flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Ερχονται νέα πιο αυστηρά μέτρα στην Πάτρα! Ισως ανακοινωθούν μέτρα…. αλά Μάρτη 2020! ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ

Κοντά στη λήψη της απόφασης για εφαρμογή πολύ αυστηρότερων μέτρων για την κόκκινη Πάτρα, φαίνεται ότι βρίσκονται τα συναρμόδια υπουργεία. Τα 82 νέα κρούσματα, οι 45 νοσηλείες σε ΠΓΝΠ και «Αγιο Ανδρέα» και οι νέες πηγές διασποράς του ιού ανησυχούν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται ακόμα και σήμερα να ανακοινωθεί η καθολική απαγόρευση για την Πάτρα αντίστοιχη με αυτή που βιώσαμε κατά το πρώτο πανδημικό κύμα. Που σημαίνει πλήρη αναστολή της αγοράς με εξαίρεση τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία, τηλεργασία σε ποσοστό 70%, κλείσιμο σχολείων κ.ά.
Μετά τον «Αγιο Ανδρέα» και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια η τρίτη πηγή κρουσμάτων ξέσπασε στο ΠΓΝΠ με 10 κρούσματα σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.
Επίσης, χθες αυξήθηκαν και οι νοσηλείες. Στην Κλινική Κορονοϊού του «Αγίου Ανδρέα» νοσηλεύονταν 25 ασθενείς και 1 στη ΜΕΘ. Στο ΠΓΝΠ νοσηλεύονταν 13 ασθενείς στην Κλινική Κορονοϊού και 5 στη ΜΕΘ εκ των οποίων οι τέσσερις με αναπνευστική μάσκα.
Καλά είναι τα νέα που έρχονται από τη ΜΕΘ Παίδων, όπου νοσηλεύεται ο 9χρονος Πατρινός. Η πορεία της υγείας του είναι σταθερή που σημαίνει ότι θα αποφύγει το επόμενο βήμα που είναι η διασωλήνωση.
ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ
Εν τω μεταξύ, έντονη ήταν χθες η παρουσία των πεζών αστυνομικών στην πόλη. Μάλιστα σταματούσαν τους πολίτες που δεν φορούσαν μάσκα και τους ζητούσαν να τη φορέσουν. Ελεγχος απαραίτητος καθώς, όπως μας ανέφερε ένας εκ των αστυνομικών αλλά διαπιστώσαμε και οι ίδιοι, υπήρχαν αρκετοί πολίτες που κυκλοφορούσαν χωρίς το μοναδικό μέτρο προστασίας μας.

 

«Η αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας στον πληθυσμό δεν οφείλεται μόνο στη λοίμωξη Covid-19 αλλά και στις υπόλοιπες παθήσεις (κακοήθειες, καρδιαγγειακά νοσήματα, “ψυχρά” νοσήματα που εξελίσσονται απειλητικά για την ζωή όταν χρονίζουν κ.τ.λ.)» επισημαίνουν οι 8 ειδικευμένοι χειρουργοί του «Αγίου Ανδρέα» μετά την απόφαση για αναστολή όλων των τακτικών χειρουργείων και τη λειτουργία 2 χειρουργικών αιθουσών από την ερχόμενη Δευτέρα.
Οπως επισημαίνουν σε επιστολή διαμαρτυρίας προς την ΕΙΝΑ (Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας ) οι χειρουργοί: Φώτιος Καρβελάς, Βασίλειος Αλιβιζάτος, Σπυρίδων Ράθωσης, Γεώργιος Ζάχαρης, Δημήτριος Φίλης, Παναγιώτης Πατρικάκος, Θεόφιλος Αμανατίδης και Στυλιανός Τσόχατζης που βιώνουν ένα χρόνο τώρα την κατάσταση αυτή «η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε νοσοκομεία μίας νόσου αντιμετώπισης της Covid-19 και ο περιορισμός στην αντιμετώπιση της “λοιπής νοσηρότητας” καθιστά καταστροφική την υγειονομική περίθαλψη του πληθυσμού. Αυτή η κατεύθυνση καταγράφεται κυρίως με τον περιορισμό των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων με κεντρική οδηγία από το υπουργείο Υγείας».
Οι ίδιοι τονίζουν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη από τη διοίκηση του νοσοκομείου χωρίς να υπάρξει προηγούμενη συνεννόηση με τους υπεύθυνους των κλινικών του χειρουργικού τομέα. «Αυτή η απόφαση έρχεται μετά από τη μερική αναστολή των τακτικών χειρουργείων από περίπου 2μηνου, που έχει ως αποτέλεσμα την δυσπραγία στην αντιμετώπιση χρονίων χειρουργικών προβλημάτων του πληθυσμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε επείγουσα βάση παραμελημένες καταστάσεις ασθενών με γνωστά προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως, λόγω των ανωτέρω περιορισμών εκ των εντολών της διοίκησης και του υπουργείου».
Καταλήγοντας καλούν τη διοίκηση του Νοσοκομείου και την 6η ΥΠε να ανακαλέσουν την απόφαση αυτή και να «σταματήσει να εμποδίζει το ιατρικό έργο μας στην υπηρεσία του πληθυσμού της περιοχής. Υπάρχουν και άλλες λύσεις που θα έπρεπε να σκεφτούν οι αρμόδιοι, όπως την επαναλειτουργία του έτοιμου από άποψη υποδομής Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος προς αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με λοίμωξη Covid-19 ώστε να αποσυμφορηθούν τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας και να συνεχίσουν απρόσκοπτά την προσφορά τους στην Υγεία».
Παρέμβαση στο θέμα έκανε και η ΕΙΝΑ με την επισήμανση ότι: «Συμμεριζόμαστε πλήρως τις καταγγελίες των συναδέλφων και θεωρούμε επικίνδυνη και υγειονομικά ανεύθυνη την απόφαση ακύρωσης όλων των τακτικών χειρουργείων».

 

Πελοπόννησος