Έρευνα: Πώς τα μικροδάνεια ανοίγουν το δρόμο στους «μικρούς» Έλληνες επιχειρηματίες

    Ημερομηνία:

    Σε τουλάχιστον 578,1 εκατ. ευρώ ετησίως υπολογίζεται ότι ανέρχεται το κενό χρηματοδότησης στην αγορά μικροδανείων στην Ελλάδα, ενώ μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 750 εκατ. ευρώ, βάσει των διαφορετικών σεναρίων, που διατυπώνονται σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2021-2027. Με απλά λόγια, αυτές είναι οι ανάγκες χρηματοδότησης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα, που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να περάσουν σήμερα την «πόρτα» των παραδοσιακών τραπεζών και άρα θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τον θεσμό των μικροπιστώσεων, που μπήκε πρόσφατα στην «αφετηρία» στην ελληνικά αγορά.

    Έπειτα από δέκα χρόνια «μπρος-πίσω», τα μηνύματα για την ανάπτυξη του μοντέλου των μικροχρηματοδοτήσεων είναι πλέον πολύ ενθαρρυντικά «και το νερό μπαίνει στο αυλάκι», όπως επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νεοκλής Στάμκος, διευθύνων σύμβουλος της «MICROSMART», ενός από τους τρεις οργανισμούς του χώρου που αδειοδοτήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και του μοναδικού με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

    «Όταν το 2012-2013 άρχισαν να γίνονται οι πρώτες κινήσεις για την εισαγωγή του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα, ουδείς πίστευε ότι θα μπορούσε κάποιος εκτός των τραπεζών να δίνει χρηματοδοτήσεις. Όλοι έλεγαν “δεν γίνεται”. Το 2016-2018 ξεκίνησαν τα πρώτα πιλοτικά εγχειρήματα, σε συνεργασία με τράπεζες. Το 2020 ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία ο νόμος 4701 για τις μικροπιστώσεις, που ξεκίνησε ως νομοθετικό κείμενο επί ΣΥΡΙΖΑ και πέρασε επί ΝΔ, σε μια όχι και τόσο συνηθισμένη έκφραση συνέχειας πολιτικής μεταξύ διαφορετικών κυβερνήσεων. Μετά ήρθε η πανδημία, που προκάλεσε νέες καθυστερήσεις και μετέπειτα χρειάστηκε πρόσθετος χρόνος, για να βγουν οι σχετικές αποφάσεις της TτΕ. Τον Οκτώβριο του 2021 εκδόθηκε η κύρια ερμηνευτική εγκύκλιος, ανοίγοντας τον δρόμο για να δούμε τις πρώτες αδειοδοτήσεις» εξηγεί.

    Σήμερα στην Ελλάδα έχουν αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ τρεις φορείς παροχής μικροχρηματοδοτήσεων: οι «ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions» (σε συνεργασία με την Τράπεζα Αττικής, που στην πρώτη φάση της λειτουργίας της χρηματοδοτεί μόνο μηχανικούς- μέλη του ΤΜΕΔΕ), «AΦΗ Microfinance» (με κύριο μέτοχο την Eurobank, που δίνει μικροδάνεια έως 15.000 ευρώ) και «MICROSMART», με έδρα τη Θεσσαλονίκη (η οποία δεν συνεργάζεται με τράπεζα).

    «Στη “MICROSMART” έχουμε ολοκληρώσει την υποδομή πληροφορικής και βρισκόμαστε στη διαδικασία συγκέντρωσης κεφαλαίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με προοπτική να λειτουργήσουμε το Φθινόπωρο. Ήδη όμως δεχόμαστε τουλάχιστον δέκα κρούσεις ημερησίως από υποψήφιους δανειολήπτες, γεγονός που δείχνει πόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον» λέει ο Νεοκλής Στάμκος. Ως προς τη μεγάλη ανάγκη για μικροδάνεια αναφέρει ενδεικτικά το παράδειγμα του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, που σε μόλις τέσσερις μήνες λειτουργίας δέχτηκε αιτήσεις μικροδανείων ύψους 56,1 εκατ. ευρώ (το εν λόγω Ταμείο, στο οποίο εμπλέκονται μόνο τράπεζες, καθώς όταν συστάθηκε δεν υπήρχαν αδειδοτημένα ιδρύματα μικροπιστώσεων, χορηγεί μικροδάνεια ύψους 3.000-25.000 ευρώ). Η υψηλή αυτή ζήτηση για μικροδάνεια κινητοποιεί και επενδυτική ζήτηση. Στον χώρο καταγράφεται αυξημένη κινητικότητα από εταιρείες και οργανισμούς, που βολιδοσκοπούν την ελληνική αγορά μικροχρηματοδοτήσεων, για να εισέλθουν, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει, κατά τον κ.Στάμκο, κάτι που να έχει «κλείσει» οριστικά.

    Όπως λέει, στη «MICROSMART» οι διαδικασίες αίτησης δανείου, κατάθεσης δικαιολογητικών και έγκρισης θα γίνονται εξ ολοκλήρου ψηφιακά, μέσω του www.microsmart.gr, αλλά πριν από την εκταμίευση, θα πραγματοποιείται μια συνάντηση με φυσική παρουσία. Η «MICROSMART» θα χορηγεί δάνεια ύψους έως 25.000 ευρώ, και θα παρέχει και τα τρία προϊόντα, που προβλέπει ο νόμος: πιστώσεις (π.χ., θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ένα τουριστικό κατάλυμα ή μια μικρή βιοτεχνία που χρειάζεται χρηματοδότηση στο πλαίσιο ενός επενδυτικού προγράμματος είτε ένα γραφείο νομικών συμβούλων, που θέλει να αποκτήσει εξοπλισμό), προϊόντα χρηματοδοτικής μίσθωσης για την απόκτηση εξοπλισμού είτε καινούργιου είτε μεταχειρισμένου (π.χ. ένας αγρότης θα μπορούσε να πουλήσει το μεταχειρισμένο τρακτέρ του στη MICROSMART και αυτή να συνάψει σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης με άλλον αγρότη) και εγγυητικές επιστολές σε οργανισμούς όπως ΚοινΣΕπ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις), οι οποίες είναι ως επί το πλείστον αποκλεισμένες από τα παραδοσιακά τραπεζικά ιδρύματα (οι εγγυητικές δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη δανείων από άλλα χρηματοδοτικά ιδρύματα). Η περίοδος αποπληρωμής των δανείων της είναι τετραετής.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η πολυτελής σάλτσα ΧΟ είναι η βασίλισσα του umami

    Με αυτό το παράξενο όνομα, η σάλτσα ΧΟ, συνδυάζει την πολυτέλεια...

    Ανδρέας Κουντουράκης: Κοιμήθηκα με 100.000 views και ξύπνησα με 15 εκατομμύρια

    O Ανδρέας Κουντουράκης μίλησε για τη viral επιτυχία που πέτυχε με...

    ΠΑΤΡΑ – ΦΩΤΟ: Το Καραμανδάνειο γιόρτασε τον Αγιο Στυλιανό, προστάτη των παιδιών

    Εγραψε η διοικήτρια του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Ασπασία Ρηγοπούλου: Στο μικρό...

    Παγκράτι: Προφυλακίστηκε ο 49χρονος που νοίκιαζε τη «γιάφκα»

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του, ο 49χρονος που...
    Best Shop