Συνεχίζεται το μπαράζ δηλώσεων από την πλευρά της Άγκυρας, στον απόηχο του ισχυρού μηνύματος που εστάλη τη Δευτέρα από το Παρίσι με αποδέκτη την Τουρκία, κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν.
Σε νέες δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι «ενισχύθηκε το κύρος της Τουρκίας επειδή γίναμε παγκόσμια εστία ισχύος, λόγω του αγώνα που δίνουμε στη διπλωματία.
«Η διπλωματική προσπάθεια μας μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας αυξάνει την σημασία της Τουρκίας» πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα έχει λάβει τα μηνύματα. Η Τουρκία ενισχύθηκε στην αμυντική της βιομηχανία».
Είπε επιπλέον ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγχαίρουν την Τουρκία για την προσέγγισή της στη Ρωσία και τον διαμεσολαβητικό της ρόλο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ο Γάλλος πρόεδρος σε μια ομιλία του πρόεδρος είπε “συγχαίρω τον Ερντογάν”».
Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι «οι σχέσεις με την Αίγυπτο κινούνται πιο αργά λόγω της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης. Οι σχέσεις όμως προχωρούν καλά».
Τσαβούσογλου: «Εμείς αποφασίζουμε πότε και πού θα πάμε»
«Εμείς δεν χρειάζεται καν να απαντήσουμε σε αυτά τα λόγια. Εμείς αποφασίζουμε πότε και πού θα πάμε», δήλωσε λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την φράση «τους περιμένουμε στο φως της ημέρας» του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Δευτέρα, από το Παρίσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως: «…όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του».
Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε ωστόσο και στο ενδεχόμενο να υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων αξιωματούχων τις προσεχείς εβδομάδες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της επερχόμενης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
«Δεν υπάρχει μια προγραμματισμένη συνάντηση. Δεν υπήρξε μια τέτοια πρωτοβουλία», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και συνέχισε: «Η Ελλάδα ενοχλήθηκε που η Τουρκία έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο. Πρώτα υπογράψαμε με την Λιβύη τη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Μετά καθορίσαμε τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας. Εννέα φορές προσπάθησαν να μπουν τα πλοία της Ελλάδας, των ελληνοκυπρίων και τρίτων χωρών. Όλα αυτά τα εμποδίσαμε με διπλωματικές προσπάθειες και με τα μέτρα που λάβαμε στο πεδίο. Η προβολή και η επιτυχία της Τουρκίας στον διεθνή χώρο τρελαίνει την Ελλάδα. Για αυτό η Ελλάδα θέλει να προκαλέσει την Τουρκία. Οι παρενοχλήσεις, το κλείδωμα (με τα ραντάρ) είναι κάποια από αυτά τα παραδείγματα. Επιπλέον, η Ελλάδα αναφέρει συνεχώς ότι η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις (σ.σ. κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία). Είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ ενοχλημένοι και για αυτό».