Έρευνα ιταλικού πανεπιστημίου: Οι σεισμοί μπορούν να προβλεφθούν

    Ημερομηνία:

    Δύο έρευνες του ιταλικού Πανεπιστημίου, της Πάρμα, διαπιστώνουν ότι οι σεισμοί μπορούν να προβλεφθούν αρκετό καιρό πριν αυτοί εκδηλωθούν.

    Σύμφωνα με τον Ιταλικό τύπο η κύρια καινοτομία της όλης αυτής προσέγγισης αφορά την διαπίστωση ότι υπάρχουν ενδείξεις των σεισμών, οι οποίες μπορούν να καταγραφούν από συστήματα GPS – ενδείξεις που προκύπτουν πολύ νωρίτερα και σε μεγάλη απόσταση από τα σημεία στα οποία πραγματοποιούνται μεγάλοι σεισμοί. Ο καθηγητής Γεωφυσικής Τζαμπιέρο Γιαφαλντάνο, ο οποίος υπογράφει, μαζί με συναδέλφους του, και τις δυο αυτές έρευνες, εξήγησε αναλυτικότερα:

    «Αυτό σημαίνει ότι, εν δυνάμει, υπάρχουν ενδείξεις που προκύπτουν χρόνια πριν και σε μεγάλη απόσταση από τα σημεία όπου πραγματοποιούνται μεγάλοι σεισμοί. Η προοπτική να μπορέσουμε να εκμεταλλευθούμε τις ενδείξεις αυτές για την εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας αποτελεί απόλυτη καινοτομία», πρόσθεσε ο καθηγητής.

    Οι έρευνες του πανεπιστημίου της Πάρμα δείχνουν ουσιαστικά ότι η συνεχής παρακολούθηση της μετακίνησης των τεκτονικών πλακών, σε διάστημα ετών, και της επιβράδυνσης ή επιτάχυνσης της διαδικασίας αυτής μπορεί να προσφέρει χρήσιμα στοιχεία για την δυνατότητα πρόβλεψης των σεισμών. Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στην πρώτη έρευνα, «η κίνηση της αδριατικής μικροπλάκας επιβραδύνθηκε κατά 20% τους έξι μήνες πριν από τον σεισμό της Λ’ Άκουϊλα ο οποίος, το 2009, στοίχισε τη ζωή σε 309 ανθρώπους.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Π.Ο Πατρών: Με την συμμετοχή της ΠΔΕ ο 48ος Ποδηλατικός Γύρος «Θυσίας»

    Ο Ποδηλατικός Όμιλος Πατρών, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας...

    Meteo: Πού καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες ριπές ανέμου στην Πάτρα

    Πίνακα με τις 8 ισχυρότερες ριπές που καταγράφηκαν σήμερα...

    Πάτρα: Ήθελε να ταξιδέψει με αρχαία νομίσματα

    Τις απογευματινές ώρες χθες, συνελήφθη ένας 57χρονος ημεδαπός για...