Το Bambie Thug που εκπροσώπησε τη χώρα του με το κομμάτι «Doomsday Blue», έδωσε λίγο μετά την εμφάνισή του στη σκηνή του Μάλμε στη Σουηδία, μία συνέντευξη Τύπου.
Εκεί δέχτηκε μια πολιτικού περιεχομένου ερώτηση, σχετικά με τον πόλεμο στην Παλαιστίνη, καθώς στο παρελθόν, είχε εκφράσει την υποστήριξή του στη χώρα.
Όπως ανέφερε, ενώ ήταν προγραμματισμένο να εμφανιστούν κάποια συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης σε βίντεο πίσω του, κατά το φινάλε της εμφάνισής του, η παραγωγή δεν το επέτρεψε.
«Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να συμπεριλάβω τα μηνύματα “εκεχειρία” και “ελευθερία για την Παλαιστίνη” στην εμφάνισή μου, διότι είμαι υπέρ της δικαιοσύνης και υπέρ της ειρήνης», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Δυστυχώς, αναγκάστηκα να αλλάξω αυτά τα μηνύματα και να γράψω απλά “Crown the Witch” στο videowall με εντολή της EBU».
Νωρίτερα, ο Σουηδός καλλιτέχνης, Eric Saade, που ήταν ανάμεσα στους καλεσμένους για το opening act στον Α’ Ημιτελικό της Eurovision που έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης 7 Μαΐου στο Μάλμε της Σουηδίας, είχε προκαλέσει αντιδράσεις με την ερμηνεία του.
Η ερμηνεία του είχε έντονο πολιτικό χαρακτήρα, ενώ ο 33χρονος, που είναι μισός Σουηδός και μισός Παλαιστίνιος, τραγούδησε κρατώντας ένα παλαιστινιακό μαντήλι στο χέρι ως ένδειξη συμπαράστασης στον λαό της Παλαιστίνης, εν μέσω του πολέμου με το Ισραήλ.
Ο μουσικός διαγωνισμός έχει απαγορεύσει να υπάρχει οτιδήποτε παραπέμπει σε πολιτικό περιερχόμενο και έχει αποκλείσει σημαίες της Παλαιστίνης.
Η EBU (στα ελληνικά η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση) προχώρησε σε σχετική δήλωση με το ζήτημα, η οποία είχε ως εξής: «Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι μια ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή. Όλοι οι ερμηνευτές γνωρίζουν τους κανόνες του Διαγωνισμού και λυπούμαστε που ο Eric Saade επέλεξε να θέσει σε κίνδυνο τη μη πολιτική φύση της εκδήλωσης. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να το συζητήσουμε μαζί σας μετά τη ζωντανή μετάδοση, εάν χρειαστεί».
Σε story του στο Instagram, ο μουσικός καλλιτέχνης έγραψε: «Υπενθύμιση: Είναι μόνο αγάπη. Ενωμένοι από τη μουσική».