Εξερεύνηση και σπάνια πλάνα στις παγωμένες γωνιές του πλανήτη

    Ημερομηνία:

    Ο Αρκτικός Ωκεανός και η αχανής εχθρική Ανταρκτική, οι αφιλόξενες χιονισμένες κορυφές των Ιμαλαΐων, οι αιώνιοι παγετώνες της Γροιλανδίας, οι ευρωπαϊκές Αλπεις και οι Ανδεις στη Νότια Αμερική, η άγονη τούνδρα και τα άγνωστα δάση της Σιβηρίας. Eντεκα χρόνια μετά τον πρώτο κύκλο της, η εμβληματική σειρά ντοκιμαντέρ του BBC «Παγωμένος πλανήτης» επιστρέφει με έξι νέα επεισόδια, με πρωταγωνιστές τις παγωμένες εσχατιές της Γης και την καθημερινότητα των θαυμαστών ζώων τους: πολικές αρκούδες, αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι, σιβηριανές τίγρεις, φλαμίνγκο, αφρικανικοί ελέφαντες, γιγάντια πάντα. Παρουσιαστής της σειράς παραμένει ο αειθαλής σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο. Για την υλοποίησή της χρειάστηκαν περίπου τεσσεράμισι χρόνια και 2.200 ημέρες γυρισμάτων, σε όλες τις ηπείρους, σε 18 διαφορετικές περιοχές του πλανήτη.

    Νέα τοπία εκπληκτικής ομορφιάς, ιστορίες συνύπαρξης και καινούργιες συμπεριφορές καταγράφονται για πρώτη φορά στην κάμερα. «Ο σκοπός των νέων επεισοδίων είναι να δείξει την πληθώρα και την ποικιλία αυτών των πανέμορφων παγωμένων βιότοπων και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και καλούνται να ξεπεράσουν τα ζώα, ώστε να επιβιώσουν σε αυτούς τους κόσμους που σε εμάς φαίνονται απομακρυσμένοι και εχθρικοί», αναφέρει η πολυβραβευμένη με ΕΜΜΥ και Bafta παραγωγός Ελίζαμπεθ Γουάιτ. «Υπάρχουν παγωμένα περιβάλλοντα σε κάθε ήπειρο και ταξιδέψαμε σε όλα αυτήν τη σεζόν. Ελπίζουμε οι άνθρωποι να αντιληφθούν ότι είμαστε πολύ πιο κοντά σε αυτά τα μέρη από ό,τι νομίζουμε και ότι υπάρχει ποικιλομορφία ζωής και ζωικών ειδών που επιβιώνει εκεί. Ως συνέπεια, ευελπιστούμε ότι αυτό θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να συνεχίσουν να τα προστατεύουν. Γιατί η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει απλά τους πόλους, αλλά και όλες αυτές τις παγωμένες περιοχές του πλανήτη», σημείωσε ο παραγωγός Αλεξ Λάντσεστερ.

    ICECAP

    Το θέμα της κλιματικής αλλαγής έχει κεντρική θέση στον νέο κύκλο. Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν με πρωτοφανείς ρυθμούς, οι παγωμένες περιοχές της Γης εξαφανίζονται μπροστά στα μάτια μας. Η σειρά αποκαλύπτει τις συνέπειες τόσο στην άγρια ζωή όσο και στους ανθρώπους. Θέλοντας να καταγράψουν τις αλλαγές στο τοπίο ακόμη και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων των επεισοδίων, εγκατέστησαν time lapse κάμερες στις Ανδεις, στην Ανταρκτική και στον αρκτικό κύκλο. «Μέσα από αυτό ελπίζω πραγματικά να μπορέσουμε να δείξουμε το μέγεθος της αλλαγής που συντελείται, πόσο γρήγορα συμβαίνει και ποιες είναι οι επιπτώσεις για τα αυτόχθονα, προσαρμοσμένα στις χαμηλές θερμοκρασίες ζώα», τόνισε ο βραβευμένος με ΕΜΜΥ παραγωγός Μαρκ Μπρόνλοου. Για τον σκοπό αυτόν, το τελευταίο επεισόδιο της σειράς δίνει τον λόγο στους επιστήμονες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην καταγραφή των αλλαγών και στην κατανόηση των επιπτώσεών τους, οι οποίοι καλούνται να μοιραστούν με τους τηλεθεατές αυτή τη γνώση, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο μήνυμα, που μεταφέρει ο Μαρκ Μπρόνλοου: «Οι επιστήμονες μας λένε ξεκάθαρα ότι δεν είναι αργά. Υπάρχει ακόμη χρόνος, μπορούμε ακόμη να προστατεύσουμε αυτά τα παγωμένα οικοσυστήματα και την άγρια ζωή, αλλά χρειάζεται να αλλάξουμε τις συνήθειές μας».

    Η σειρά ντοκιμαντέρ «Παγωμένος πλανήτης ΙΙ» κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, στις 19.00, στο BBC Earth μέσω της Cosmote TV.

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κυβέρνηση : “Ευρωπαϊκός” Σιδηρόδρομος μέχρι το 2027

    Γράφει ο Αντώνης Σεφερλής, Πολιτικός Συντάκτης, Διεθνολόγος, Απόφοιτος New...

    Εξαρθρώθηκε σπείρα που είχε ρημάξει σπίτια και αυτοκίνητα σε Πάτρα, Αίγιο, Αττική

    Εξαρθρώθηκε μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης...

    ΠΑΤΡΑ: Αυτό είναι το “κορυφαίο” παρκάρισμα της εβδομάδας – ΦΩΤΟ

    Αλλο ένα "κορυφαίο" παρκάρισμα στο κέντρο της Πάτρας. Εκεί...

    Δολοφονία Μοσχούρη: Το μοιραίο λάθος του – Πού επικεντρώνονται οι έρευνες των αξιωματικών της ΕΛΑΣ

    Το πιθανό λάθος των εκτελεστών του Χαλανδρίου αναζητούν τα...