Eurogroup: Αλλάζουν στόχοι, προβλέψεις, κανόνες

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Στο μεταίχμιο αποφάσεων αλλά και ανταγωνισμών βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζητούν σήμερα τα σχέδια αντιμετώπισης της ενεργειακής απειλής και της οικονομικής κρίσης στις χώρες τους.  Το παζάρι στο Eurogoup που συνεδριάζει σήμερα αφορά στα προσχέδια προϋπολογισμού που θα καταθέσουν οι κυβερνήσεις και όλα συντείνουν στο ότι θα χυθεί και άλλο χρήμα για μέτρα στήριξης, καθώς η Ευρώπη φλερτάρει με την ύφεση.

    Το πρόβλημα είναι ότι σε άλλες «πλούσιες» χώρες (πχ Γερμανία) υπάρχει ήδη πολύ χρήμα από τις «καλές εποχές», οπότε σχέδια διάσωσης και ενέσεις ρευστότητας ύψους 200 δισ. ρίχνουν και άλλο λάδι στη φωτιά του πληθωρισμού. Δεν έχουν όμως όλες οι χώρες ίδια εξάρτηση από την Ενέργεια. Άλλες χώρες επίσης έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για πιο ελαστικές πολιτικές, ενώ άλλες έχουν πρόβλημα υπερχρέωσης και η πίεση των επιτοκίων γίνεται ανυπόφορη.

    Ο Χρήστος Σταϊκούρας θα περιγράψει ένα μονοπάτι ασφάλειας για την Ελλάδα, που ξεκινά με ανάπτυξη ρεκόρ έως 6% το 2022, που θα συνεχιστεί και το 2023. Άλλοι συνάλδεφοί του όμως θα σκέφτονται και θα μιλούν για ύφεση στις χώρες τους. Οπότε δεν θα ακούσουν ίσως με ενθουσιασμό τον Έλληνα υπουργό να μιλά για τα μέτρα στήριξης που περιλαμβάνει ήδη το προσχέδιο προϋπολογισμού –ή και για νέα που τυχόν θα λάβει η κυβέρνηση- καθώς πολλοί «κουνούν το δάκτυλο» στην Αθήνα ότι ήδη έχει ξεπεράσει τα εσκαμμένα σε μέτρα στήριξης (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και πως αν έχει τόση Ανάπτυξη, δεν χρειάζεται και νέα.

    Αν και αυτά συνθέτουν το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, τις βάσεις τις βάζει η Κομισιόν, που θα παρουσιάσει τις αμέσως επόμενες ημέρες:

    1.  τις νέες αναθεωρημένες προβλέψεις και παραδοχές της για την ευρωπαϊκή οικονομία την ερχόμενη Παρασκευή, οι οποίες θα επηρεάσουν καθοριστικά και τις τελικές ρυθμίσεις του νέου κρατικού προϋπολογισμού που θα καταθέσει αμέσως μετά στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών.

    GYMALL

    Εκεί θα αποτυπώνεται και το πώς θα κινηθούν οι τιμές στην ενέργεια, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, αλλά και τιμές των εμπορευμάτων, περιγράφοντας την πορεία της ακρίβειας.

    Θα δίνουν όμως και την πανευρωπαϊκή πρόβλεψη για την ανάπτυξη. Αν και η Ελλάδα δείχνει να παραμένει «πάνω από το νερό», η απειλή ύφεσης και ακρίβειας το χειμώνα στον ευρωπαϊκό βορρά συνιστά απειλή και για τον «τροφοδότη» Τουρισμό στη χώρα μας, από το καλοκαίρι και στα επόμενα χρόνια ενδεχομένως.

    2.  τις προτάσεις της για νέους δημοσιονομικούς κανόνες για ελλείμματα και λιτότητα. Μετά από μια διετία «πάνδημης» χαλάρωσης, οι δεσμεύσεις για πλεονάσματα επιστρέφουν. Την Τετάρτη ενδεχομένως, στο Κολλέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να αποκαλυφθούν οι προτάσεις της Κομισιόν για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Αν και αφορούν το 2024, θα δημιουργούν ανάγκη προσαρμογής από το 2023 ήδη.  Το «καμπανάκι» κτυπά ειδικά για τις υπερχρεωμένες χώρες, κυρίως δηλαδή για Ελλάδα και Ιταλία.

    Για όλα τα παραπάνω, οι διεργασίες αναμένονται επίπονες και στις επόμενες εβδομάδες, όταν οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη (και του Βορρά ιδιαίτερα) θα έρχονται για πρώτη φορά αντιμέτωπες με την αποκάλυψη των χειρμαρινών αναγκών ενέργειας και  προθεσμιακών τιμών ρεύματος που θα πληρώνουν το 2023 τα νοικοκυριά στις χώρες αυτές.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ – ΦΩΤΟ: Τα χάλια στο Δημοτικό Θέατρο

    Δημοτικό Θέατρο Απόλλων!!!! Μία μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου...

    Ο Κώστας Σβόλης στην ημερίδα “Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα”

    Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα. Οι πυλώνες της ευρωπαϊκής οικονομίας. Δυο...

    ΠΑΤΡΑ: Συνεργεία του Δήμου καθάρισαν τον Άγιο Βασίλειο

    Οι εργαζόμενοι στον τομέα Καθαριότητας του Δήμου Πατρέων, αξιοποιώντας...

    ΠΟΥ: Εντοπίστηκε σε υψηλή συγκέντρωση ο ιός της γρίπης των πτηνών στο αγελαδινό γάλα

    Ο ιός της γρίπης των πτηνών H5N1 εντοπίστηκε σε πολύ υψηλές...