Σήμερα- όπως όλα δείχνουν- είναι η «μεγάλη μέρα» για την Εύα Καϊλή. Μια μέρα που περίμενε εδώ και τέσσερις μήνες από τη στιγμή που συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία με την κατηγορία της συμμετοχής στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate. Η μέρα και η στιγμή που θα έφερνε – έστω προσωρινά- το χαμόγελο στο πρόσωπό της: να αποφυλακιστεί και να γυρίσει γρήγορα στην κόρη της, έχοντας φυσικά περιοριστικούς όρους.
Η πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπως είπε και ο «δικηγόρος του διαβόλου», Σβεν Μαρί, που ανέλαβε την εκπροσώπηση της μαζί με τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο, αποτέλεσε το «τρόπαιο» των Βέλγων δικαστών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται για την αυστηρότητά τους. Ήταν το “Παγκόσμιο Κύπελλο” των αδιάφθορων επικεφαλής των ανακριτικών αρχών των Βρυξελλών. Η Εύα Καϊλή ήταν το πρώτο και το τελευταίο κομμάτι του “παζλ” του σκανδάλου Qatar Gate.
«Η κυρία Καϊλή έχει ανακριθεί τώρα εδώ και δύο εβδομάδες, για πάνω από 15 ώρες. Η κυρία Καϊλή απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και όλες τις κατηγορίες των ανακριτών. Προφανώς υπάρχει πρόβλημα, διότι ούτε ο ανακριτής, ούτε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας, ούτε οι ανακριτές θέλουν να ακούσουν τις απαντήσεις της κ. Καϊλή. Βρίσκονται στο δικό τους τούνελ, θέλουν να ακούσουν συγκεκριμένες απαντήσεις, αλλά αυτές δεν είναι οι απαντήσεις που δίνει η κ. Καϊλή», δήλωσε χθες στο Euronews o Σβεν Μαρί.
Η Καϊλή αποτελεί τρόπαιο για τη βελγική δικαιοσύνη λέει ο Σβεν Μαρί
Σύμφωνα με τον δικηγόρο, η Εύα Καϊλή παραμένει στη φυλακή επειδή αποτελεί τρόπαιο για τη βελγική δικαιοσύνη. «Περιπτώσεις όπως της κυρίας Καϊλή θεωρούνται τρόπαιο ή σύμβολο. Όπως στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, ένας ποδοσφαιριστής σηκώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο, όταν η κυρία Καϊλή εδώ σηκώνεται ως σύμβολο για να πει ότι ακόμη και αν έχετε υψηλά αξιώματα, θα παραμείνετε στη φυλακή. Και είναι ειδικά για να πει στους άλλους βουλευτές, μην είστε διεφθαρμένοι γιατί θα πάτε στη φυλακή για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε.
«Μου κάνει εντύπωση ότι ένας δολοφόνος που σκοτώνει κάποιον με έξι σφαίρες στο κεφάλι στο Βέλγιο αποφυλακίζεται έπειτα από τέσσερις μήνες και ότι η κυρία Καϊλή, ύστερα από τέσσερις μήνες και μία εβδομάδα, δεν έχει αποφυλακιστεί ακόμα», υπογραμμίζει.
Χθες πρώτο το Politico δημοσίευσε την είδηση της αποφυλάκισή της, το ίδιο μέσο που είχε χαρακτηρίσει το σκάνδαλο ως “το μεγαλύτερο στην ιστορία των Βρυξελλών”.
Ο Έλληνας δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στο enikos.gr, είπε ότι η πελάτισσά του θα βγει από τη φυλακή με αξιοπρέπεια και με “το κεφάλι ψηλά”.
Το χρονικό της σύλληψης
Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου η Εύα Καϊλή συνελήφθη ως ύποπτη για εμπλοκή σε κύκλωμα διαφθοράς που περιλαμβάνει νυν και πρώην ευρωβουλευτές, βοηθούς και άλλα δημόσια πρόσωπα από το ευρωπαϊκό περιβάλλον στις Βρυξέλλες. Οι αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή της και την οδήγησαν στην ακρόαση. Την ίδια διαδικασία ακολούθησε και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.
Στο τέλος αυτής της κράτησης, η περίοδος της οποίας δεν μπορούσε να ξεπεράσει τις 48 ώρες, η κ. Καϊλή συνελήφθη, κατηγορούμενη για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με τη Le Soir και το περιοδικό Knack. Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν και κατά του πατέρα του παιδιού της αλλά και του Αντόνιο Παντσέρι.
