flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αυτά είναι τα προτεινόμενα μέτρα στήριξης Πολιτισμού και Μέσων

Η γενναία οικονομική στήριξη αλλά και η υπάρξη ενός κοινού  οργανωμένου ευρωπαϊκού σχεδίου για την επανάκαμψη της πολιτιστικής δραστηριότητας και των οπτικοακουστικών μέσων, μετά τα ισχρυρά πλήγματα που δέχτηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού, ήταν ανάμεσα στις προτάσεις που κατατέθηκαν από τα μέλη  του αρμόδιου Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν σήμερα. Ανάμεσα τους η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη  και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσα οι οποίοι συμμετείχαν στην συζήτηση προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις.

Στο επίκεντρο του διαλόγου βρέθηκε η ενίσχυση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του πολιτιστικού και οπτικοακουστικού τομέα ενώ κατατέθηκε , παράλληλα, σειρά προτάσεων και πολιτικών παρεμβάσεων μέσω των οποίων θα καταστεί δυνατή η αποτελεσματική στήριξη των κομβικών αυτών τομέων.

Η Λίνα Μενδώνη, κατά την διάρκεια της τοποθέτησής της, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη οργανωμένου σχεδίου για την στήριξη του πολιτισμού και των εργαζόμενων σε αυτόν οι οποίοι έχουν δεχτεί τεράστιο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού: «Χρειάζεται οπωσδήποτε ένας κοινός και στοχευμένος προγραμματισμός όχι μόνο για την επιστροφή του πολιτιστικού τομέα στην κανονικότητα, αλλά και για την υποστήριξη των επαγγελματιών του πολιτισμού που έχουν δει δυστυχώς, στο πλαίσιο της πανδημίας, όχι μόνο την τέχνη τους, αλλά και την ποιότητα της ζωής τους να καταρρέει. Αλλά και όλοι εμείς, ως καταναλωτές πολιτισμού, συνειδητοποιήσαμε ότι χωρίς πολιτισμό, σύντομα θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα ψυχικής υγείας. Γι αυτό και ο Πολιτισμός πρέπει να μπει στο επίκεντρο των συζητήσεων της Ευρώπης. Είναι η κατάλληλη στιγμή» τόνισε για να συνεχίσει με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.

Ανάμεσα σε αυτές τις προτάσεις συμπεριλαμβάνονται η άμεση καταβολή των επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων, χωρίς γραφειοκρατικού τύπου καθυστερήσεις, η θέσπιση στρατηγικής αποζημιώσεων για την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, η ποαροχή ειδικών και στοχευμένων δανείων σε πολιτιστικές και δημιουργικές επιχειρήσεις, η οικονομική ενίσχυση των πολιτιστικών υποδομών για την προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών με μελέτες σκοπιμότητας και νέα επιχειρηματικά μοντέλ αλλά και η δημιουργία ευρωπαϊκής πύλης ενημέρωσης για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, του τρόπου άντλησης των κεφαλαίων μαζί με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις.

«Όλοι ξέρουμε ότι υπό δύσκολες συνθήκες, οι καλλιτέχνες δημιουργούν και αναγεννούν την τέχνη και μαζί και την κοινωνία. Είναι η στιγμή να τους δώσουμε τα εργαλεία για να το κάνουν» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά την αναλυτική αναφορά των τροποποιήσεων που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να υλοποιηθούν τα μέτρα που πρότεινε.

Από την πλευρά του ο κ. Πέτσας επικεντρώθηκε στους τρόπους στήριξης των οπτικοαυστικών μέσω εκφράζοντας την άποψη πως οι δύο βασικοί πυλώνες στους οποίους θα πρέπει να δώσουν έμφαση είναι η χρηματοδόηση – επενδύσεις και οι καινοτόμες δράσεις πολιτικής. Ως χαρακτηριστικό θετικό παράδειγμα, μάλιστα, ανέφερε την πρόταση της Πολωνίας για μηδενικό Φ.Π.Α. σε βιβλία και έντυπο τύπο ενώ συντάχθηκε και με την πρόταση δημιουργίας κοινής ευρωπαϊκής διαδικτυακής πύλης, που θα καθοδηγεί τις επιχειρήσεις σε δυνατότητες χρηματοδότησης.

Επεσήμανε δε πως «η οικονομική ενίσχυση και η ορθή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και των επιλογών που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει να συνδυάζονται με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία με σκοπό την προώθηση ευρωπαϊκών παραγωγών αλλά και με μια πλατφόρμα για το διαμοιρασμό πληροφοριών και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών».

Ο κ. Πέτσας τάχθηκε, για μία ακόμη φορά υπέρ μιας δυναμικής πανευρωπαϊκής καμπάνιας ενημέρωσης για τον εμβολιασμό κατά της πανδημίας ενώ ενημέρωσε τους συνομιλητές του και για το νέο Σχέδιο Νόμου, που θα κατατεθεί σύντομα στην Βουλή των Ελλήνων, με την την ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα οπτικοακουστικά μέσα, προς όφελος του τομέα οπτικοακουστικών μέσων.

Ενδιαφέρουρες προτάσεις, εξάλλου, κατατέθηκαν και από υπουργούς άλλων ευρωπαικών χωρών. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η τοποθέτηση της γαλλικής εκπροσώπησης για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στην ψηφιακή αγορά αλλά και η πρόταση της Ιταλίας για για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ανάγνωσης. Η ελληνική πλευρά τάχθηκε υπέρ των δύο παραπάνω παρεμβάαεων.