Μετακύληση πόρων από τις υλικές δαπάνες στην ενίσχυση του προσωπικού φαίνεται να επιδιώκει για το ΕΣΥ η ηγεσία Υπουργείου Υγείας, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να επισημαίνει πως το 2024 αναμένεται να υπάρχουν εξοικονομήσεις της τάξης του 1,5%. Από την άλλη πλευρά η κάλυψη των κενών σε θέσεις υγειονομικού προσωπικού φαίνεται να μην πηγαίνει εξίσου καλά, με αποτέλεσμα να αναμένεται κάποια ίσως «σκληρή» απόφαση για να αλλάξει αυτή η κατάσταση
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του 28th Annual Economist Government Roundtable, η υποχώρηση των δαπανών κατά τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους είναι της τάξης του 1,5%, ένα ποσοστό το οποίο σε μία ευρύτερη βάση λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις.
«Το ποσοστό δεν είναι μικρό, γιατί οι δαπάνες του ΕΣΥ καταρχάς ανεβαίνουν χρόνο με το χρόνο, άρα η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη από το 1,5%. Συνήθως τα υπουργεία στο τέλος του χρόνου ζητούν επιπλέον πιστώσεις από το υπουργείο Οικονομικών. Εάν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, εμάς φέτος θα μας περισσέψουν χρήματα», σημείωσε.
Σχετικά με την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης, ο Υπουργός τόνισε ότι ειδικά στα νοσοκομεία έχει πάει «εξαιρετικά καλά» το 2024. «Αυτό από μόνο του αποτελεί επιτυχία για όσους καταλαβαίνουν από φάρμακο, δεδομένου ότι συνεχώς μπαίνουν στο σύστημα καινούριες θεραπείες», σημείωσε.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε ότι ο μεγάλος στόχος είναι η μείωση των συνολικών επιστροφών στο φάρμακο κατά 200 με 300 εκατ. ευρώ μέσα στο έτος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτός θα επιτευχθεί.
«Οι μεταρρυθμίσεις που κάναμε με τα κλειδωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα και την ψηφιακή μεταφορά μέσω της ΗΔΙΚΑ των διαγωνιστικών εξετάσεων, έτσι ώστε να κλειδώνονται τα πρωτόκολλα στ’ αλήθεια, δουλεύει και ήδη μπήκε μέσα και η δυσλιπιδαιμία από προχθές», σημείωσε ο Υπουργός.
Σχετικά με το θέμα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι έλαβε το «πράσινο φως» από τον Πρωθυπουργό για την έκδοση δύο Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που θα φέρουν τις υπογραφές των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών.
Η μια ΚΥΑ θα θέσει σε εφαρμογή τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να επιτελούν, πέραν του ωραρίου τους, ιδιωτικό έργο «και να έχουν από κει σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα», όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος τη χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ από την ίδρυσή του».
Η δεύτερη ΚΥΑ αφορά στη νέα μορφή κινήτρων για τις άγονες περιοχές και το νέο χάρτη των άγονων περιοχών.
«Οι περιοχές δηλαδή που θα μπορούμε να δίνουμε επιπλέον οικονομικά κίνητρα για την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ, κυρίως διότι έχουμε μία σειρά περιοχών που έχουμε διαρκείς προκηρύξεις προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, οι οποίες βγαίνουν συνεχώς άγονες», σημείωσε.
Ανέφερε, δε, πως για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα θα υπάρξει άλλη μια σημαντική ανακοίνωση, τις επόμενες μέρες, η οποία μπορεί να θεωρηθεί και πρωτοβουλία – έκπληξη με ότι αυτό μπορεί αν σημαίνει.
Σχετικά με τα κίνητρα που θεσμοθετηθούν άμεσα πληροφορίες αναφέρουν πως όσοι επιλέξουν να υποβάλλουν αίτηση για δομή του ΕΣΥ σε άγονες περιοχές θα δουν σημαντική αύξηση στα εισοδήματα τους, ειδικά στις άγονες Α’ περιοχές. Ο Υπουργός, αλλά και ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έχουν αναφέρει για μηνιαία αποζημίωση που θα φθάνει τις 2.100 ευρώ.
«Ο στόχος μου είναι το 2025 το ΕΣΥ να αρχίσει να λειτουργεί με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο και όσον αφορά τις εφημερίες και όσον αφορά τα επείγοντα και όσον αφορά τον τρόπο καταβολής και υπολογισμού του clawback στο φάρμακο, τον τρόπο περιορισμού της δαπάνης στα διαγνωστικά και φυσικά τον τρόπο που θα γίνονται γρηγορότερα οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ ώστε να καλύπτονται τα πολύ μεγάλα κενά», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το 86% των θέσεων έχουν προκηρυχθεί ή κατανεμηθεί για προκήρυξη, ενώ αναμένεται να προκηρυχθούν και θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.