Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Στη γενιά Ζ (Gen Z) ανήκουν όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1997 και 2012 και ήρθε η στιγμή να βγουν στην αγορά εργασίας. Όμως, υπάρχει κάτι το οποίο θα πρέπει να επισημανθεί. Μια έρευνα αποκάλυψε ότι οι γυναίκες οι οποίες ανήκουν σε αυτή τη γενιά, θα κερδίζουν λιγότερα χρήματα από τους άντρες συναδέλφους τους. Για ποιον λόγο; Η απάντηση είναι απλή: αυτό, οφείλεται μόνο στις ίδιες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση της Handshake, μια πλατφόρμα σταδιοδρομίας για φοιτητές, έπειτα από έρευνα 1.853 ατόμων που αναζητούν εργασία και ανήκουν στην Gen Z, οι γυναίκες έχουν προσδοκίες να αμειφθούν με χαμηλότερο κατά μέσο όρο μισθό, ύψους 6.200 δολαρίων, συγκριτικά με τους άνδρες.
Αυτό αποκαλύπτει ότι λόγω της έλλειψης αυτοπεποίθησης που διαθέτουν, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, διαιωνίζουν το χάσμα αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων.
Βέβαια, αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, αφού -ανέκαθεν, δυστυχώς- οι γυναίκες αμείβονταν λιγότερο από τους άνδρες. Κι αν θα έπρεπε να δούμε κάτι θετικό, θα εστιάζαμε πως, ευτυχώς, η μισθολογική διαφορά μειώθηκε σημαντικά από το 1960. Τότε, οι γυναίκες έπαιρναν 61 σεντς για κάθε δολάριο που έβγαζαν οι άνδρες. Τώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ, οι γυναίκες βγάζουν κατά μέσο όρο 83 σεντ για κάθε δολάριο που κερδίζουν οι άντρες. Αυτό, όμως, δεν είναι για πανηγυρισμούς. Η πρόοδος προς τη συρρίκνωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων έχει σταματήσει τα τελευταία 15 χρόνια.
Το θέμα είναι, πώς θα μπορούσε να επιλυθεί όλο αυτό. Καθώς, λοιπόν, η έκθεση της Handshake αποκαλύπτει τα εμφανή κενά στις προσδοκίες των ανδρών και των γυναικών για τον αρχικό μισθό, ίσως η διαφάνεια των αμοιβών να αποτελούσε μία λύση. Δηλαδή, αν εφαρμοστούν νόμοι περί διαφάνειας των μισθών, τότε οι γυναίκες δεν θα έχουν χαμηλότερες προσδοκίες από τους άνδρες ως προς τον πρώτο τους μισθό μόλις αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια, αλλά θα ξέρουν τι μπορούν να περιμένουν και να διεκδικήσουν.
Όλο αυτό, δεν αποτελεί μια προσδοκία που δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα, αφού ισχύει το “it’s a man’s world”. Ήδη, αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν εγκρίνει νομοθεσία η οποία καθιστά απαραίτητη τη διαφάνεια στους μισθούς. Ανάμεσα σε αυτές τις πολιτείες είναι η Καλιφόρνια, η Ουάσιγκτον και η Νέα Υόρκη. Τι σημαίνει αυτό; πως οι αγγελίες για θέσεις εργασίας αναγράφουν έστω ένα εύρος του μισθού που πληρώνει η συγκεκριμένη θέση, προκειμένου να είναι ενημερωμένοι οι ενδιαφερόμενοι.
Εξαιρετικά όλα αυτά, δεν υπάρχει συζήτηση, αλλά μέχρι να φτάσουμε να βλέπουμε τις γυναίκες να παίρνουν ίδιους μισθούς με τους άντρες, δυστυχώς έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας. Είπαμε, It’s A Man’s Man’s Man’s World, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…