Έτσι θα φτιάξεις τον τέλειο freddo στο σπίτι σου

    Ημερομηνία:

    Όχι ότι αυτό το 2,30 ευρώ ένας freddo espresso καθημερινά (κάποιες ημέρες κάντους δύο τους φρέντους κυρ Στέφανε) δεν βοήθησε στη δημιουργία νέων ικανοτήτων μπαρίστα στο σπίτι.

    Είναι και η χαρά της δημιουργίας που έχεις γίνει «μάστορας του καφέ» και που συν τοις άλλοις ξέρεις τι σε περιμένει. Ούτε γευστικές απογοητεύσεις θα ζήσεις και αν θες και λίγο κάτι παραπάνω από κάτι είσαι εκεί για να το διορθώσεις. Σίγουρα, θα δοκιμάσεις διάφορους καφέδες μέχρι να βρεις τον αγαπημένο σου αλλά αξίζει τον κόπο να ξέρεις τι κυκλοφορεί εκεί έξω. Άλλωστε τι «καφεμάστορας» θα ήσουν, σωστά;

    Λοιπόν, για να φτάσω στο σημείο να μονολογώ σε καταστήματα «εγώ τον φτιάχνω καλύτερα», είδα βιντεάκια, διάβασα σχετική αρθρογραφία και λίγο έφτασε να κάνω ειδικά σεμινάρια (ακόμα φλερτάρω με την ιδέα).

    Από όσα έχω διαβάσει και πράξει σας έχω τα ακόλουθα, για τον αγαπημένο πλέον καφέ των Ελλήνων που είναι βεβαίως ο freddo. Freddo espresso και freddo cappuccino ως επί το πλείστον καθότι έχουμε και τους πιο απαιτητικούς που πίνουν freddo flat white, freddo espresso Macchiato, freddo espresso cortado, freddo espresso con panna, freddo latte, freddo latte cappuccino. Αυτό σημαίνει οκτώ διαφορετικοί freddo αλλά θα μιλήσω για τους 2 κυρίαρχους, πάνω στους οποίους βασίζονται οι υπόλοιποι έξι.

    Προφανώς, η γεύση για τον καθένα είναι κάτι υποκειμενικό, για αυτό και οι τεχνικές του καφέ είναι πολλές και οι οδηγίες ποικίλουν. Εσείς μπορείτε να δοκιμάσετε παρόλα αυτά και να ανακαλύψετε στη συνέχεια δικές σας παραλλαγές που θα σας φτιάξουν τον τέλειο καφέ για τον ουρανίσκο σας.

    Ξεκινάμε;

    Πρώτα από όλα φτιάχνουμε τον espresso. Για τον κρύο, ιδανικά θα χρειαστούν δύο δόσεις καθότι σπάει η γεύση με τον πάγο και χρειαζόμαστε την ένταση. Στο περίπου σκεφτείτε ένα διπλό espresso lungo (που σημαίνει αφήνουμε σε κάθε δόση το νερό να τρέξει λίγο παραπάνω).

    Βάζετε ζάχαρη στον καφέ; Αν ναι, τότε τη λιώνετε στον ζεστό (ακόμα) καφέ σας, πριν ξεκινήσει η διαδικασία της μείωσης της θερμοκρασίας με τα παγάκια.

    Στη συνέχεια, βάζετε τον καφέ σας στην φραπιέρα/σέικερ με δύο ή τρία παγάκια και ξεκινήστε το χτύπημα αλλά όχι για πολύ: με το χτύπημα χάνεται η θερμοκρασία (το θέλουμε) αλλά επίσης και τα αρώματα (δεν το θέλουμε). Οπότε, χτυπάμε τόσο όσο να κρυώσει το σέικερ στο χέρι μας. Προσωπικά, τις περισσότερες φορές δεν το χτυπάω καθόλου…

    Βάζετε γάλα; Εδώ λέγονται διάφορα. Από όσα είδα και δοκίμασα, προτιμώ γάλα με υψηλά (και όχι χαμηλά που προτείνουν) λιπαρά για να έχω περισσότερη γεύση, περισσότερη ώρα. Το μόνο που πρέπει να έχει το γάλα είναι τη σωστή θερμοκρασία που σημαίνει να είναι στο ψυγείο. Όσοι έχουν δε τη μηχανή που φτιάχνει κρύο αφρόγαλα, τόσο το καλύτερο. Διαφορετικά και ένα μιξεράκι χειρός θα κάνει μια χαρά τη δουλειά.

