Εστίαση: Επτά τεχνολογικές λύσεις που αλλάζουν τα δεδομένα το 2023

    Ημερομηνία:

    Τα τελευταία χρόνια, πολλά εστιατόρια έχουν στραφεί στην τεχνολογία για να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα προκειμένου να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες και επιθυμίες των πελατών τους, μετά την πανδημία.

    Από τις ηλεκτρονικές παραγγελίες, την αυτοεξυπηρέτηση και τις ανέπαφες πληρωμές μέχρι την παράδοση και την παραλαβή, ο κλάδος του Food and Beverage δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να αγνοεί τις τάσεις που βοηθούν τις επιχειρήσεις να επανεφεύρουν τον εαυτό τους για να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

    Με πιθανό το ενδεχόμενο, οι καταναλωτές να αντιμετωπίσουν αυστηρότερα τον προϋπολογισμό τους το 2023, η τεχνολογία μπορεί να είναι η λύση για την εύρεση νέων τρόπων εξοικονόμησης χρημάτων σε οποιονδήποτε τύπο επιχείρησης.

    Επιπλέον, η ποιότητα και η εμπειρία θα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς οι πελάτες θα είναι λιγότερο επιεικείς σε τυχόν κακές εμπειρίες.

    Η ανάπτυξη στον κλάδο των εστιατορίων προβλέπεται ότι θα καθοδηγείται εξ ολοκλήρου από την κατανάλωση εκτός καταστήματος, συνεπώς η χρήση της τεχνολογίας δεν αφορά μόνο τη βελτίωση των λειτουργιών και την παροχή υπηρεσιών, αλλά και τον επανασχεδιασμό των εστιατορίων.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, το EHL Hospitality Business School της Λωζάννης, ξεχώρισε τις 7 καινοτόμες τάσεις και λύσεις τεχνολογίας εστιατορίων που θα πρέπει να παρακολουθήσουν οι επιχειρηματίες της εστίασης το 2023.

    Ανέπαφες πληρωμές

    Οι ανέπαφες πληρωμές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στον κλάδο των εστιατορίων. Αυτή η τεχνολογία δεν αφορά μόνο την ηλεκτρονική παραγγελία, καθώς επιτρέπει στους φυσικούς πελάτες να πληρώνουν με ένα έξυπνο ρολόι, smartphone ή έξυπνη κάρτα μέσω ανέπαφων εφαρμογών και συσκευών.

    Ενώ οι ανέπαφες πληρωμές είχαν αποκτήσει σταδιακά δυναμική στον κλάδο της εστίασης, η πανδημία τις προβίβασε στο «νέο φυσιολογικό». Σύμφωνα με έρευνα της Juniper, τα επόμενα 5 χρόνια, περίπου το 53% των παγκόσμιων συναλλαγών που εκτελούνται μέσω POS θα είναι ανέπαφες. Η Juniper προέβλεψε επίσης ότι η παγκόσμια αξία των ανέπαφων πληρωμών θα αυξηθεί κατά 300% έως το 2024. Χωρίς μετρητά, δεν απαιτείται ανθρώπινη επαφή, που σημαίνει ότι οι ανέπαφες συναλλαγές δεν είναι μόνο γρήγορες και βολικές, αλλά και υγιεινές και ασφαλέστερες. Εάν τα εστιατόρια δεν θέλουν να μείνουν πίσω, είναι καιρός να επενδύσουν σε μια τέτοιου είδους λύση πληρωμής.

    Ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων τραπεζιών

    Η εμφάνιση της τεχνολογίας online κράτησης τραπεζιού θα αντικαταστήσει στο μέλλον την κράτηση τραπεζιού μέσω τηλεφώνου. Ήδη, οι σχετικοί πάροχοι επιτρέπουν στους πελάτες να βλέπουν τα διαθέσιμα τραπέζια και να κάνουν τις κρατήσεις τους ακόμη και 5 λεπτά πριν φτάσουν στο εστιατόριο. Αξιοποιώντας συστήματα κρατήσεων τραπεζιών με δυνατότητα τεχνολογίας, τα εστιατόρια μπορούν να διαχειρίζονται λίστες αναμονής, θέσεις, προτιμήσεις φαγητού και αφοσίωση πελατών, καθώς και να συλλέγουν σημαντικά δεδομένα πελατών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν μία καλή εικόνα της αγοράς ή να παρακολουθούν τις επαφές τους.

    Το OpenTable για παράδειγμα, προχωρά την έννοια της ηλεκτρονικής κράτησης ένα βήμα παραπέρα. Μέσω του προγράμματος Experiences, το OpenTable δίνει τη δυνατότητα στα εστιατόρια να παρουσιάζουν στους πελάτες τις καλύτερες γευστικές, ακόμη και χορευτικές ή μουσικές εμπειρίες.

    Ψηφιακοί πίνακες κουζίνας

    Καθώς οι διαδικτυακές παραγγελίες συνεχίζουν να αυξάνονται, τα εστιατόρια πρέπει να υιοθετήσουν νέους τρόπους για να εξορθολογήσουν τις δραστηριότητές τους. Τα συστήματα προβολής κουζίνας (KDS) είναι ψηφιακές πινακίδες μενού για το προσωπικό της κουζίνας που βοηθούν τα εστιατόρια να εξορθολογήσουν την εσωτερική τους λειτουργία. Μέσω αυτής της λύσης, το προσωπικό δεν θα χρειάζεται στυλό ή σημειωματάριο και δεν θα μετακινείται συνεχώς μεταξύ της αίθουσας φαγητού και της κουζίνας για να δέχεται και να δίνει τις παραγγελίες των πελατών και να επιβεβαιώνει εάν αυτές οι παραγγελίες είναι έτοιμες.

