Το πρόβλημα της έλλειψης μεταναστών – εργατών γης ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια του χθεσινού Περιφερειακού Συμβουλίου.
Στην σχετική ερώτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Μητρόπουλος το χαρακτήρισε ύψιστης σημασίας, και ζήτησε να μάθει τα πεπραγμένα της Περιφερειακής Αρχής προς επίλυση του συγκεκριμένου θέματος τόσο σε επίπεδο συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων μετά και τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν αλλά και σε τι ενέργειες σκοπεύει να προβεί από εδώ και πέρα προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο τόσο η ελαιοσυκγομιδή όσο και η φράουλα, αφού ο αριθμός των 1.500 εποχικών θέσεων εργασίας που προβλέπονται συνολικά δεν ανταποκρίνεται.
Στην απάντηση του, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θοδωρής Βασιλόπουλος ανέφερε ότι Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι έτοιμη να εκπονήσει έναν πλήρη φάκελο ο οποίος θα επιχειρεί να δώσει λύσεις σε όλα τα επίπεδα για τους εργάτες γης, ενώ παράλληλα πρόκειται να υλοποιήσει παρεμβάσεις προκειμένου να έρθουν εργάτες γης από διάφορες περιοχές της χώρας για να καλύψουν τουλάχιστον αυτή την εποχή τα προβλήματα που ανακύπτουν με την ελαιοσυλλογή.
Ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στις τρείς Περιφερειακές Ενότητες διαβούλευση για την κατάθεση προτάσεων σχετικά με τη διαδικασία εκτίμησης των αναγκών σε εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες με τη διαδικασία της μετάκλησης για την περίοδο 2023-2024.
Η καταγραφή γίνεται βάσει νόμου, καθώς με Κ.Υ.Α, που εκδίδεται το τελευταίο τρίμηνο καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων για εξαρτημένη εργασία (άρθρο 12 του Ν.4251/14), για εποχική απασχόληση (άρθρο 13 του Ν.4251/14), απασχόληση αλιεργάτη (άρθρο 14 του Ν. 4251/2014) η απασχόληση υψηλής ειδίκευσης (άρθρα 109-27 του Ν. 4251/2014), που χορηγούνται σε πολίτες τρίτων χωρών ανά περιφέρεια και ειδικότητα απασχόλησης. Με την ίδια απόφαση μπορεί να προβλέπεται προσαύξηση του ανώτατου αριθμού θέσεων έως δέκα τοις εκατό (10%),ώστε να καλύπτονται απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες.
Οι συναντήσεις έγιναν σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 11 του νόμου 4251 του 2014 για τη διαδικασία εκτίμησης των αναγκών σε εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες με τη διαδικασία της μετάκλησης. Μια συνάντηση που όπως τονίστηκε αποκτά το χαρακτήρα της διαβούλευσης και του διαλόγου γύρω από ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά και επηρεάζει την τοπική οικονομία της Δυτικής Ελλάδας.
Ιδιαίτερα, τα τελευταία χρόνια και αν λάβουμε υπόψη μας τα δεδομένα για το ανθρώπινο δυναμικό της Δυτικής Ελλάδας τις ανάγκες των φορέων σε όλη την παραγωγική αλυσίδα, αντιλαμβανόμαστε πως η κατάσταση που διαμορφώνεται μας επιβάλλει να συζητήσουμε τα ζητήματα που προκύπτουν στη βάση των πραγματικών αναγκών και των αντικειμενικών δεδομένων, όπως αυτά προκύπτουν από τους επίσημους δείκτες απασχόλησης και τις καταγεγραμμένες ανάγκες των παραγωγικών φορέων, των επιμελητηρίων, των εργατικών κέντρων, των εκπροσώπων των επιχειρήσεων, των συλλογικών φορέων των αγροτών.
Ως Περιφέρεια θεωρούμε πολύ σημαντικό την συμμετοχή και την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να γίνει έγκαιρα ο προγραμματισμός και η καταγραφή σε ανθρώπινο δυναμικό που θα βοηθήσουν στον πρωτογενή τομέα αλλά και σε όλους τους τομείς που κρίνεται απαραίτητο.
Από τους παρισταμένους στην συνάντηση εκπρόσωπους των φορέων έγινε η καταγραφή των αναγκών και τονίστηκε η έλλειψη σε εργατικά χέρια, ένα πρόβλημα που απασχολεί των πρωτογενή τομέα, τον κλάδο του τουρισμού και τον κατασκευαστικό κλάδο.
Αναδείχθηκε, επίσης, το γεγονός ότι η διαδικασία της μετάκλησης είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και γραφειοκρατική. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι για την εξέλιξη της διαδικασίας απαιτείται και σύναψη διακρατικών συμφωνιών, γεγονός που πρέπει να εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο.
Επίσης επισημάνθηκε ότι, με τη διαβούλευση, τις προτάσεις που έχουν μέχρι τώρα κατατεθεί και αυτές που θα κατατεθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, η Περιφέρεια Ελλάδας θα συντάξει την πρόταση που θα στείλει στο αρμόδιο Υπουργείο, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις όλων των τοπικών φορέων».