Αναφορικά με τον πατέρα της Εύας Καϊλή, τον οποίο έπιασαν με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά φεύγοντας από ξενοδοχείο των Βρυξελλών, εκείνος αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, αφέθηκε επίσης ελεύθερος υπό όρους, σύμφωνα με τη Le Soir.
Έρευνα πραγματοποιήθηκε τότε και στο σπίτι του Βέλγου ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα. Οι αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση του κινητού του τηλεφώνου αλλά και του υπολογιστή, ενώ όλη η διαδικασία έγινε παρουσία της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα. Ερωτηθείς για το λόγο που ήταν παρούσα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο εκπρόσωπος της Ρ. Μετσόλα, Γιούρι Λάας απάντησε τότε το εξής:
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα επέστρεψε από τη Μάλτα στις Βρυξέλλες το βράδυ του Σαββάτου για να παραστεί σε κατ’ οίκον έρευνα βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς το βελγικό σύνταγμα (άρθρο 59) απαιτεί την παρουσία του Προέδρου του Κοινοβουλίου σε περίπτωση έρευνας κατ’ οίκον σε βουλευτή που εκλέχθηκε στο Βέλγιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Πρόεδρος Μετσόλα στέκονται σθεναρά κατά της διαφθοράς, συνεργάζονται ενεργά και πλήρως με τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές για να βοηθήσουν την πορεία της δικαιοσύνης».
Οι επαφές Παντσέρι – Τζιορτζι και η χλιδάτη ζωή
Από την πρώτη στιγμή τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι φέρεται να ήταν το κύριο σημείο αναφοράς του συστήματος διαφθοράς που αποκαλύφθηκε από έρευνα της εισαγγελίας των Βρυξελλών. Δίπλα στον Παντσέρι ήταν για χρόνια ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, μία σχέση “πατέρα- γιου” που αποδείχθηκε μοιραία και οδήγησε αρκετά στελέχη του Ευρωκοινοβουλίου σε περιπέτειες.
Λίγες ημέρες μετά τις συλλήψεις η εφημερίδα La Stampa αποκάλυψε πως η οικογένεια του Παντσέρι φέρεται να ξόδεψε 100.000 ευρώ για θερινές διακοπές, ενώ η σύζυγός και η κόρη του, οι οποίες ετέθησαν σε κατ’ οίκον κράτηση στην Ιταλία, φέρονται να γνώριζαν για τις δοσοληψίες του. Τόσο που η σύζυγός του, σύμφωνα με την εφημερίδα, σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις έχει κάνει αναφορά σε «κομπίνες» του πρώην ευρωβουλευτή. Τα “κόλπα” του Παντσέρι που τελικά τον οδήγησαν στη φυλακή.
Η εφημερίδα La Repubblica υποστήριξε ακόμη ότι ο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι -πρώην βοηθός του και σύντροφος της Εύας Καϊλή- «φέρονται να είχαν τις πρώτες επαφές με Καταριανούς, κατά την περίοδο 2016- 2018». Σχετικά με την οικογένεια του Παντσέρι, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης έκαναν αναφορά τότε σε «άνετη χρήση πιστωτικής κάρτας η οποία δεν ήταν ιδιοκτησίας τους» και σε δώρα που φέρονται να προήλθαν και από πρέσβη του Μαρόκου.
Και το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, τέλος, έγραψε βάσει των εγγράφων της έρευνας πως «ο Παντσέρι βαρύνεται με υποψίες που αφορούν πολιτικού είδους παρεμβάσεις σε μέλη που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου, με χρηματικό αντίτιμο».
Πως έστησαν την ομιλία του υπουργού Εργασίας του Κατάρ
Με… σκηνοθετικό τρόπο φέρεται να έστησε την ομιλία του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, Αλ Μάρι, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος κατηγορείται πως ήταν ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatar- Gate. Στο πλευρό του ήταν και ο Αντόνιο Παντσέρι.
