Εργασιακά: Οι 10 αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Αλλάζει τα δεδομένα για εργοδότες και εργαζόμενους το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Ειδικότερα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο θα τεθεί προς διαβούλευση, προβλέπει μεταξύ άλλων τη νομιμοποίηση της εξαήμερης εργασίας με αυξημένο ημερομίσθιο, όπως και τη δυνατότητα δημιουργίας επιχειρησιακών συμβάσεων «μηδενικής εργασίας», εφόσον δοθεί προειδοποίηση 24 ώρες νωρίτερα.

    Ακόμη, σύμφωνα με τα όσα έχει προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, το νομοσχέδιο θα δίνει την ευκαιρία στους εργαζόμενους που το επιθυμούν να εργάζονται σε δύο διαφορετικές επιχειρήσεις με δύο ξεχωριστές συμβάσεις εργασίας, αρκεί οι συνολικές ώρες εργασίας να μην ξεπερνούν τις 13, σε σχέση με τις 8 που ισχύουν μέχρι τώρα.

    Ποια τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου που θα τεθεί προς διαβούλευση

    1.Εργασία σε δύο εργοδότες (έως 13 συνεχόμενες ώρες)

    Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και θα προβλέπει το μοντέλο απασχόλησης σε δύο εργοδότες, μέχρι και 13 συνεχόμενες ώρες, αρκεί να τηρείται η προϋπόθεση των 11 συνεχόμενων ωρών ανάπαυσης ημερησίως.

    Με αυτό τον τρόπο, ένας εργοδότης δεν θα μπορεί να απαγορεύει σε κάποιον εργαζόμενο να απασχολείται και σε άλλους εργοδότες, εκτός του προκαθορισμένου ωραρίου εργασίας του.

    2. Εξαήμερη εργασία με αυξημένο ημερομίσθιο

    3. Συμβάσεις με μηδενικές ώρες απασχόλησης

    Τη θεσμοθέτηση των συμβάσεων «κατά παραγγελία» και των συμβάσεων με μηδενικές ώρες απασχόλησης προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο, όπως ορίζει και η σχετική Κοινοτική Οδηγία. Ο εργοδότης θα έχει τη δυνατότητα να καλεί τον εργαζόμενο μόνο για τις μέρες και τις ώρες που «απαιτείται» η παρουσία του και να τον πληρώνει ανάλογα με τον χρόνο που εργάζεται.

    4. Δοκιμαστική εργασία έως 6 μήνες

    Το νέο νομοσχέδιο περιορίζει στους έξι μήνες τη δοκιμαστική περίοδο εργασίας για κάθε εργαζόμενο που προσλαμβάνεται, σε σχέση με τους δώδεκα μήνες που ισχύουν αυτή τη στιγμή.

    Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως εάν ο εργαζόμενος απολυθεί πριν από την πάροδο του εξαμήνου τότε ο εργοδότης δεν έχει υποχρέωση να δώσει αποζημίωση.

    GYMALL

    Τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που επιλέξουν να εφαρμόσουν ταχύτερα την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, πριν αυτή γίνει υποχρεωτική στον κλάδο τους.

    Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις θα καταργηθεί η υποχρέωση ανάρτησης μιας σειράς εντύπων στην ΕΡΓΑΝΗ, όπως την καταχώρηση εκ των προτέρων τις αλλαγές στο ωράριο ή την υπερωριακή απασχόληση, με στόχο να περιοριστεί η γραφειοκρατία σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 20 εργαζόμενους.

    6. Προστασία από ενδεχόμενη απόλυση

    Προστασία στους εργαζόμενους θα προσφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, καθώς θα απαγορεύεται η απόλυση ή οποιοδήποτε ισοδύναμό της και κάθε προκαταρκτική ενέργεια για την απόλυση για την εξάσκηση αυτών.

    Έτσι οι εργαζόμενοι μπορούν να ζητούν από τον εργοδότη να τους γνωστοποιήσει τους λόγους της απόλυσης ή του ισοδυνάμου της, δεόντως τεκμηριωμένους.

    7. Γραπτή επιστολή ενημέρωσης εργαζόμενου

    Ο εργοδότης θα πρέπει να ενημερώνει τον εργαζόμενο για τους ουσιώδεις όρους της εργασιακής σχέσης με γραπτή επιστολή σε φυσική ή ηλεκτρονική μορφή, σε διάστημα ενός μήνα από την πρόσληψη, στο πλαίσιο εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας, η οποία καθιερώνει αυστηρό πλαίσιο για τη µη ενηµέρωση του εργαζοµένου, δίνοντάς του τη δυνατότητα καταγγελίας του παραβάτη εργοδότη.

    8. Υποχρεωτική κατάρτιση

    Δωρεάν θα είναι η κατάρτιση για τους εργαζόμενους, όταν ο εργοδότης υποχρεούται από την ενωσιακή ή την εθνική νομοθεσία ή τις συλλογικές συμβάσεις να παρέχει κατάρτιση για την εκτέλεση της εργασίας για την οποία εργάζεται.

    9.Πότε θα επιβάλλεται πρόστιμο έως 5.000 ευρώ

    Ποινικές ευθύνες θα αποδίδονται στους απεργούς που παρεμποδίζουν από την εργασία τους, άλλους εργαζόμενους, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο προβλέπει πως όποιος εμποδίζει την ελεύθερη προσέλευση ή αποχώρηση από την εργασία ή ασκεί σωματική ή ψυχολογική βία, θα τιμωρείται.

    Όπως αναφέρεται, οι ποινές που προβλέπονται θα είναι τουλάχιστον έξι μήνες φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο, ενώ αν διαπιστωθεί υποτροπή οι ποινές ενδέχεται να διπλασιάζονται.

    10. Πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για νέους επιστήμονες

    Την ενίσχυση του εργασιακού περιβάλλοντος προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο με τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την εξεύρεση εργασίας σε νέους επιστήμονες.

    Συγκεκριμένα, η διάταξη του νομοσχεδίου για τη δημιουργία μηχανισμού εξεύρεσης εργασίας αναφέρει:

    «Θεσπίζεται η δημιουργία Ψηφιακής Πλατφόρμας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την ανάπτυξη μηχανισμού διασύνδεσης επιστημόνων – εργαζομένων, οι οποίοι διαμένουν εντός και εκτός Ελλάδος, με θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης που ζητούνται από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Βυζάντιο και Νορμανδοί: Πώς οι πειρατές κατέλαβαν πόλεις της Αδριατικής και νησιά του Ιονίου

    Το Βυζάντιο στη χιλιετή και πλέον ιστορία του είναι γνωστό ότι...

    ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: 2+1 σκυλιά θα περιπολούν για φόλες!

    Από τον περασμένη Γενάρη η «Πολιτεία» είχε αποκαλύψει την...

    Πάσχα 2024: Εντείνονται οι έλεγχοι σε αμνοερίφια και αυγά

    Εντείνονται οι έλεγχοι σε αυγά και αμνοερίφια ενόψει του φετινού Πάσχα, όπως είχε αποφασιστεί στην πρόσφατη...

    Λάκης Λαζόπουλος: Στήνει το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» στο θεατρικό σανίδι

    Από τα τηλεοπτικά πλατό στο θεατρικό σανίδι μεταφέρει ο Λάκης...