Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Την αιτία της εξάπλωσης της ψάχνουν οι αρχές

Ημερομηνία:

Το δεύτερο χτύπημα για την κτηνοτροφία της χώρας είναι γεγονός. Μετά την πανωλη στα αιγοπρόβατα οι κτηνοτρόφοι έρχονται αντιμέτωποι με της ευλογιά, μια νόσο ακόμη πιο δυσκολη στην εκρίζωσή της. Ένα ζώο μπορεί να προσβληθεί με την ευλογιά έως και 6 μήνες μετά την εμφάνιση της νόσου ενώ με την πανώλη μόλις στις πρώτες 72 ώρες.

Αυτή η συνθήκη αλλά και το ότι πλέον από τον περασμένο Αύγουστο, όταν και η νόσος εμφανίστηκε στον Έβρο, μετράμε 104 εστίες σε μια μεγάλη έκταση της χώρας, οδήγησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε μια πιο αυστηρή απόφαση για τον έλεγχο της ευλογιάς σε σχέση με την πανώλη.

Από σήμερα και για 10 μέρες απαγορεύεται η μετακίνηση των κοπαδιών για οποιοδήποτε λόγο, είτε για σφαγή, είτε για βοσκή , είτε για πάχυνση.

Τι προβληματίζει τις αρχές που ψάχνουν τον γρίφο της εξάπλωσης

Η ευλογιά που εμφανίστηκε στον Έβρο τον Αύγουστο, με τα μέτρα περιορισμού που εφαρμοστηκαν, φάνηκε σε πρώτη φάση να ελέγχεται. Άλλωστε οι κτηνιατρικές αρχές έχουν την εμπειρία αντιμετώπισης της νόσου την οποία καταφεραν να εκριζώσουν δύο φορές τα τελευταία χρόνια. Ο Σεπτέμβριος, όμως, απόδειξε πως τα πράγματα δεν ήταν έτσι, καθώς εξαπλώθηκε σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Σέρρες. Μόλις χθες σε αυτές τις περιοχές προστέθηκαν νέα κρούσματα σε Κανάλια Μαγνησίας και Στυμφαλία Κορίνθου.

Έτσι μέσα σε δύο μήνες έχουμε συνολικά 104 εστίες και απώλεια πάνω από 17.500 ζώα που έχουν ήδη θανατωθεί. Σε Μαγνησία και Κορινθία θα εφαρμοστεί όπως και στις άλλες περιοχές το πρωτόκολλο που υπάρχει για την πανωλη. Δηλαδή θα έχουμε την εφαρμογή δύο ζωνών επιτήρησης και ελέγχου όπου σε αυτές θα γίνονται έλεγχοι στα ζώα των μονάδων της περιοχής. Σε οποιες βρεθούν θετικά δείγματα, τα ζώα θα θανατώνονται.
Ίσως το μόνο θετικό σε αυτή την δυσκολη κατασταση είναι πως οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να διαθέτουν το γάλα τους, πάντα με τα μέτρα απολύμανσης που προβλέπονται για αυτή την διαδικασία.

Πώς η ευλογία κατάφερε σε ένα τόσο σύντομο χρόνο να μεταπηδήσει από τον Έβρο έως την Μαγνησία και την Κορινθία; Σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απαντήσουν το επόμενο διάστημα οι αρχές, ώστε να λύσουν τον γρίφο της εξάπλωσης. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουν η εξάπλωση να έγινε είτε με την μεταφορά μολυσμένων ζώων είτε με την μεταφορά μολυσμένων ζωοτροφών.
Μέχρι να λύσουν τον γρίφο της εξάπλωσης οι αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν πως δεν θα έχουμε νέες εστίες εκτος των ελεγχόμενων περιοχών, κάτι που έκανε την κατάσταση ακόμη πιο δυσκολη.

Την ίδια ώρα στις τάξεις των κτηνοτρόφων που στις περιοχές τους υπάρχουν εστίες, επικρατεί ανησυχία καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ίσως δεν μπορέσουν να διαθέσουν τα ζώα προς σφαγή, χάνοντας έτσι σημαντικό εισόδημα.

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα
Σχετικα

Πάτρα: Αναβλήθηκε για τις 10 Νοεμβρίου η δίκη των δύο αναρχικών για τις επτά ληστείες

Για τις 10 Νοεμβρίου αναβλήθηκε η δίκη σε δεύτερο...

Ξεκίνησε στο Εφετείο η δίκη για τη στυγερή δολοφονία του 35χρονου Σπύρου Καρέλη στη Ναύπακτο

Από το πρωί σήμερα Πέμπτη 30 Οκτωβρίου λαμβάνει χώρα...

Χαράλαμπος Μπονάνος: Έμπρακτη στήριξη στους φοιτητές μας

Σε ανάρτησή του ο αν. Περιφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος σημείωσε: Δεσμευτήκαμε...

Ζάκυνθος: Καμπανάκι για τη λεπτοσπείρωση – Ζητούν μόνιμο Παρατηρητήριο και συνεχείς μυοκτονίες

Ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης λεπτοσπείρωσης στη Ζάκυνθο προκαλεί έντονη...