    Το σύστημα αυτό συνδέεται απευθείας με το σύστημα του σημείου πώλησης (POS) του εστιατορίου και αρχίζει να λειτουργεί αμέσως μόλις υποβληθεί μια παραγγελία. Η οθόνη εμφανίζει αυτόματα παραγγελίες βάσει προτεραιότητας και επισημαίνει τυχόν ειδικά διατροφικά αιτήματα. Παρακολουθεί επίσης τους χρόνους παράδοσης των γευμάτων και το απόθεμα, ώστε να ενημερώσει πότε ένα προϊόν δεν είναι διαθέσιμο. Οι ψηφιακοί πίνακες κουζίνας, υπόσχονται τη βιώσιμη λειτουργία τους, διασφαλίζοντας καλύτερη επικοινωνία, σαφέστερες ροές εργασίας και ακρίβεια.

    Λογισμικό αυτοματοποιημένης διαχείρισης αποθεμάτων

    Το λογισμικό αυτοματοποιημένης διαχείρισης αποθεμάτων βοηθά τα εστιατόρια να παρακολουθούν το απόθεμα τροφίμων και ποτών, να προβλέπουν τις ποσότητες και να προγραμματίζουν τις παραγγελίες πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Το πιο σημαντικό είναι ότι, η εφαρμογή του εν λόγω λογισμικού, μπορεί να ελαχιστοποιήσει τη σπατάλη τροφίμων, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες κοστίζει στον κλάδο της φιλοξενίας 100 δισ. δολάρια ετησίως. Αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη (AI), οι σχετικές εταιρείες όχι μόνο βοηθούν τα εστιατόρια να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων, αλλά και διασφαλίζουν την αποτελεσματική και βιώσιμη λειτουργία τους.

    Επίσης, οι συνεργασίες με συνδεδεμένα προγράμματα, μπορούν να «σώσουν» τα εστιατόρια από τη σπατάλη του υπερβολικού φαγητού ή να το χρησιμοποιήσουν και ως προσφορά γεύματος. Πράγματι, οι πρωτοβουλίες που εξοικονομούν χρόνο και χρήμα, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, είναι σημαντικές, ειδικά σήμερα που η αειφορία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας ατζέντας.

    Κωδικοί QR

    Οι κωδικοί QR αντικαθιστούν σιγά σιγά τα μενού των εστιατορίων. Αυτή η τεχνολογία, που είναι ήδη δημοφιλής σε κοινωνίες που έχουν ως βασικό εργαλείο το κινητό, όπως η Κίνα, γίνεται σταδιακά παγκόσμια, με όλο και περισσότερα εστιατόρια να την υιοθετούν παγκοσμίως. Στην πραγματικότητα, οι λήψεις QR έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 750% τα τελευταία δύο χρόνια. Στην ανέπαφη εποχή, οι γραμμωτοί κώδικες αυτόματης σάρωσης επιτρέπουν στους πελάτες να έχουν πρόσβαση στα διαδικτυακά μενού, να παραγγέλνουν και να πληρώνουν τις παραγγελίες τους εκτελώντας μια απλή σάρωση.

    Περαιτέρω, η εν λόγω τεχνολογία, η οποία δεν απαιτεί τη λήψη κάποιας εφαρμογής, διαδραματίζει βασικό ρόλο στη βοήθεια των εστιατορίων για τον εντοπισμό επαφών. Παρέχοντας, λοιπόν, διάφορα οφέλη στα εστιατόρια με χαμηλό κόστος, η τεχνολογία κωδικών QR θα συνεχίσει να είναι σημαντική το 2023 και μετά.

    Τεχνολογία μη επανδρωμένης παράδοσης φαγητού

    Μία από τις εντυπωσιακές τάσεις της τεχνολογίας στον κλάδο των εστιατορίων είναι η εφαρμογή αυτόνομων οχημάτων στην παράδοση φαγητού. Αυτή η τεχνολογία όχι μόνο μπορεί να απλοποιήσει τη διαδικασία παράδοσης αλλά μπορεί επίσης να μειώσει και το κόστος της. Στο Λας Βέγκας και το Μαϊάμι, η Domino έχει ήδη δοκιμάσει μη επανδρωμένα αυτοκίνητα, πράγμα που σημαίνει ότι, ενώ δεν είναι ακόμα πολύ διαδεδομένη, στο άμεσο μέλλον η χρήση οχημάτων χωρίς οδηγό για παράδοση φαγητού, θα γίνει καθεστώς. Ομοίως, η Amazon και η Google δοκιμάζουν ήδη την παράδοση με drone.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας: 2 εκατ στα Πανεπιστήμια για τη διευκόλυνση προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία

    Με 2 εκατ ευρώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτεί...

    Ρεύμα: Στο τραπέζι φόρος στα κέρδη ηλεκτροπαραγωγών

    Στην επιβολή φόρου στα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών προσανατολίζεται το ΥΠΕΝ για την...

    Υποχρεωτική ασφάλιση εταιρειών με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ

    Στις 70.000 περίπου υπολογίζονται οι επιχειρήσεις που θα πρέπει να ασφαλιστούν...

    Οκτώ μήνες χρειάζονται για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου

    Δύο ή ακόμη και τρεις φορές περισσότερο χρόνο χρειάζεται...
    Best Shop