Φάρμακα: Ο ΕΟΦ ξεκινά σήμερα αυστηρούς ελέγχους στις φαρμακαποθήκες – Ανησυχία για την έξαρση των ιώσεων

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Αυστηρούς ελέγχους στις φαρμακαποθήκες ξεκινούν από σήμερα Παρασκευή (16.12.2022) ειδικά κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), για την αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού ζητήματος των ελλείψεων φαρμάκων από την αγορά, εν μέσω έξαρσης ιώσεων.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Οι εποχικές ιώσεις και η γρίπη “σαρώνουν” τη χώρα και ιδιαίτερα ανάμεσα στους μαθητές και τα μικρά παιδιά και την ίδια στιγμή, οι γονείς τους δυσκολεύονται να βρουν στα φαρμακεία ακόμη και το απλό Depon ή μια αντιβίωση, φάρμακα τα οποία συνταγογραφεί ο γιατρός για να ανακουφιστούν οι μικροί ασθενείς από τον πυρετό και τα άλλα συμπτώματα.

    Οι ελλείψεις οφείλονται στην παγκόσμια μείωση των πρώτων υλών, αλλά και στον νόμιμο μηχανισμό (αλλά όχι και ηθικό) των παράλληλων εξαγωγών από την πλευρά των φαρμακαποθηκών, που πωλούν τα φτηνά ελληνικά φάρμακα στο εξωτερικό (Αυστρία, Γερμανία κ.α.) σε υψηλότερες τιμές, αφήνοντας ακάλυπτη την εγχώρια αγορά φαρμάκου.

    Έλεγχος στις φαρμακαποθήκες

    Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ζήτησε μέσω του ΕΟΦ οι φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν σε ελλειπτικά φάρμακα (των οποίων η εξαγωγή έχει απαγορευθεί), ώστε να διατεθούν στην ελληνική αγορά χωρίς καθυστέρηση.

    Απείλησε μάλιστα πως εάν δηλώσουν ψευδείς ποσότητες θα αντιμετωπίσουν ποινικές κυρώσεις, αλλά και την άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

    Μετά τις επαφές που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, οι φαρμακαποθήκες δήλωσαν στον ΕΟΦ τα αποθέματά τους και σήμερα -ημέρα λήξης της προθεσμίας καταγραφής του υλικού τους- ο Οργανισμός βγάζει κλιμάκια για να πραγματοποιήσει ελέγχους.

    “Θα ομαλοποιήσουμε το πρόβλημα», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας χθες το απόγευμα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

    Αναφερόμενος δε στα παιδιατρικά φάρμακα εξήγησε πως δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας, αλλά αυξημένης ζήτησης και ταχύτητας τροφοδοσίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

    “Υπάρχει μία τρομακτική ζήτηση, πολύ μεγάλη παντού. Και γιατί υπάρχει αυτή η ζήτηση; Ο ιός της γρίπης στα παιδιά εμφανιζόταν στις ηλικίες 0 έως 3 ετών. Δεδομένου ότι δύο χρόνια τώρα υπήρχαν τα περιοριστικά μέτρα και οι μάσκες, η γρίπη πια εμφανίζεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες, με αποτέλεσμα να έχουμε μία τεράστια ζήτηση. Σ’ αυτό δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας, υπάρχει πρόβλημα ταχύτητας της τροφοδοσίας που συνεχώς το βελτιώνουμε”, τόνισε συγκεκριμένα.

    Φαρμακοποιοί: Δεν υπάρχουν παιδικά εισπνεόμενα και Augmentine 457 ούτε δείγμα

    Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι -ιδιαίτερα στα παιδιατρικά φάρμακα- υπάρχουν τραγικές ελλείψεις, οι οποίες καθημερινά αυξάνονται.

    “Δεν υπάρχει καμία βελτίωση. Το αντίθετο. Είναι πάρα πολύ άσχημη κατάσταση. Λείπουν πάρα πολλά φάρμακα, λόγω της έλλειψης πρώτων υλών, όπως είναι η παρακεταμόλη (σ.σ. παιδικό σιρόπι Depon) και πολλές αντιβιώσεις και λόγω του ότι γίνονται παράλληλες εξαγωγές. Και τα δύο συμβαίνουν, αλλά όχι στα ίδια φάρμακα”, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κωνσταντίνος Λουράντος.

    Ο ίδιος διαφωνεί με την άποψη του υπουργού Υγείας, πως οι ελλείψεις στα παιδιατρικά φάρμακα οφείλονται σε “καθυστέρηση στην τροφοδοσία της αγοράς, λόγω αυξημένης ζήτησης”.

    “Το Augmentin 457 mg/5 ml σιρόπι, σας λέω ένα παράδειγμα, δεν υπάρχει πουθενά. Ούτε για δείγμα. Ο κόσμος ψάχνει να το βρει και δεν το βρίσκει. Όποιος μπορεί να το βρει, να μου το φέρει κι εμένα. Παιδικά εισπνεόμενα, δεν έχουμε ούτε για δείγμα. Να μου πουν που έχει, να πάω να τα πάρω εγώ. Εμείς είμαστε στον «πάγκο» και ξέρουμε τι γίνεται. Πηγαίνετε να ρωτήσετε στα φαρμακεία και ρωτήστε και στα νοσοκομεία. Να δούμε αν υπάρχουν ελλείψεις, ή όχι”, αναφέρει ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών της Αττικής και τονίζει με έμφαση:

    “Υπάρχει έλλειψη σε πρώτες ύλες παγκοσμίως και εξάγονται τα φάρμακα σωρηδόν στο εξωτερικό γι’ αυτό δεν υπάρχουν φάρμακα. Οι γονείς ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο, για να βρουν το φάρμακο που θέλουν για το παιδί τους και δεν το βρίσκουν”, λέει.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στα γιορτινά τραπέζια

    Μπορεί η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να είναι συνδεδεμένη...

    Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πόσα θα πληρώσουμε για αρνί και γαλοπούλα

    Σε ρυθμούς Χριστουγέννων η αγορά, με τα νοικοκυριά να...

    Κρυπτονομίσματα: Βορειοκορεάτες χάκερς έκλεψαν 1,3 δισ. δολάρια το 2024

    Οι χάκερς που συνδέονται με τη Βόρεια Κορέα έκλεψαν φέτος περισσότερα από ποτέ άλλοτε από...

    2,5 λεπτά βόλτα στην Χριστουγεννιάτικη Πάτρα από ψηλά (video)

    Ένα όμορφο βίντεο κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στα social...
    Best Shop