω των πρόσφατων αποτελεσμάτων της ψηφιακής αξιολόγησης. Σύμφωνα με τα ευρήματα, χιλιάδες υπάλληλοι που κρίθηκαν από τους προϊσταμένους τους ως «υψηλής απόδοσης» βρέθηκαν να μην πληρούν τα κριτήρια του νόμου, ύστερα από εξέταση από το εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης που χρησιμοποίησε το υπουργείο και δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν. Συγκεκριμένα, η διασταύρωση των στοιχείων έδειξε ότι από τους 54.650 υπαλλήλους που κρίθηκαν από τους προϊσταμένους τους ως «υψηλής απόδοσης», περίπου οι 4.259 πληρούσαν τελικά τα κριτήρια, ενώ οι 39.394 όχι και περίπου 11.000 εξετάζεται εάν τα ικανοποιούν.
Επισημαίνεται ότι τον τελικό λόγο για τους υπαλλήλους «υψηλής απόδοσης» θα έχουν οι αρμόδιες Επιτροπές Εποπτείας Αξιολόγησης, που θα κληθούν να εξετάσουν τις εν λόγω εκθέσεις αξιολόγησης. Να σημειωθεί ότι το μόνιμο προσωπικό του Δημοσίου είναι 595.676 υπάλληλοι, ενώ υπόχρεοι αξιολόγησης είναι οι 205.242, καθώς από το συγκεκριμένο σύστημα εξαιρούνται οι ένστολοι, οι κληρικοί, οι εκπαιδευτικοί και οι πανεπιστημιακοί. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι όλες οι ετήσιες αξιολογήσεις των προϊσταμένων που έγιναν την περίοδο 2017 – 2022 έδειξαν ότι το 98% των υπαλλήλων είναι «άριστο» ή «πολύ επαρκές».
Σύμφωνα με το συνολικό σχέδιο που εφαρμόζει το υπουργείο Εσωτερικών, η στοχοθεσία αποτελεί βασικό άξονα της αξιολόγησης των προϊσταμένων. Για πρώτη φορά το 2024 εφαρμόστηκε πλήρως το μοντέλο SMART, με 180.000 στόχους να καταγράφονται σε όλο τον δημόσιο τομέα. Η πρόοδος αξιολογείται και επηρεάζει τη συνολική βαθμολογία των 25.000 υπαλλήλων που προΐστανται 1.400 μονάδων του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αναδεικνύεται ότι έχουν καταχωρηθεί μετρήσεις σε ποσοστό 91% του συνολικού αριθμού των στόχων για το 2024. Παράλληλα, μόνο στο 11% των στόχων σημειώνεται υπέρβαση. Την ίδια στιγμή, επίτευξη των στόχων σε ποσοστό χαμηλότερο του 50% εμφανίζεται στο 4% αυτών.

Top 10
Σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης, τις καλύτερες επιδόσεις στην επίτευξη στόχων πέτυχαν για το 2024 με σειρά κατάταξης το προσωπικό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), των υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας, Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, της Επιθεώρησης Εργασίας, της Περιφέρειας Κρήτης, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν από το υπουργείο Εσωτερικών δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις τεκμηριώσεις που έχουν επισυνάψει οι εκάστοτε προϊστάμενοι, προκειμένου να διαπιστωθούν οι ενέργειες στις οποίες προέβησαν, ώστε να καταφέρουν τελικά να υπερβούν τους στόχους που είχαν τεθεί. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής των πρώτων 40 Συμβούλων Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, που θα τοποθετηθούν κυρίως σε υπουργεία, αποκεντρωμένες διοικήσεις και μεγάλες ΥΠΕ. Πρόκειται για έναν νέο θεσμό στην ελληνική δημόσια διοίκηση με βασική αρμοδιότητα την παροχή συμβουλευτικής συνδρομής των υπαλλήλων και υποστήριξης των προϊσταμένων σε θέματα εφαρμογής του συστήματος αξιολόγησης και των σχεδίων ανάπτυξης.
