Φαρμάκης: Ανοίξαμε για όλους, είμαστε χρήσιμοι, δώσαμε λύσεις – Ο απολογισμός του 2020

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis
    Ο ετήσιος απολογισμός του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη για το 2020 παραδόθηκε στις παρατάξεις και θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη. Η «Πελοπόννησος» παρουσιάζει ορισμένα σημεία του απολογισμού που καταδεικνύουν το στίγμα της περιφερειακής αρχής για την χρονιά που πέρασε και στην οποία κυριάρχησε η πανδημία και οι επιπτώσεις της.

     

    «Πετύχαμε πολλά» είναι η εκτίμηση του Ν. Φαρμάκη για όσα επιτεύχθηκαν το ’20, ώστε να μείνει όρθια και να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Περιφέρεια παρά τις δυσκολίες. Θεωρεί ότι αυτό επιτεύχθηκε μέσα από την ομαδική και επίμονη δουλειά του πολιτικού προσωπικού, των στελεχών και των εργαζόμενων, και στις τρεις περιφερειακές ενότητες.

     

    Ο Ν. Φαρμάκης στον απολογισμό του επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι ο σχεδιασμός που έκανε η περιφερειακή αρχή πριν ξεσπάσει η πανδημία ήταν διαφορετικός και έθετε τις βάσεις για ένα καλύτερο «αύριο» με γνώμονα τις προβολές θετικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2020 και πολύ περισσότερο για την περίοδο 2021-2027. Ο κορονοϊός άλλαξε τα δεδομένα και οι αντίστοιχες προβολές για το 2021 δείχνουν ότι και η φετινή θα είναι μια χρονιά με σημαντική οικονομική ύφεση.

     

    Το πρώτο μέλημα της πολιτικής της περιφερειακής αρχής, ήταν και παραμένει, ανεξάρτητα από την εμφάνιση της υγειονομικής κρίσης, να λειτουργήσει ξανά, η παραγωγική μηχανή αποτελεσματικά και με υψηλούς ρυθμούς, ώστε να καλυφθεί το κενό που χωρίζει τον πολίτη της Δυτικής Ελλάδας από το μέσο Ευρωπαίο πολίτη σε όρους εισοδήματος, παραγωγής και ευημερίας.

     

    Ο Ν. Φαρμάκης τονίζει στον απολογισμό που θα παρουσιάσει ότι η πολιτική της περιφερειακής αρχής του είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με το προεκλογικό πρόγραμμά του, το οποίο εγκρίθηκε από τους πολίτες στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Σε αυτό το πρόγραμμα δεσμευόταν για ριζικές αλλαγές και για την υλοποίηση έργων που να ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες. Θα υπενθυμίσει ότι στόχος ήταν και παραμένει μια Περιφέρεια δυναμική, υπερήφανη, ενωμένη που θα πατάει γερά στα πόδια της, θα αξιοποιεί κάθε ευρώ που πέφτει σε αυτόν τον τόπο, είτε πρόκειται για δημόσιες επενδύσεις, είτε για ιδιωτικές επενδύσεις και κεφάλαια που παράγουν αποδεδειγμένα προστιθέμενη αξία σε όρους απασχόλησης και εισοδήματος για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του τόπου. Επίσης, δεσμευόταν για δημόσιες υποδομές που θα εξυπηρετούν τον σκοπό τους και είναι αποδεδειγμένα αναγκαίες και αποδοτικές.

     

