Πριν 20 μέρες δημοσιεύτηκε μια μελέτη στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Science of the Total Environment από ερευνητές του Πολυτεχνείου της Κρήτης και του Πανεπιστημίου της Οστράβα (Τσεχίας).
Οι ερευνητές ανέβηκαν στον Χελμό και ασχολήθηκαν με τη δενδροχρονολόγηση, προκειμένου να μπορέσουν να μπορέσουν να καταγράψουν τις χιονοστιβάδες και τις ροές συντριμμιών τα τελευταία 168 χρόνια!
Για να τεκμηριώσουν την εργασία τους οι επιστήμονες ήλεγξαν 123 δείγματα τραυματισμένων δένδρων Κεφαλληνιακής Ελάτης στις πλαγιές του Χελμού, όπου είναι εμφανής η δραστηριότητα ροών συντριμμιών και χιονοστιβάδων.
Τα συμπεράσματά τους ήταν εντυπωσιακά. Καταγράφηκαν συνολικά 7 γεγονότα ροής συντριμμιών μεταξύ 1904 και 2021 και ισάριθμες χιονοστιβάδες μεταξύ 1854 και 2021.
Οι παλαιότεροι Καλαβρυτινοί θυμούνται τη ροή του Μαρτίου 1971, όπου είχαν υποχωρήσει μεγάλες μάζες λάσπης, πέτρας και νερού. Αντίστοιχα, το πιο σημαντικό γεγονός χιονοστιβάδας συνέβη την άνοιξη του 1998 και είχε καταγραφεί στα ΜΜΕ της εποχής ως πρωτόγνωρο γιατί ήταν τεράστιο το μέγεθός της, στο πέρασμά της…