Ούτε μια, ούτε δύο, αλλά πέντε (!) εισβολές φιλάθλων για να αγκαλιάσουν τον Κριστιάνο Ρονάλντο σημειώθηκαν στο ματς όπου η Πορτογαλία (3-0 την Τουρκία), το απόγευμα του Σαββάτου (22/06), εξασφάλισε το εισιτήριο για τους «16» και, μάλιστα, ως πρώτη του (έκτου) ομίλου της.
Αν υπήρχε στατιστική καταγραφή και γι’ αυτά τα περιστατικά, πιθανότατα ο 39χρονος «CR7» να είχε το παγκόσμιο ρεκόρ και σε αυτά (Λιονέλ Μέσι, ακούς;) αφού, όπου και αν πάει, προκαλεί παροξυσμό και εκδηλώσεις θαυμασμού.
Ενα κορίτσι οκτώ ετών, η Ντιάνα Γκράσα, έγινε viral επειδή, κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, τον ακούμπησε για να δει αν είναι αληθινός. Ο Κριστιάνο, πατέρας πέντε παιδιών, χαμογέλασε, της μίλησε και την αγκάλιασε στοργικά.
Και, λίγη ώρα αργότερα, με μια ασίστ στον Μπρούνο Φερνάντες, όταν μπορούσε με άνεση να σκοράρει, έσπασε ένα ακόμα ρεκόρ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Πλέον είναι πρώτος σε γκολ, σε ασίστ, σε αγώνες, σε λεπτά συμμετοχής, σε τελικές προσπάθειες στο δοκάρι, σε αγώνες ως αρχηγός, σε νίκες… Και, βεβαίως, δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ.
Εφόσον σκοράρει σε κάποιο από τα επόμενα παιχνίδια της Πορτογαλίας (έχει εξασφαλισμένα δύο), ο Κριστιάνο θα γίνει ο πρώτος παίκτης που βρίσκει δίχτυα σε έξι διαφορετικές διοργανώσεις, αλλά και ο γηραιότερος που τα καταφέρνει. Και, βεβαίως, είναι ήδη ο μοναδικός με παρουσία σε έξι EURO.
Απέχει μόλις πέντε γκολ από τα 900 (!) στην μυθική καριέρα του. Ο ίδιος λέει ότι τα χίλια είναι πολύ μακριά και ότι δεν προλαβαίνει να τα φτάσσει. Αλλά με τον συλλέκτη ρεκόρ ονόματι Κριστιάνο Ρονάλντο ντος Σάντος Αβέιρο, κάνεις ποτέ δεν τολμάει να πει ποτέ…
Μετά τον Ερικσεν, ο Βάργκα
Στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, οι πάντες πάγωσαν με τον Κρίστιαν Έρικσεν, όταν στην διάρκεια του αγώνα της Δανίας με την Φινλανδία στην Κοπεγχάγη, κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο, με τον αρχηγό του Σιμόν Κιάερ να τον βάζει στην κατάλληλη θέση για να μην καταπιεί την γλώσσα του και τους συμπαίκτες του να δημιουργούν ένα ανθρώπινο τείχος γύρω του, ώστε οι γιατροί να παλέψουν απρόσκοπτοι για να τον επαναφέρουν στην ζωή, κάτι που ευτυχώς κατάφεραν.
Εκείνο το απόγευμα της 12ης Ιουνίου του 2021 οι Δανοί, σοκαρισμένοι και υποχρεωμένοι από την UEFA να ολοκληρώσουν τον αγώνα, ηττήθηκαν με 1-0 στην πρεμιέρα τους στην διοργάνωση. Εν τέλει, όμως, κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τον ημιτελικό, με τον Έρικσεν να αναρρώνει στο νοσοκομείο, εκτός κινδύνου πλέον.
Το βράδυ της Κυριακής (23/06), λίγο πριν από το φινάλε του αγώνα της Ουγγαρίας με την Σκωτία στην Στουτγκάρδη, ο Μπαρνάμπας Βάργκα προωθήθηκε στην αντίπαλη περιοχή, ψάχνοντας το γκολ που θα κρατούσε την ομάδα του «ζωντανή» στην μάχη της πρόκρισης στους «16».
Ο Σκωτσέζος τερματοφύλακας Άγκνους Γκαν βγήκε δυναμικά για να διώξει την μπάλα, άθελά του χτύπησε δυνατά τον επιθετικό της Φερεντσβάρος, ο οποίος έπεσε κάτω αναίσθητος, με τους συμπαίκτες του να δημιουργούν αμέσως γύρω του ανθρώπινο τείχος και τον αρχηγό του, Ντόμινικ Σόμποσλαϊ, να είναι μεταξύ αυτών που οδήγησε το φορείο στο ασθενοφόρο.