    Η δράση της περιφερειακής αρχής έχει δεκαετή ορίζοντα και μέσα από τολμηρά βήματα που προγραμματίζει, στόχο έχει να γίνει η Δυτική Ελλάδα ένας τόπος βιώσιμος, ελκυστικός, ανοικτός, διεθνής, δημιουργικός και ανταγωνιστικός.
    Ο περιφερειάρχης στο όραμα που διατυπώνει με αφορμή τον ετήσιο απολογισμό του ’20 περιγράφει την Δυτική Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας ως ένα τόπο που θα διακρίνεται θετικά στους οικονομικούς δείκτες και να σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες. Επίσης, θα είναι ικανός να προσελκύει επισκέπτες, επενδύσεις και ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και να προσφέρει υψηλής ποιότητας περιβάλλον και συνθήκες διαβίωσης. Το μελλοντικό προφίλ της Περιφέρειας, όπως το επιδιώκει ο Ν. Φαρμάκης, είναι να επιτρέπει και να ενθαρρύνει την εξειδίκευση σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας και ταυτόχρονα να στηρίζει μία διαφοροποιημένη παραγωγική βάση, καθώς και να δημιουργεί και να αξιοποιεί συνέργειες (πολιτισμού- γεωργικής οικονομίας- τουρισμού), να είναι φορέας νέων πετυχημένων πρακτικών σχεδιασμού και παρεμβάσεων που βασίζονται στην διεθνή εμπειρία. Επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα εξακολουθήσει να είναι ο άνθρωπος.

     

    Εμφαση θα δίνει στην κοινωνική προστασία των ευπαθών ομάδων και θα αγωνιά για τη σύγκλιση των ανισοτήτων και την εξασφάλιση συνοχής. Στο πλαίσιο του εσωτερικού και του διεθνούς ανταγωνισμού οι βασικοί στόχοι είναι να επιβεβαιώνει η Δυτική Ελλάδα την αξία των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων και να προωθεί τις αναφορές εξέχουσας παγκόσμιας ακτινοβολίας όπως είναι η Αρχαία Ολυμπία, και να συμμετέχει στην ουσιαστική διαμόρφωση του προγραμματικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Η ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

     

    Η περιφερειακή αρχή κλήθηκε να διαχειριστεί την πανδημία και τις συνέπειές της από το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η εκτίμηση του Ν. Φαρμάκη, που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση είναι ότι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει αυτό που ερχόταν και ακόμα και σήμερα κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για την επιστροφή της κοινωνίας και της οικονομίας σε αυτό που οριζόταν ως κανονικότητα. Απέναντι σ’ αυτή την ζοφερή πραγματικότητα, η περιφερειακή αρχή προτάσσει το «όλοι μαζί», παρακολουθώντας συνεχώς τα επιδημιολογικά στοιχεία, ακολουθώντας πιστά τα υγειονομικά μέτρα και με σεβασμό απέναντι στους συμπολίτες και τους υγειονομικούς που δίνουν καθημερινά την μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
    Η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών, η κοινωνική καθημερινότητα και η οικονομία θα εξακολουθήσουν να επηρεάζονται δραματικά από την πανδημία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ν. Φαρμάκη. Η περιφερειακή αρχή επέλεξε να μην έχει έναν παθητικό ρόλο στη διαχείριση της πολυσύνθετης κρίσης (υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής) που επέφερε η νόσος COVID- 19. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρώτος θάνατος ήταν στη Δυτική Ελλάδα και μάλιστα το θύμα ήταν μέλος του περιφερειακού συμβουλίου. Η Περιφέρεια, τότε, συνεργάστηκε με τους ειδικούς και εφάρμοσε τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, προκειμένου να μην εξαπλωθεί η νόσος.
    Για το δεύτερο κύμα της πανδημίας η εκτίμηση του περιφερειάρχη είναι ότι προκάλεσε αιφνιδιασμό στους ειδικούς και την δημόσια διοίκηση, καθώς ξέσπασε πιο γρήγορα από το αναμενόμενο και ήταν σφοδρότερη. Παρόλα αυτά, υιοθετήθηκε από την Περιφέρεια ένα σχέδιο δράσης που έχει στόχο να μην διασπαρεί ο ιός και ταυτόχρονα να στηριχθούν οι δομές υγείας, η κοινωνία και η οικονομία της Δυτικής Ελλάδας. Συνολικά διατέθηκαν 120 εκατ. ευρώ στην μάχη κατά της πανδημίας σε διάφορους τομείς (δημόσια υγεία, επιχειρηματικότητα, κοινωνική συνοχή).
    > Για τον εξοπλισμό των μονάδων εντατικής θεραπείας και νοσοκομείων διατέθηκαν 3,61 εκατ. ευρώ.
    > Για προσλήψεις προσωπικού σε φορείς της υγείας διατέθηκαν 21,74 εκατ. ευρώ.
    > Οι δήμοι και οι μητροπόλεις ενισχύθηκαν με 130 χιλ. ευρώ για προμήθεια τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στις κοινωνικές δομές τους.
    > Για είδη ατομικής προστασίας η Περιφέρεια διέθεσε 55 χιλ. ευρώ και 50 χιλ. ευρώ για τη διενέργεια τεστ διάγνωσης.
    Παράλληλα, υλοποιήθηκε η πρωτοβουλία menoumedytikiellada.gr και η γραμμή υποστήριξης για τους πολίτες. Μέσω αυτών περίπου 22 χιλ. πολίτες ήρθαν σε επικοινωνία με την Περιφέρεια και περίπου χίλιες υποθέσεις τους επιλύθηκαν. Σημαντική δράση ήταν η ανάπτυξη και λειτουργία πλατφόρμας τηλεϊατρικής. Πολύ σημαντικό ήταν πως η Περιφέρεια δικτυώθηκε με περισσότερους από 150 φορείς.

    ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
    Για τη στήριξη και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας οι δράσεις που σχεδίασε η Περιφέρεια φτάνουν τα 76,8 εκατ. ευρώ περίπου.
    Ειδικότερα, η στήριξη της επιχειρηματικότητας με 76,8 εκατ. ευρώ εξειδικεύεται σε έξι δράσεις:
    > Η πρώτη είναι το πρόγραμμα ύψους 30 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία και το οποίο θα συμπληρώσει ένα δεύτερο πρόγραμμα 20 εκατ. ευρώ σε λίγες εβδομάδες που θα απευθύνεται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.
    > Η δεύτερη δράση είναι ο μηχανισμός στήριξης επιχειρήσεων με 6,3 εκατ. ευρώ.
    GYMALL
    > Η τρίτη δράση είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός με 4,0 εκατ. ευρώ.
    > Η τέταρτη δράση αφορά στην ενίσχυση του μεγέθους και της ανταγωνιστικότητας μεταποιητικών και λοιπών επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας με 10,0 εκατ. ευρώ.
    > Η πέμπτη δράση είναι η ενίσχυση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στις επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας με 4,0 εκατ. ευρώ.
    > Η έκτη δράση αφορά στην υποστήριξη για τη δημιουργία και ανάπτυξη Κοινότητας Γνώσης και Καινοτομίας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 2,5 εκατ. ευρώ.
    Τη νέα προγραμματική περίοδο, η Περιφέρεια τοποθετεί στο επίκεντρο την μετάβαση της οικονομίας σε ένα περισσότερο ανθεκτικό μοντέλο μέσα από δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, δικτύωσης, έρευνας και καινοτομίας, την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και της επιχειρηματικότητας στις νέες συνθήκες και την υποστήριξη των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων που έχουν υποστεί ιδιαίτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας.

