Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης, πραγματοποίησε επίσκεψη και ενημερώθηκε για την ανασκαφή που αφορά στην έρευνα και μελέτη του ιερού του Ελικωνίου Ποσειδώνα στα Νικολέικα του Δήμου Αιγιαλείας, που διεξάγεται με τη συνδρομή της Περιφέρειας.
Ο κ. Ζαΐμης, και ως πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου, ενημερώθηκε πλήρως, την Τετάρτη 23 Απριλίου 2025, για τα ευρήματα, την πορεία και το χρονοδιάγραμμα των ανασκαφικών εργασιών από την Γενική Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Αναστασία Γκαδόλου.
Τα παραπάνω ανασκαφικά δεδομένα (αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και αναθήματα) φέρνουν στην επιφάνεια τις λατρευτικές πρακτικές από το μοναδικό αυτό ιερό και θα αποδείξει τη δυναμική της κοινωνίας της Αχαΐας των πρώιμων ιστορικών χρόνων και την αλληλεπίδρασή της με τα μεγάλα πανελλήνια ιερά της Ολυμπίας και των Δελφών.
Τονίζοντας την εξαιρετική εργασία που γίνεται στο χώρο από την κ. Γκαδόλου και την επιστημονική της ομάδας ο κ. Ζαΐμης δήλωσε: «Πρόκειται για έναν αρχαιολογικό θησαυρό με ευρήματα εξέχουσας σημασίας, όχι μόνο για την περιοχή της Αιγιάλειας αλλά και για ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στηρίζει με κάθε τρόπο το έργο των αρχαιολόγων και συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα ευρήματα αυτά αποτελούν πλούσια πολιτιστικά αγαθά για την ιστορία μας. Στόχος μας είναι να καταστεί ο αρχαιολογικός αυτός χώρος επισκέψιμος για τον κόσμο».
Από την πλευρά της, η κ. Γκαδόλου, ανέφερε: «Από τις πηγές είναι γνωστή η πανάρχαιη λατρεία του Ελικώνιου Ποσειδώνα στην Ελίκη, ο Όμηρος στην Ιλιάδα κάνει μνεία για τη λατρεία του θεού στην Ελίκη. Θεωρείται, λοιπόν, πιθανό ότι ο ναός στην Ελίκη αποτελούσε το γεωμετρικό ναό του Ελικώνιου Ποσειδώνα. Η ιδιαίτερη σημασία του ιερού στα Νικολέικα έγκειται στο γεγονός ότι σώζονται ουσιαστικά όλα τα στάδια της εξέλιξης ενός πανάρχαιου χώρου λατρείας. Τα ευρήματα, κτηριακά ή κινητά, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι στη θέση αυτή υπήρχε ένα σημαντικό ιερό της Ελίκης με συνεχή λειτουργία από τον 9ο έως τον 4ο αι. π.Χ.».

