«Κάπου κρυμμένο ανάμεσα στους αγκαθωτούς θάμνους βρίσκεται ένα μικρό βασίλειο με νεράιδες και ξωτικά. Όλα τα πλάσματα που ζουν σε αυτό είναι πάρα πολύ μικρά»… κάπως έτσι ξεκινούν τα επεισόδια της βρετανικής τηλεοπτικής παιδικής σειράς «Το μικρό βασίλειο του Μπεν και της Χόλι» που προβάλλεται, μεταξύ άλλων, στην πλατφόρμα του Netflix. Σε αυτό το βασίλειο, λοιπόν, ο Μπεν το ξωτικό και η 8χρονη νεραϊδοπριγκίπισσα Χόλι, μαζί με τις άτακτες δίδυμες μικρότερες αδερφές της, ζουν μέσα στο πράσινο, ανάμεσα σε φυλλωσιές και δέντρα και διασκεδάζουν μαθαίνοντας πώς να συνεργάζονται για να λύνουν μικρά προβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά τους.
Μπορεί στους πραγματικούς κήπους να μην κατοικούν ξωτικά ή νεράιδες – τουλάχιστον έτσι νομίζουμε – αλλά ζουν εκατοντάδες άλλα πλάσματα.
Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί πόσα ζωικά και φυτικά είδη φιλοξενείτε ανάμεσα σε γλάστρες, δέντρα, γρασίδι και πεσμένα φύλλα δίχως να το γνωρίζετε;
Η ιδέα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου του lockdown όταν τρεις επιστήμονες συγκατοίκησαν σε κεντρικό σημείο του Μπρίσμπεϊν στην Αυστραλία και αποφάσισαν να υπολογίσουν όλα τα ζωικά και φυτικά είδη που βρίσκονταν στον κήπο τους.
Όλα ξεκίνησαν από μία αράχνη που είχε εγκατασταθεί στη ντουλάπα των επιστημόνων, με τον Άντριου Ρότζερς, περιβαλλοντολόγο με ειδίκευση στα χωροκατακτητικά είδη, να διερωτάται πόσοι τελικά ήταν οι ένοικοι του σπιτιού και του κήπου τους.
Χρειάστηκαν ένα ολόκληρο χρόνο για να καταγράψουν κάθε είδος που συναντούσαν, με το αποτέλεσμα να τους εκπλήσσει καθώς δε φαντάζονταν τόσο πλούσια βιοποικιλότητα, φτάνοντας στον αριθμό των 1.168 ειδών και ειδικότερα 1.041 ζώα (955 αρθρόποδα), 103 φυτά και 24 μύκητες.
Αναλυτικότερα από την έρευνα «Το σπίτι των χιλίων ειδών» που δημοσιεύθηκε από το Ecology Society of America, προκύπτει ότι τα έντομα κυριαρχούσαν και δη τα λεπιδόπτερα, αφού καταγράφηκαν 437 είδη, ανάμεσα στα οποία σκόροι και πεταλούδες. Ακολουθούν 110 δίπτερα, όπως μύγες, κουνούπια και σκνίπες, 103 διαφορετικά είδη φυτών, 98 σκαθάρια, 13 είδη φρουτοφάγων ή νεκταροφάγων πτηνών, πολλά από τα οποία παρατηρήθηκαν να τρέφονται με τους καρπούς και τα άνθη των φυτών του ακινήτου.
Η ερευνητική ομάδα αναφέρει πως η ιδιαίτερη αυτή απογραφή πραγματοποιήθηκε σε αυλή που είχε γρασίδι αλλά και πολλά αγριόχορτα, καθώς και δέντρα, θάμνους, ξύλα και φύλλα.
Όπως εξηγούν, περιστασιακά γίνονταν προσπάθειες καλλωπισμού του χώρου από κηπουρό, αλλά όχι τακτικά, ενώ το σημείο δεχόταν άπλετο ηλιακό φως. Παράλληλα, για περίοδο τουλάχιστον τεσσάρων ετών πριν τη διεξαγωγή της έρευνας δεν είχαν εφαρμοστεί φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα. Αυτό συνετέλεσε πιθανώς στον αυξημένο αριθμό ειδών, αν και στην Αυστραλία η βιοποικιλότητα είναι πλούσια. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ανάλογη μελέτη σε ευρωπαϊκή πόλη ενδεχομένως να οδηγήσει σε μικρότερους αριθμούς.
Στόχος της ομάδας ήταν να κινητοποιήσουν και άλλους περιβαλλοντολόγους ή απλώς λάτρεις της φύσης να συμμετάσχουν σε καταγραφές αστικής και οικιακής βιοποικιλότητας σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί η κατανόηση των ειδών που συγκατοικούν με τον άνθρωπο για μία αποτελεσματική συμβίωση.