Τα έξυπνα ελαστικά που μπορούν να ενημερώνουν το αυτοκίνητο για την λειτουργική τους κατάσταση αλλά και να του δίνουν πληροφορίες για την κατάσταση του δρόμου είναι πολύ πιο κοντά από όσο νομίζουμε. Η Pirelli έχει ήδη παρουσιάσει την πρότασή της με την σειρά Cyber Tyre ενώ και άλλοι κατασκευαστές είναι έτοιμη να φέρουν την συγκεκριμένη τεχνολογία στην παραγωγή.
Μιλάμε για ελαστικά που μπορούν να ελέγχουν τα λειτουργικά τους δεδομένα και την υγεία τους, να αναλύουν την επιφάνεια πάνω στην οποία κυλούν και να μεταδίδουν αυτές τις πληροφορίες στο αυτοκίνητο. Ανάμεσα στα οφέλη περιλαμβάνονται σαφώς πιο έγκαιρες προειδοποιήσεις κινδύνου, καθώς και πιο ακριβής λειτουργία συστημάτων όπως τα ABS, ESP και traction control.

Μιλάμε για μια σαφώς πιο προηγμένη τεχνολογία από αυτή των αισθητήρων πίεσης και θερμοκρασίας που υπάρχουν εδώ και χρόνια αλλά συνήθως τοποθετούνται στη βαλβίδα, κάτι που περιορίζει την ακρίβεια και την αμεσότητά τους.
Αν το αποτύπωμα επαφής μικραίνει, το αυτοκίνητο πιθανότατα υδρολισθαίνει, αν μεγαλώνει, κινείται σε μαλακή επιφάνεια. Αν αλλάζει το σχήμα του, ο συγκεκριμένος τροχός χάνει ξαφνικά πρόσφυση. Και αυτή η μεταβολή έχει διαφορετική μορφή όταν αφορά πλευρική πρόσφυση, επιτάχυνση ή φρενάρισμα. Έτσι, τα συστήματα ευστάθειας αποκτούν ταχύτερη και ακριβέστερη εικόνα της κατάστασης και μπορούν να αντιδρούν πιο αποτελεσματικά.

Η πρώτη εφαρμογή της τεχνολογίας έγινε στη McLaren Artura, όπου αρχικά χρησίμευε κυρίως για να αναγνωρίζει τον τύπο του ελαστικού – χειμερινό ή θερινό, δρόμου ή πίστας. Κάθε κατηγορία έχει διαφορετικά ιδανικά ποσοστά ολίσθησης, οπότε αυτή η πληροφορία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.
Η Aston Martin μιλά για ένα ακόμη ευρύτερο φάσμα πλεονεκτημάτων, ενεργοποιώντας πλήρως το κομμάτι της μέτρησης επιταχύνσεων και συνδέοντάς το απευθείας με όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα ευστάθειας του αυτοκινήτου, τα οποία προμηθεύεται από τη Bosch.

Όταν το σύστημα ενσωματωθεί πλήρως στο ίδιο το αυτοκίνητο, μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερες πληροφορίες. Μετά από ένα ισχυρό χτύπημα, το ελαστικό θα μπορεί να ελέγχει τον εαυτό του για πιθανές ζημιές. Το βάθος πέλματος είναι μια ακόμη εύκολη παράμετρος που μπορεί να εξαχθεί.

Και αυτή η λίστα αναμένεται να μεγαλώσει, όσο αυξάνεται η δυνατότητα αξιοποίησης των δεδομένων μέσω μετάδοσης σε cloud. Για παράδειγμα τα χτυπήματα που δέχεται ένα ελαστικό μπορούν να αξιοποιηθούν για την χαρτογράφηση των κακοτεχνιών του δρόμου.
Εάν αυτή η πληροφορία ανέβει στο δίκτυο και μεταδοθεί σε άλλα συστήματα μπορεί να προειδοποιήσει άλλους οδηγούς για ενδεχόμενους κινδύνους και να βοηθήσουν τα δικά τους αυτοκίνητα να αντιδράσουν κατάλληλα σε αυτούς.



