Φάρμακα: Διεκδικούν την πρωτιά στις εξαγωγές της ελληνικής μεταποίησης

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ το 2022 οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων και παρά τη σχετική κάμψη σε σχέση με το 2021, εξακολουθούν να αποτελούν το δεύτερο «πιο εξαγώγιμο» αγαθό της ελληνικής μεταποίησης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το ΙΟΒΕ στη μελέτη: «Ο τομέας μεταποίησης στην Ελλάδα: Νέες προκλήσεις και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης στο εξελισσόμενο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον», εκτιμάται πως πολύ σύντομα τα φάρμακα θα αποτελούν ίσως το πρώτο σε εξαγωγές ελληνικό προϊόν (με εξαίρεση τα πετρελαιοειδή).

    Ειδικότερα, στην μελέτη επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι,  κορυφαία εξαγωγικά προϊόντα, το αλουμίνιο και τα φαρμακευτικά σκευάσματα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, με 2,8 δισ. ευρώ και 2,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα το 2022 (9,5% και 8,7% του συνόλου εξαγωγών μεταποίησης, εξαιρουμένων των προϊόντων διύλισης πετρελαίου). Ακολουθούν προϊόντα του κλάδου τροφίμων – επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά (1,6 δισ. ευρώ, 5,5% του συνόλου μεταποίησης), ελαιόλαδο και άλλα έλαια-λίπη (1,1 δισ. ευρώ, 3,9%) και γαλακτοκομικά – τυροκομικά προϊόντα (κυρίως φέτα και γιαούρτι, με 1,1 δισ. ευρώ και 3,7% του συνόλου). Αθροιστικά, οι εξαγωγές των 10 πρωτοπόρων προϊόντων αποτέλεσαν σχεδόν τις μισές (45%) εξαγωγές προϊόντων μεταποίησης το 2022, με τη συνολική αξία τους να ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ.

    Η καλή πορεία των εξαγωγών των φαρμάκων, αναδεικνύει και μια ακόμη θετική πτυχή του κλάδου. Όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ από τους κλάδους με αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο το διάστημα 2018-2022, μόνο ο κλάδος μεταποίησης φαρμακευτικών προϊόντων κατάφερε να μειώσει το έλλειμμά του (από 1,8 δισ. ευρώ το 2018 σε 1,6 δισ. ευρώ το 2022).

    Το αποτέλεσμα της αύξησης των εξαγωγών προέρχεται και από τις σημαντικές επενδύσεις . Με βάση τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων προκύπτει σύμφωνα με το Ίδρυμα, ότι ο κλάδος φαρμακευτικών προϊόντων παρουσίασε τη σημαντικότερη αύξηση επενδύσεων παγίου κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια και μάλιστα διπλασίασε τις επενδύσεις του (από 114 εκατ. ευρώ σε 238 εκατ. ευρώ).

    Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο για τον κλάδο προκύπτει και από την ανάλυση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη, η οποία δυστυχώς παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες (μόλις 425 εκατ. ευρώ το 2021). Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, παρατηρείται ότι ο καινοτόμος κλάδος των φαρμακευτικών προϊόντων αποτέλεσε το 2021 τον κλάδο με τις υψηλότερες δαπάνες (21% των συνολικών δαπανών της εγχώριας μεταποίησης) ακολουθούμενος από τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου (19%) και τον κλάδο τροφίμων, ποτών και προϊόντων καπνού (11%) σε Έρευνα και Ανάπτυξη.

    Μαζί, οι τρεις αυτοί κλάδοι πραγματοποίησαν περισσότερες από τις μισές δαπάνες της εγχώριας μεταποίησης και περίπου το 17% των συνολικών δαπανών Ε&Α στη χώρα.

    Να επισημάνουμε ακόμη ότι ο κλάδος του φαρμάκου όσον αφορά στην απασχόληση στην μεταποίηση, έχει αρκετά υψηλότερη συμμετοχή στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Συγκεκριμένα στα φαρμακευτικά προϊόντα, η εγχώρια απασχόληση αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία τετραετία και έφτασε στο 7,1% το 2022 (στο σύνολο των απασχολούμενων στη βιομηχανία), με τον κλάδο να βρίσκεται έτσι στην τρίτη θέση της εγχώριας κατάταξης κλάδων. Αντίθετα, στην ΕΕ27 η συμμετοχή των φαρμακευτικών προϊόντων στην απασχόληση της μεταποίησης διαμορφώνεται αρκετά χαμηλότερα, στο 2,9% την 16η θέση της κατάταξης.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Σήμερα όλοι ξέρουν το «swoosh» – Αλλά ο ιδρυτής της Nike δεν το ήθελε

    22 Ιανουαρίου 1974 Η Nike κατοχυρώνει το «swoosh», που έμελλε...

    Μήνυση και ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της Ειρήνης Μουρτζούκου κατέθεσε η Φωτεινή

    Κίνηση «ματ» από την Φωτεινή απέναντι στην λαλίστατη Ειρήνη...

    Και Πατρινοί στο ραντεβού για… κόντρες! Τους εντόπισαν κάμερες

    Στο ραντεβού που δόθηκε για κόντρες στον επαρχιακό δρόμο Αστακού...
    Best Shop