Οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά, τα τυροκομικά κ.α «πιέζουν» ασφυκτικά τόσο τα νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Μάλιστα όσο ανεβαίνει το κόστος ενέργειας, τόσο οι τιμές σε βασικά αγαθά εκτοξεύονται στα ύψη.
Σαρωτικές είναι οι ανατιμήσεις σε βασικά τρόφιμα σε όλη την Ευρώπη όπως δείχνουν στοιχεία της Eurostat.
Πιο συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο οι τιμές του ελαιολάδου ήταν αυξημένες κατά 75% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2021 ενώ στο ίδιο διάστημα οι τιμές στις πατάτες ήταν αυξημένες κατά 53% στα αυγά 37% και στο βούτυρο 27%.
Με εξαίρεση το ελαιόλαδο, τους προηγούμενους μήνες οι αυξήσεις των τιμών αυτών των προϊόντων ήταν ακόμα μεγαλύτερες. Στην Ελλάδα οι αντίστοιχες αυξήσεις 68%, 41%, 29% και 21%.