Σύνηθες χαρακτηρίζεται οι νέοι επαγγελματίες κατά καιρούς να «ξεκλέβουν» κάποιες ώρες ή ακόμα και ολόκληρες ημέρες από τη δουλειά τους για προσωπικές υποθέσεις, σύμφωνα με σχετική έρευνα ανάμεσα σε 2.000 Αμερικανούς. Η συντριπτική πλειονότητα μάλιστα, το 95%, των εργαζομένων μεταξύ 18 και 34 ετών παραδέχθηκε ότι είναι αναμενόμενο να λυγίσει κανείς τους επαγγελματικούς κανόνες.
Κάποιοι τελειώνουν τη δουλειά λίγο νωρίτερα από το ωράριό τους, αργούν χωρίς ειδοποίηση ή χρησιμοποιούν ΑΙ για να ολοκληρώσουν σημαντικές υποχρεώσεις. Σύμφωνα όμως με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία εκπαιδευτικού υλικού PapersOwl, τουλάχιστον οι μισοί ερωτηθέντες παραδέχθηκαν ότι έχουν πάρει μέχρι και «κρυφές» ημέρες αδείας τουλάχιστον μία φορά το τελευταίο δωδεκάμηνο. Έχουν πάρει δηλαδή προσωπικές ημέρες χωρίς να ενημερώσουν κανέναν και δίνοντας την εντύπωση ότι εργάζονται.
Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι πολλοί το κάνουν αυτό, διότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 46% όσων πήραν προσωπικό χρόνο χωρίς να ενημερώσουν τη διοίκηση δήλωσε ότι είχε συσσωρευμένη εργασιακή κόπωση ή ήταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση. Επίσης, το 36% αυτών ισχυρίστηκε ότι είχε οικογενειακά ζητήματα, όπως φροντίδα παιδιών ή γονέων. Τέλος, το 31% προσέθεσε ότι έχει περιορισμένες ημέρες αδείας.
Την ίδια στιγμή να σημειωθεί ότι μόνο ένας από όσους συμμετείχαν στην έρευνα είπε ότι πήρε «κρυφή» άδεια απλώς και μόνο επειδή μπορούσε να το κάνει.
Φυσικά, οι «κρυφές» άδειες δεν σημαίνει ότι οι νέοι δεν έχουν καθόλου αναστολές ή ότι δεν ενδιαφέρονται για τη δουλειά τους. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του 2024 ανάμεσα σε 5.000 εργαζομένους, οι νέοι της γενιάς Ζ (έως 28 ετών) είναι πιο πιθανό να παρακάμψουν το μεσημεριανό φαγητό. Πάνω από τους μισούς είπαν ότι χάνουν την ώρα του μεσημεριανού δύο φορές την εβδομάδα και πολλοί είπαν ότι αισθάνονται ενοχές που αφιερώνουν χρόνο στο φαγητό, πολύ περισσότερο από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα.
Πώς «κλέβουν χρόνο» οι εργαζόμενοι
Σύμφωνα με την έρευνα της PapersOwl, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να «κλέψει» κανείς από τον εργασιακό χρόνο. Το 34% των ερωτηθέντων είπε ότι έχει φύγει νωρίτερα από το πόστο του χωρίς να ενημερώσει τον προϊστάμενό του, ενώ το 27% επικαλέστηκε αρρώστια γιατί προέκυψε έκτακτη προσωπική υπόθεση.
Επίσης, ορισμένοι είπαν ότι έχουν πάει στο γραφείο για να χτυπήσουν κάρτα και έχουν φύγει μετά από μια σύντομη συζήτηση ή έχοντας μόνο πιει καφέ με συναδέλφους εντός ή εκτός εργασιακού χώρου.