Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων που σε νέα έρευνα αποκαλύπτουν ότι ένα ζωτικό σύστημα ρευμάτων του Ατλαντικού Ωκεανού που επηρεάζει τον καιρό σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να καταρρεύσει μέχρι το 2030.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα συνιστούσε, σύμφωνα με τους ερευνητές, μια πλανητικής κλίμακας καταστροφή που θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον καιρό και το κλίμα, σύμφωνα με το CNNi.
Αρκετές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν υποδείξει ότι το Atlantic Meridional Overturning Circulation ή AMOC (Ατλαντική μεσημβρινή ανατροπή κυκλοφορίας) – θα μπορούσε να βρίσκεται σε τροχιά κατάρρευσης, λόγω θερμότερων θερμοκρασιών και της διαταραχής της αλατότητας που προκαλείται από την ανθρωπογενή κλιματική κρίση
Η νέα αυτή έρευνα φέρνει νέα δεδομένα ως προς το πότε θα μπορούσε να επέλθει η κατάρρευση. Αξιοποιώντας ένα μοντέλο τελευταίας τεχνολογίας οι ερευνητές εκτιμούν πως η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να συμβεί μεταξύ 2037 και 2064.
«Αυτό είναι πραγματικά ανησυχητικό», δήλωσε ο ερευνητής Ωκεανών και Ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, Ρενέ βαν Βέστερν.
«Όλες οι αρνητικές επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, θα συνεχιστούν, μεταξύ των οποίων τα κύματα καύσωνα, οι ξηρασίες, οι πλημμύρες» σημείωσε στο CNNi. «Εάν καταρρεύσει και το σύστημα ωκεάνιων ρευμάτων AMOC… το κλίμα θα αλλάξει ακόμη περισσότερο».
Ποιος ο ρόλος του συστήματος ωκεάνιων ρευμάτων;
Ο ρόλος του AMOC είναι να «τραβά» το ζεστό επιφανειακό νερό από το νότιο ημισφαίριο και τις τροπικές περιοχές και το διανέμει στον κρύο Βόρειο Ατλαντικό. Το πιο κρύο, πιο αλμυρό νερό στη συνέχεια βυθίζεται και ρέει νότια.
Ο μηχανισμός αυτός προστατεύει τμήματα του νότιου ημισφαιρίου από την υπερθέρμανση και τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου από το αφόρητο κρύο, ενώ διανέμει θρεπτικά συστατικά που συντηρούν τη ζωή στα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Οι επιπτώσεις μιας κατάρρευσης του AMOC θα αλλάξουν τον κόσμο όπως τον ξέραμε. Οι πάγοι της Αρκτικής θα αρχίσουν να μετακινούνται προς το Νότο και μετά από 100 χρόνια μπορεί να εκτείνονται μέχρι τη νότια ακτή της Αγγλίας.
Η μέση θερμοκρασία της Ευρώπης, όπως και της Βόρειας Αμερικής θα πέσει σημαντικά, ενώ οι «εποχές» στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου θα αντιστραφούν. Η τρέχουσα, δηλαδή, καλοκαιρινή περίοδος θα γίνει πιο βροχερή και το αντίστροφο.
Μια κατάρρευση του AMOC «είναι ένας πραγματικά μεγάλος κίνδυνος που πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε», δήλωσε ο φυσικός- ωκεανογράφος στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, Στεφάν Ράμστρορφ.
«Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, συζητούσαμε αν θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, ως ένα είδος κινδύνου χαμηλών πιθανοτήτων» πρόσθεσε ο ίδιος. «Τώρα φαίνεται πολύ πιο πιθανό από ό,τι πριν από λίγα χρόνια να συμβεί αυτό. Πλέον συζητάμε για το πότε θα συμβεί».
«Υπάρχουν πλέον πέντε μελέτες, που υποδεικνύουν ότι θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί αυτόν τον αιώνα ή ακόμα και πριν από τα μέσα του αιώνα» είπε Ράμστορφ. «Η εκτίμησή μου είναι τώρα ότι ο κίνδυνος να περάσουμε το οριακό σημείο αυτού του αιώνα είναι πιθανώς ακόμη μεγαλύτερος από 50%».