Όπως έγραψε πριν από λίγο καιρό η βελγική Le Soir, στις 14 Νοεμβρίου 2022 έξω από την αίθουσα 3G-3 επικρατούσε ασυνήθιστη αναταραχή και πολυκοσμία. «Ήταν λίγες μέρες πριν αρχίσει το Μουντιάλ του Κατάρ και όλοι είχαν σπεύσει προκειμένου να ακούσουν την ομιλία του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, Ali ben Samikh Al-Marri, ο οποίος πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς κανείς δεν γνώριζε τι θα επακολουθούσε», ανέφερε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. Εκεί ο Αλ Μάρι έδωσε μία καλοστημένη «παράσταση» σε… σκηνοθεσία Παντσέρι. Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα στην ίδια αίθουσα ήταν Φραντσέσκο Τζιόρτζι (πρώην βοηθό του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι), ο Μαρκ Ταραμπέλα (ευρωβουλευτή του S&D), ο Αντρέα Κοτσολίνο (ευρωβουλευτή του S&D) και τη Μαρία Αρένα (πρόεδρο της συνάντησης). Από την πλευρά του ο Αντόνιο Παντσέρι παρακολουθούσε ζωντανά τη συνάντηση.
Το δημοσίευμα επισήμανε επιπλέον πως από τις 3 Οκτωβρίου οι τηλεφωνικές υποκλοπές ειδοποίησαν τους ανακριτές: ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι και ο Αντώνιο Παντσέτρι συζήτησαν μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου με τους «δικούς τους ανθρώπους». Το ραντεβού πραγματοποιήθηκε. Μία μέρα νωρίτερα οι αντιπρόσωποι από το Κατάρ εγκαταστάθηκαν στη σουίτα 412 412 του Steigenberger Wiltcher’s, ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων στη λεωφόρο Louise. Εκεί έφτασαν έξι άνδρες με τρεις μαύρες Mercedes, συμπεριλαμβανομένου
Η γνωστή εφημερίδα ανέφερε επιπλέον πως οι Παντσέρι και Τζιόρτζι έφτασαν στην ώρα τους στο ξενοδοχείο, δίχως να γνωρίζουν πως τους παρακολουθούσαν οι βελγικές αρχές ή οι κάμερες του ξενοδοχείου. Εκεί τους υποδέχθηκε ένα μέλος της αποστολής του Κατάρ και τους ζήτησε να τον ακολουθήσουν στο ασανσέρ προς τη σουίτα 412 του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου. Δίπλα τους και ένας άντρας που κουβαλούσε μια βαλίτσα. Στην κρεβατοκάμαρα του δωματίου δεν υπήρχαν κάμερες μιας απαιτείται διακριτικότητα. Είναι ενδεικτικό πως στην εξέτασή του από τις αρχές, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή ανέφερε πως «ο Παντσέρι συναντήθηκε (σ.σ. με τα μέλη της αποστολής του Κατάρ) για να τους εξηγήσει πώς πρέπει να τοποθετηθούν». Όπως ανέφεραν οι ανακριτές, η συνάντηση είχε διάρκεια σχεδόν 1,5 ώρα με τον Παντσέρι και τον Τζιόρτζι να φεύγουν 7:21 μ.μ από την πολυτελή σουίτα, με «μια πιο χοντρή τσάντα από αυτή που είχαν κατά την άφιξή τους». Μετά από τη συνάντηση ακολούθησε η πρόταση για οργάνωση της ομιλίας που θα έδινε ο εκπρόσωπος του Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 14 Νοεμβρίου, με σκοπό την προετοιμασία του.
«Έναν μήνα αργότερα και συγκεκριμένα στις 14 Νοεμβρίου, ο υπουργός Αλί Μπεν Σαμίχ Αλ Μαρί φτάνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αναμένεται να εμφανιστεί στο διάσημο δωμάτιο 3G-3, μπροστά σε περίπου 200 άτομα. Είναι 4 μ.μ. «Αγαπητοί φίλοι, σας ζητώ να ησυχάσετε. Αγαπητοί συνάδελφοι, σας παρακαλώ να κάτσετε τις θέσεις σας». Η Μαρία Αρένα ανοίγει τη συνεδρίαση», ανέφερε το δημοσίευμα της Le Soir και συνέχισε: «Επί σχεδόν δύο ώρες, αναλύεται η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ, με συμμετέχοντες τον υπουργό του Κατάρ και εκπροσώπους της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, της Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, της οποίας μέλος είναι ο Λούκα Βισεντίνι, κατηγορούμενος για την υπόθεση και στενός συνεργάτης του Παντσέρι».
Σύμφωνα με τους δικηγόρους της Εύας Καϊλή, ο Αντόνιο Παντσέρι συνεργάστηκε από την αρχή με τις βελγικές αρχές ομολογώντας. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που βγήκε γρήγορα από τη φυλακή. Σε αντίθεση με την Εύα Καϊλή, η οποία εξακολουθεί να δηλώνει αθώα. Αυτό μένει να αποδειχθεί στις δικαστικές αίθουσες.