Δύσκολα είναι κανείς ευχαριστημένος από την οικονομική του κατάσταση και από τις αποδοχές στη δουλειά του. Για να θεωρηθεί ένας μισθός καλός πρέπει να αξιολογηθούν πολλοί παράγοντες, από το επάγγελμα, την εκπαίδευση και τις προσωπικές προσδοκίες μέχρι βέβαια και το μέρος όπου ζει κανείς, τις ανάγκες του και το στιλ ζωής που θέλει να κάνει.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις από πρακτορεία πρόσληψης εργαζομένων και βάσει απόψεων ειδικών, προκύπτει ότι αυτό που θεωρείται «καλός μισθός» διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Euronews.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την εταιρεία προσλήψεων και δεδομένων απασχόλησης Talentup, ένας καλός καθαρός μισθός για υπάλληλο γραφείου με κάποια εμπειρία, αλλά όχι διευθυντική θέση στη Γερμανία κινείται μεταξύ 40.000 και 43.000 ευρώ τον χρόνο ή 3.300-3.600 ευρώ τον μήνα. Στο Βερολίνο, οι αποδοχές τείνουν να είναι υψηλότερες σε σύγκριση με άλλες πόλεις σε όλα τα επαγγέλματα. «Ενώ το κόστος διαβίωσης στο Βερολίνο έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια, παραμένει πιο προσιτό σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι», σημειώνει στο Euronews ο Μάικλ Σταλ, εκτελεστικός διευθυντής στην ManpowerGroup της Βρετανίας.
Στην Ιρλανδία οι μικτές αποδοχές μεταξύ 4.100 ευρώ και 6.000 ευρώ τον μήνα θεωρούνται επαρκείς για μία άνετη ζωή ενός ατόμου.
Αντίστοιχα, χαμηλά μπαίνει ο πήχης και στη Ρώμη, όπου οι ένας καλός μικτός μισθός ανέρχεται μεταξύ 3.750 ευρώ και 5.690 ευρώ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα σύγκρισης μισθών Salary Explorer. Η ίδια πλατφόρμα υπολογίζει επίσης ότι στην Αθήνα, καλός μικτός μισθός για υπάλληλο γραφείου με εμπειρία θεωρείται μεταξύ 2.250 και 3.410 ευρώ. Στο Ελσίνκι, το ποσό ανεβαίνει μεταξύ 4.510 και 6.830 ευρώ, στην Κοπεγχάγη ανάμεσα στα 5.400 και 8.180 ευρώ και στη Στοκχόλμη στα 3.900-5.900 ευρώ.
Πιο δυσαρεστημένοι από τους Ευρωπαίους οι Αθηναίοι
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στην έρευνα της ποιότητας ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις της Κομισιόν, η Αθήνα είχε εμφανίσει πέρυσι το χαμηλότερο ποσοστό (39%) ανθρώπων σε πρωτεύουσα της Ε.Ε. που δηλώνουν ευχαριστημένοι με την οικονομική τους κατάσταση, με μεγάλη διαφορά με τη Λισσαβόνα και τη Μαδρίτη που βρίσκονται στις επόμενες θέσεις με 52% και 55% αντίστοιχα. Στον αντίποδα βρίσκεται το Λουξεμβούργο, όπου το 87% των ερωτηθέντων δηλώνει ευχαριστημένο με την οικονομική κατάσταση, ενώ ακολουθεί το Οσλο (85%) και η Κοπεγχάγη (38%).