Κατηγορίες κατά της Ελλάδας περί «μαξιμαλιστικών πολιτικών» εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σημείωσε ότι η Άγκυρα ζητεί από την Αθήνα «να αποφύγει τα τετελεσμένα και τις μονομερείς ενέργειες» και έκανε λόγο για «παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών».
«H γειτονική Ελλάδα, αντί να συμβάλει στις καλές διαθέσεις μας και να συμβάλει κι αυτή στις προσπάθειές μας, αντιθέτως επιτάχυνε τις μαξιμαλιστικές της πολιτικές» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνεδρίου με θέμα «Η θάλασσα των νήσων -αντί Αιγαίο- και το πρόβλημα των σχέσεων γειτονίας με την Ελλάδα».
⇒ Διαβάστε ακόμη: Οι δύο όψεις της Τουρκίας του Ερντογάν
Ανέφερε επίσης ότι «η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να είχε γίνει μια ευκαιρία συνεργασίας των δυο χωρών, χάθηκε αυτή η ιστορική ευκαιρία λόγω της ασυμβίβαστης στάσης της Ελλάδας».
Ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία επιθυμεί το Αιγαίο να μην είναι θάλασσα έντασης, αλλά ειρήνης και φιλίας. «Mέχρι και τώρα προσπαθήσαμε να μην είμαστε η πλευρά που αυξάνει την ένταση. Στα βήματα της Ελλάδας που αύξησαν την πίεση, όπως το ζήτημα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης, της παραβίασης του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών και με τις κηρύξεις NAVTEX, εμείς συμπεριφερθήκαμε πάντα με ειρηνικό τρόπο» ισχυρίστηκε ο κ. Ερντογάν.
Επεσήμανε επίσης ότι «υποστηρίξαμε μέχρι τέλους τα νόμιμα δικαιώματα μας, τα οποία προκύπτουν από την ιστορία και το διεθνές δίκαιο, δεν παραλείψαμε να ανοίξουμε χώρο στη διπλωματία».
«Από τη γειτονική μας χώρα, την Ελλάδα, ζητούμε να σεβαστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας, να αποφύγει τα τετελεσμένα και τις μονομερείς ενέργειες. Πιστεύω πως με την Ελλάδα θα βρούμε τον δρόμο επίλυσης των ζητημάτων που θα βασίζονται στη συνεργασία, στο δίκαιο, στην καλή γειτονία, στη δικαιοσύνη» συνέχισε.
«Το Αιγαίο, το οποίο οι πρόγονοι μας το αποκαλούσαν “θάλασσα των νήσων”, βρέθηκε σε σημείο καμπής των πολιτισμών. Είναι μια κοινή λεκάνη πολιτισμού της ανθρωπότητας» είπε επίσης.
Αναφερόμενος εκ νέου στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, δήλωσε ότι «η Δύση αλλά κυρίως η Ευρώπη δεν έχουν βγάλει συμπεράσματα απο το δράμα του μωρού Αϊλάν. Δεν έγινε κανένα βήμα για να ζήσουν οι πρόσφυγες στα δικά τους εδάφη. Η Τουρκία αφέθηκε ολομόναχη στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που πηγάζει απο τη Συρία».
Ακάρ: Η Ελλάδα στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις
Κατηγορίες κατά της Ελλάδας εκτόξευσε σε δηλώσεις του και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.
«Η Ελλάδα αν και είναι μέλος της Ε.Ε. αγνοεί τις αξίες της Ευρώπης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο και συνεχίζει την καταπιεστική πολιτική εναντίον της “τουρκικής μειονότητας” που ζει στη Δυτική Θράκη, στη Ρόδο και στην Κω» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Όπως είπε, «ένα άλλο πρόβλημα που έχουμε με την Ελλάδα είναι η στήριξη που δίνει στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Όλοι γνωρίζουν πως η Ελλάδα στήριξε και εκπαίδευσε στο Λαύριο τα μέλη του PKK και το DHKP-C και τώρα φιλοξενεί τα μέλη της FETO».
«H Eλλάδα, ενώ υποστηρίζει τους τρομοκράτες, παρουσιάζει απάνθρωπες συμπεριφορές εναντίον των προσφύγων που είναι εναντίον των ευρωπαϊκών αξιών, του διεθνούς δικαίου και των παγκόσμιων αξιών» συνέχισε ο κ. Ακάρ.
Είπε επιπλέον ότι «σήμερα είναι η επέτειος του τέλους της ελληνικής περιπέτειας (σ.σ. 1922). Δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο βαρύ ήταν το τίμημα ενός αιώνα πριν, και δεν πρέπει να επιδιώκονται νέες περιπέτειες που θα καταλήξουν σε απογοήτευση».
«Η Ελλάδα, με τα όνειρά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, επιδιώκει να επεκτείνει περαιτέρω τον εναέριο χώρο της. Πρέπει να φανεί και να γίνει γνωστό ότι αυτά είναι κενά όνειρα» πρόσθεσε και κατέληξε: «Θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας στις περιοχές που έχουν λάβει άδεια από την ΤΔΒΚ και βρίσκονται εντός της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας».