Το κύμα των παραιτήσεων που πυροδοτήθηκε μετά την επέλαση της πανδημίας φαίνεται πως θα μπορούσε να αναχαιτιστεί με μία πολύ απλή λύση: την καθιέρωση της τετραήμερης εργασιακής εβδομάδας.
Η λεγόμενη «Μεγάλη Παραίτηση» στις ΗΠΑ που έχει στερήσει αριθμό ρεκόρ (4,3 εκατ. εργαζομένους τον Αύγουστο και 4,4 εκατ. το Σεπτέμβριο) από την αγορά εργασίας οφείλεται εν μέρει στην εργασιακή εξουθένωση. Εξ ου και όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Jeffferies, η μείωση της εργασιακής εβδομάδας κατά μία ημέρα θα ανέτρεπε την κατάσταση σε ένα βαθμό.
Συγκεκριμένα, μεταξύ των ερωτηθέντων ηλικίας μεταξύ 22 και 35 που πρόσφατα παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους το 32% δήλωσε ότι θα είχε παραμείνει εάν όφειλε να εργάζεται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό βέβαια της τάξης του 43% υποστήριξε ότι θα έμενε με αύξηση του μισθού του.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι το 80% είναι υπέρ της καθιέρωσης τετραήμερης εβδομάδας και ένα 17% παραμένει ουδέτερο σε ό,τι αφορά το ζήτημα.
Σε κάθε περίπτωση, περισσότερες από μία είναι οι έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι οι περισσότεροι που παραιτούνται βρίσκονται στο μέσο της επαγγελματικής τους πορείας. Το υψηλότερο ποσοστό παραιτήσεων (56,8%) εμφανίζεται σε όσους εργάζονται ήδη τουλάχιστον πέντε έως δέκα χρόνια.
Αλλαγές και στην κορυφή της ιεραρχικής αλυσίδας
Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι παράγοντες που οδήγησαν στη «Μεγάλη Παραίτηση» εκτείνονται μέχρι την κορυφή της ιεραρχικής αλυσίδας. Ενδεικτικά, σύμφωνα με σχετική έρευνα από την εταιρεία στελέχωσης Heidrick & Struggles, έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές και στις θέσεις των CEO, εν μέρει εξαιτίας της επαγγελματικής εξουθένωσης.
Ειδικότερα, μόλις στο πρώτο εξάμηνο του έτους, 1.095 εταιρείες σε ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία, ΗΑΕ, Νότιο Αφρική, Μεξικό και Σιγκαπούρη, στελέχωσαν 103 καινούργιους CEO. Το δεύτερο μισό του έτους προσελήφθησαν 39 νέοι CEO.
Μεταβολή προτεραιοτήτων
Οι μαζικές παραιτήσεις, οι αλλαγές θέσεων και η προτίμηση προς τετραήμερη εργασιακή εβδομάδα αποτυπώνουν μία συνολική μεταβολή νοοτροπίας και δείχνουν ότι μία μεγάλη μερίδα των εργαζομένων έχει επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές της.
Σύμφωνα με νέα έκθεση της Pew Research, ακόμη λιγότεροι είναι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι η δουλειά προσδίδει νόημα στη ζωή τους. Στις ΗΠΑ συγκεκριμένα, μόλις το 17% από 2.500 άτομα υποστηρίζει ότι η καριέρα τους δίνει νόημα στη ζωή τους σε σχέση με 14% το 2017. Αντιθέτως, το 49% δηλώνει ότι η οικογένεια και τα παιδιά δίνουν νόημα στη ζωή και το 20% το αποδίδει στους φίλους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 6% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ δηλώνει πως μετά την επέλαση της πανδημίας, πλέον εντοπίζει αλλού το νόημα της ζωής.