Και σε αυτή την περίπτωση, ευτυχώς, τα νέα ήταν ευχάριστα: Μέσα στην ατυχία του, ο Βάργκα ήταν τυχερός, αφού υπέστη διάσειση και έσπασε κόκκαλα στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να περάσει από το χειρουργείο.
Λίγα λεπτά μετά το σοκ του τραυματισμού του Βάργκα, ο συμπαίκτης του Βίνσεντ Τσόμποτ σημείωσε το πιο… καθυστερημένο γκολ στην ιστορία των EURO, στο δέκατο λεπτό των καθυστερήσεων, κράτησε την Ουγγαρία «ζωντανή» στην μάχη της πρόκρισης και, συγκινημένος, σήκωσε την φανέλα με το «19» και το «Varga» στην πλάτη, για να του αφιερώσει το γκολ της νίκης ελπίδας επί της Σκωτίας.
Στην σκιά του σοκαριστικού τραυματισμού του Βάργκα, η Γερμανία τερμάτισε πρώτη στον πρώτο όμιλο με γκολ του Νίκλας Φίλκρουγκ στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων (1-1 με την Ελβετία), ενώ Βέλγιο (2-0 την Ρουμανία) και Ουκρανία (2-1 την Σλοβακία) έμειναν στο «κόλπο» της πρόκρισης μέσω του πέμπτου ομίλου, όπου και οι τέσσερις ομάδες έχουν από τρεις βαθμούς, μια αγωνιστική πριν από το τέλος.
Δάκρυα για την μάνα του Πελέ
Μια από τις πιο διάσημες αργκό ποδοσφαιρικές φράσεις στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν «κλαίει η μάνα του Πελέ». Με αυτή, όποιος την έλεγε ήθελε να επισημάνει την… πολύ κακή σχέση κάποιου ποδοσφαιριστή με την μπάλα, σε σημείο που θα έκανε να δακρύσει την γυναίκα που έφερε στον κόσμο τον, κατά πολλούς, κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών.
Η μοίρα θέλησε το «Μαύρο Διαμάντι» να φύγει από την ζωή νωρίτερα από την μητέρα του. Ο Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, πέθανε στις 29 Δεκεμβρίου του 2022, σε ηλικία 82 ετών.
Η μητέρα του, Σελέστε Αράντες, δεν έμαθε ποτέ για τον θάνατο του γιου της. Ταλαιπωρημένη από άνοια και πολύ μεγάλη πια, οι οικείοι της δεν ήθελαν να της πουν μια είδηση που πιθανόν να την οδηγούσε στον θάνατο.
Το αναπόφευκτο αντάμωμα έλαβε εντέλει χώρα το βράδυ της Παρασκευής (21/06), σε ηλικία 101 ετών. Δάκρυα για την μάνα του Πελέ, η οποία πήγε να βρει τον πιο διάσημο γιο της κάπου εκεί ψηλά…
Νέα νίκη, νέο μήνυμα
Παραμονές του Γκραν Πρι της Formula 1 στην Βαρκελώνη, με τον Λάντο Νόρις να έχει εξασφαλίσει την pole position, ο Μαξ Φερστάπεν παραδέχθηκε ότι «είχαμε ένα ιδιαίτερα κυρίαρχο αυτοκίνητο πέρσι. Η κυριαρχία αυτή έχει πλέον εξανεμιστεί ολοκληρωτικά».
Επειδή, όμως, δεν «οδηγεί» μόνο το αυτοκίνητο, αλλά και ο πιλότος, ο Ολλανδός παγκόσμιος πρωταθλητής της Red Bull κατάφερε να περάσει πρώτος την καρό σημαία και να φτάσει αισίως τις επτά νίκες σε δέκα αγώνες.
Αφησε πίσω του τον Νόρις με McLaren και τον Λιούις Χάμιλτον με Mercedes, με τον ομόσταβλό του τελευταίου, Τζορτζ Ράσελ, να κάνει τρομερό προσπέρασμα στην εκκίνηση και να πηγαίνει πρώτος, για να τερματίσει εντέλει τέταρτος.
Το τέταρτο διαδοχικό πρωτάθλημα δεν ξεφεύγει από τον Φερστάπεν, ο οποίος απέχει 69 βαθμούς από τον Νόρις παρότι απομένουν ακόμα 14 κούρσες. Και, παρά τη (διαφαινόμενη) νέα νίκη, στην Βαρκελώνη η Red Bull πήρε νέο μήνυμα ότι πρέπει να δουλέψει σκληρά για να μην απειληθεί πραγματικά η κυριαρχία της στο άμεσο μέλλον. Στο επόμενο πρωτάθλημα, άλλωστε, η Ferrari εργάζεται πυρετωδώς για να ετοιμάσει ένα σούπερ μονοθέσιο για τον Χάμιλτον…