Η κοτόσουπα με λεμόνι είναι ένα κλασικό και θρεπτικό πιάτο, ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Η όξινη γεύση του λεμονιού, σε συνδυασμό με τον πλούσιο ζωμό κοτόπουλου και τα λαχανικά, δημιουργούν μια ισορροπία γεύσεων που θα σας ζεστάνει από μέσα προς τα έξω.
Υλικά για τη συνταγή
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας αγελαδινό βούτυρο
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
- 1/2 φλιτζάνι καρότα κομμένα
- 1/2 φλιτζάνι σέλινο κομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
- 2 φλιτζάνια κοτόπουλο κομμένο σε λωρίδες
- 1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 4 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου, χαμηλός σε νάτριο
- 2 δοχεία ζωμός οστών κοτόπουλου
- 2 φλιτζάνια νερό
- 3/4 φλιτζανιού κοφτό μακαρονάκι
- 1/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό, βασιλικό ή κόλιανδρο
- 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
- ξύσμα παρμεζάνας για γαρνίρισμα
- φέτες λεμονιού για σερβίρισμα
Οδηγίες για τη συνταγή
- Ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο: Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Μόλις λιώσουν, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο, το σκόρδο, το τζίντζερ, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα λαχανικά, για περίπου 5 λεπτά. Ανακατεύουμε το ξύσμα λεμονιού και το κοτόπουλο. Προσθέτουμε τις φέτες λεμονιού, το ζωμό κοτόπουλου, το ζωμό οστών και το νερό. Φέρνουμε το μείγμα σε βρασμό.
- Προσθέτουμε τα ζυμαρικά: Μόλις βράσει, προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε μέχρι τα ζυμαρικά να γίνουν al dente, για περίπου 8 έως 10 λεπτά. Ανακατεύουμε τα βότανα και το κρεμμυδάκι.
- Σερβίρουμε αμέσως με ξύσμα παρμεζάνας και φέτες λεμονιού.