Εύκολη συνταγή για ιμάμ μπαϊλντί

    Ημερομηνία:

    Η μελιτζάνα έχει τον πρώτο λόγο στην ελληνική γαστρονομία, καθώς πρωταγωνιστεί σε αμέτρητες παραδοσιακές συνταγές, απογειώνοντας κάθε πιάτο.

    Ο πιο δημοφιλής ίσως τρόπος μαγειρέματος της μελιτζάνας είναι στον φούρνο, καθώς η «καπνίλα» του ψησίματος ταιριάζει ιδιαίτερα στα αρώματα του αγαπημένου ζαρζαβατικού. Συνήθως συνδυάζεται τέλεια με μια σάλτσα ντομάτας και διάφορα μυρωδικά.

    Ένα από τα αγαπημένα πιάτα με βάση τη μελιτζάνα είναι, φυσικά, και το λαχταριστό ιμάμ μπαϊλντί, μια παραδοσιακή σμυρναίικη συνταγή με πλούσιες γεύσεις και αρώματα. Πεντανόστιμο και χορταστικό, αλλά συνάμα ελαφρύ και θρεπτικό.

    Υλικά
    4 μελιτζάνες φλάσκες ή τσακώνικες
    2 μεγάλες τομάτες
    4 μέτρια κρεμμύδια
    2 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες
    4 κ.τ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
    300 γρ. ντομάτα κονκασέ
    2 κ.τ.σ. πελτέ τομάτας
    1 κ.γ. ζάχαρη
    100 ml ελαιόλαδο
    150 ml χλιαρό νερό
    1 κύβος λαχανικών
    300 γρ. φέτα
    200 ml ηλιέλαιο για το τηγάνισμα της μελιτζάνας
    Εκτέλεση
    Κόβουμε τις μελιτζάνες στα δύο κατά μήκος.
    Τις χαράζουμε εσωτερικά με ένα μαχαιράκι κάνοντας σταυρωτά κοψίματα.
    Τις αλατίζουμε.
    Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ηλιέλαιο και όταν ζεσταθεί τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και από τις δύο μεριές.
    Αν θέλετε να αποφύγετε το τηγάνισμα, τις βάζετε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.
    Σε ένα άλλο τηγάνι βάζουμε 70 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα κρεμμύδια για περίπου 15 λεπτά.
    Όταν πάρουν ένα χρυσάφι χρώμα προσθέτουμε το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον πελτέ, την ντομάτα κονκασέ και 150 ml χλιαρό νερό με έναν κύβο λαχανικών.
    Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.
    Βράζουμε το μείγμα μέχρι να δέσει η ντομάτα.
    Σε ένα λαδωμένο με ελαιόλαδο ταψί φούρνου η ένα πυρίμαχο σκεύος (25 x 35) αραδιάζουμε τις μελιτζάνες.
    Μετά βάζουμε από πάνω το μείγμα με τα κρεμμύδια και τη σάλτσα ντομάτας.
    Κόβουμε τις φρέσκιες τομάτες σε μικρό καρεδάκι χωρίς σπόρια.
    Σε κάθε μελιτζάνα βάζουμε μια ποσότητα από τη φρέσκια ντομάτα και τέλος αραδιάζουμε από πάνω τη φέτα σε κομμάτια.
    Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180.
    Σερβίρουμε από πάνω με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Βιασμοί σε γηροκομείο: Το μαρτύριο μάνας τεσσάρων παιδιών σε οίκο ευγηρίας στη δυτική Ελλάδα

    Την ώρα που η σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος ανυπεράσπιστων γυναικών έχει λάβει...

    «Βασίλισσα» στο Μαρούσι (;) από τον ερχόμενο Φεβρουάριο η Ελένη Μενεγάκη

    Το 2025 θα προσγειωθεί η Ελένη Μενεγάκη στον ΑΝΤ1; Η Ελένη θα μπει...

    Ο iLLEOo με όπλο σε strip club – Ο τράπερ «μπούκαρε» και έσωσε κοπέλα από τα χέρια «μαστροπού»

    Γνωστός Ελληνας τράπερ «μπούκαρε» με όπλο σε strip club για να...

    Να διενεργηθεί «αμερόληπτη έρευνα» για ακρωτηριασμούς πτωμάτων από μέλη του στρατού στην Μπουρκίνα Φάσο

    Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights...