Με σκληρούς τόνους αντιμετώπισαν αρκετά ισπανικά μέσα ενημέρωσης την ήττα της Εθνικής ομάδας μπάσκετ της χώρας τους από την Ελλάδα στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Eurobasket 2025 και τον αποκλεισμό από τη συνέχεια της διοργάνωσης – για πρώτη φορά στην ιστορία της «φούρια ρόχα».
Με τίτλους όπως «η χρυσή εποχή του ισπανικού μπάσκετ θάφτηκε στη Λεμεσό» ή «η Ισπανία ζει τη Μαύρη Πέμπτη της», τα ισπανικά μέσα προσπαθούν να διαχειριστούν μια πρωτόγνωρη κατάσταση καθώς η εθνική Ισπανίας από νικήτρια του προηγούμενου Eurobasket, επιστρέφει πρόωρα στην πατρίδα.
Την ίδια ώρα η FIBA αποθεώνει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο για την εμφάνισή του το βράδυ της Πέμπτης καθώς ο Greek Freak έχασε το triple double για μια ασίστ, σε μια βραδιά που έγραψε 25 πόντους, 14 ριμπάουντ και 9 ασίστ.

Τα ισπανικά ΜΜΕ
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «Marca», η οποία ανέβασε το κείμενο του αγώνα με τίτλο «Η Ισπανία θάβει τη χρυσή εποχή της» και στη συνέχεια ανέφερε «Στις πύλες του κλειστού “Σπύρος Κυπριανού”, θα μπορούσε να τοποθετηθεί μια πλάκα που να γράφει: “Εδώ κείτεται η Ισπανία, η ομάδα που κυριάρχησε στην Ευρώπη για 25 χρόνια. Γιατί η χρυσή εποχή του ισπανικού μπάσκετ θάφτηκε στη Λεμεσό με μια τιμητική ήττα από την Ελλάδα (86-90), η οποία την απέκλεισε από το Ευρωμπάσκετ. Η εποχή του Σκαριόλο τελειώνει επίσης, καθώς δέχεται ένα σκληρό αντίο, που δεν αρμόζει στην καριέρα του στην ομάδα.».

Από την πλευρά της η «AS» με τίτλο «Το τέλος μιας εποχής», σε πολύ πιο ήρεμο τόνο σημειώνει «Τώρα είναι πολύ αργά». Η «Pais» υπογραμμίζει το τέλος μίας εποχής: «Μια εποχή φτάνει στο τέλος της στο Στάδιο Σπύρου Κυπριανού στη Λεμεσό. Η Ισπανία, η πρωταθλήτρια ηπείρου, χάνει από την Ελλάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο και αποκλείεται στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος. Είναι η χειρότερη κατάταξή της σε Ευρωμπάσκετ, Παγκόσμιο Κύπελλο ή Ολυμπιακούς Αγώνες, και σηματοδοτεί τον αποχαιρετισμό του Σέρτζιο Σκαριόλο στην εθνική ομάδα μετά από 15 χρόνια. Είναι κάτι περισσότερο από τον αποχαιρετισμό ενός προπονητή που έδωσε στην ομάδα ταυτότητα και τίτλους. Η Ισπανία βιώνει μια διαφορετική πραγματικότητα σήμερα, έξω από την τελική φάση του τελευταίου Παγκοσμίου Κυπέλλου, τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτό το Ευρωμπάσκετ, τυλιγμένη σε μια βαθιά γενεαλογική αλλαγή και σε αναζήτηση ηγετών. Επίσης, τερματίζει ένα σερί που είναι σχεδόν αδύνατο να πιστέψει κανείς: από το 1999, έφταναν πάντα στα ημιτελικά της Ευρώπης και μόνο το 2005 έχασαν ένα μετάλλιο. Από τώρα και στο εξής, ξεκινά μια νέα εποχή».

Η «Mundo Deportivo» στον τίτλο της ανέφερε: «Η Ισπανία ζει τη Μαύρη Πέμπτη της και αποκλείεται», η «El Espanol» λέει: «Η Ισπανία συντρίβεται εναντίον της Ελλάδας και κλείνει την εποχή του Σκαριόλο με το χειρότερο αποτέλεσμά της σε EuroBasket όλων των εποχών» ενώ η «El Mundo»: «Μέσα σε σκληρότητα και ανημποριά, η Ελλάδα αποκλείει την Ισπανία από το Eurobasket σε ένα ακόμη οδυνηρό φινάλε».