    Και εδώ ερχόμαστε σε ένα σημαντικό σημείο: το σερβίρισμα. Και εδώ συναντάς διάφορες απόψεις. Σε αυτήν που έχω καταλήξει, είτε πίνω freddo espresso (με λίγο γάλα) ή cappuccino, είναι παγάκια στο ποτήρι, μετά το γάλα και στο τέλος τον καφέ. Όπως δηλαδή φτιάχνεται ο freddo flat white. Ενναλακτικά, προτείνω μία δόση καφέ στην αρχή και μία στο τέλος για οπτική φαντασία. Αν είστε πιο κλασικοί τύποι ακολουθείστε το: πάγος, καφές και στο τέλος το γάλα για την εμφάνιση αλλά και το γευστικό αποτέλεσμα (αφού το γάλα αναμειγνύεται σταδιακά με το υπόλοιπο ρόφημα).

    Κάποια tips που έχουν ενδιαφέρον

    Είστε συνέχεια με έναν καφέ στο χέρι και εκνευρίζεστε γιατί νερώνει μετά από κάποια ώρα; Δύο οι λύσεις:

    Πάρτε ένα ποτήρι θέρμος που θα σας κρατήσει τον καφέ για ώρες στη σωστή θερμοκρασία, συμβάλλοντας έτσι και στην προστασία του περιβάλλοντος.
    Φτιάξτε παγάκια καφέ. Μαζί με τα νορμάλ παγάκια, βάζετε 1-2 από αυτά για να παραμένει η ένταση του καφέ σταθερή. Προσοχή με τα νεύρα σας μόνο…

    Σας αρέσουν τα σιρόπια αντί ζάχαρη στον καφέ; Είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε ένα δικό σας (νερό και ζάχαρη, σε αναλογία 1 προς 1) και να το αρωματίσετε με ό,τι σας αρέσει περισσότερο (βανίλια, πικραμύγδαλο, κανέλα, λικέρ Grand Marnier κα).

    Είναι διαφορετικά τα παρακάτω και χρησιμοποιούνται όλα για τους freddo: γάλα, κρέμα από γάλα, φυτική κρέμα ζαχαροπλαστικής. Ο κάθε ένας έχει τον τρόπο του, το ιδιαίτερο γαλακτερό στοιχείο του και τις αναλογίες που απαιτεί. Για παράδειγμα, ο freddo cappuccino θέλει κρέμα από γάλα σε αναλογία 2/3 του ποτηριού, μαζί με τον πάγο.

    Αυτά για την ώρα, αγαπημένοι λάτρεις του καφέ. Ελπίζω να σας έβαλα το μικρόβιο της δοκιμής νέων πραγμάτων στην κουζίνα σας, ειδικότερα τώρα που ο κρύος καφές είναι ο βασιλιάς των ροφημάτων για τους μήνες όχι μόνο που τρέχουν αλλά και που έπονται.

    Καλό γευστικό μας καλοκαίρι!

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ε.Μασκ: «Έχουν προσπαθήσει να με σκοτώσουν δύο φορές τους τελευταίους οκτώ μήνες»

    Ο Έλον Μασκ, με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας κατά...

    Η Άννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

    Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι και επίσημα υποψήφια για την...

    Η Βολιβία ανακοίνωσε την ανακάλυψη τεράστιου νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου

    Ο πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Άρσε ανακοίνωσε χθες Δευτέρα...

    Λουκέτο σε 50 e-shops «φαντάσματα», κερκόπορτα τα social media για ηλεκτρονικές απάτες

    Δίχως τέλος είναι οι απόπειρες εξαπάτησης καταναλωτών από διαδικτυακά...