    «Ζέστανε» την αγορά μέσα στο ’20
    Στα οικονομικά έγινε ένα νοικοκύρεμα, όπως προκύπτει από όσα αναφέρονται στον ετήσιο απολογισμό της περιφερειακής αρχής. Πολύ σημαντικό, όμως, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας είναι ότι η Περιφέρεια τροφοδότησε την αγορά μέσα στο 2020 με περισσότερο «ζεστό» χρήμα.
    > Αυτό διαφαίνεται από τον οικονομικό απολογισμό. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το 2020, εκδόθηκαν 6.863 εντάλματα συνολικού ποσού 109,62 εκατ. ευρώ, δηλαδή καταγράφεται αύξηση της τάξης του 26% έναντι των εκδοθέντων ενταλμάτων του προηγούμενου έτους 2019 (συνολικού ποσού 86,68 εκατ. ευρώ). Το σύνολο του διαμορφωμένου προϋπολογισμού του έτους 2020 ανήλθε στο ποσό των 250,47 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δύο τροποποιήσεων-αναμορφώσεων που πραγματοποιήθηκαν για την κάλυψη αναγκών που προέκυψαν έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός. Τα πραγματικά έσοδα ανήλθαν στο ποσό των 191,39 εκατ. ευρώ και τα έξοδα στο ποσό των 112,42 εκατ. ευρώ. Το ταμειακό υπόλοιπο εκτιμάται στο ποσό των 80,1 εκατ. ευρώ.
    >Στη διοίκηση έγινε εισήγηση για την αναδιοργάνωση της εσωτερικής λειτουργίας του συνόλου των υπηρεσιών της Περιφέρειας, που οδήγησε στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Εκτός από την αναδιοργάνωση της εσωτερικής λειτουργίας περιλαμβάνεται και η εκπόνηση τετραετούς επιχειρησιακού προγράμματος 2020-2023.
    >Μια ένδειξη νοικοκυρέματος είναι ότι, εντός του 2020, δημιουργήθηκε κεντρική αποθήκη προμηθευόμενων ειδών και υλικών (γραφική ύλη, μελάνια και καθαριστικά) για την περιφερειακή ενότητα Αχαΐας με σκοπό την αποτελεσματικότερη και ορθολογικότερη τήρηση της αποθήκης μέσω ηλεκτρονικού προγράμματος εισαγωγής και εξαγωγής υλικών.
    >Καθοριστικός παράγοντας είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Το 2020, η Περιφέρεια υπέβαλε στο υπουργείο Εσωτερικών αίτημα για τον διορισμό 16 υπαλλήλων και εγκρίθηκε η πρόσληψη δώδεκα. Επίσης στον αντίστοιχο προγραμματισμό για το 2021 στάλθηκε αίτημα για τον διορισμό 19 ατόμων και εγκρίθηκαν εννέα θέσεις ενώ διατέθηκαν προς διορισμό δύο απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

    Εργα στην υπηρεσία του πολίτη
    Ο ανθρώπινος παράγοντας ήταν καθοριστικός για την περιφερειακή αρχή στον τομέα των έργων με κοινό στοιχείο, ανεξάρτητα αν πρόκειται για μικρά ή μεγάλα, ότι βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Η προσέγγιση που κάνει ο Ν. Φαρμάκης στον ετήσιο απολογισμό του είναι ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν ήταν ολιστικές ως προς τις κοινωνικές ανάγκες.
    Παραδείγματα ανά τομέα που διαβάσαμε στον απολογισμό είναι τα εξής:
    > Στην εκπαίδευση, η διευθέτηση των ζητημάτων μεταφοράς μαθητών μέσα από τη δημιουργία και τήρηση νέου δυναμικού συστήματος αγορών για τα σχολικά έτη 2020-2021, 2021-2022, 2022-2023 και 2023-2024, συνολικού προϋπολογισμού 80,8 εκ. ευρώ.
    > Στην υγεία, με προμήθειες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που καλύπτουν τις αυξημένες απαιτήσεις των νοσοκομείων και στις τρεις περιφερειακές ενότητες με ποσό που ξεπερνάει τα 6,6 εκατ. ευρώ.
    > Στο περιβάλλον, με έργα όπως η αποχέτευση της οδού Κορίνθου στο Αίγιο. Επίσης, στα έργα περιβάλλοντος δημοσιεύθηκαν τρεις προσκλήσεις του ΕΣΠΑ που αφορούν την ύδρευση και την ενεργειακή αναβάθμιση που ολοκληρώθηκε μέσα στο 2020 με έναν συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 45,0 εκ. ευρώ.
    > Το έργο «Υδρευση Πάτρας από τους ποταμούς Πείρο και Παραπείρο – δίκτυα υδροδότησης υπολοίπων οικισμών Ν. Αχαΐας» που εντάχθηκε μέσα στο 2020 με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 16,2 εκ. ευρώ και στόχο έχει να επιλύσει το υδρευτικό πρόβλημα της Πάτρας και των οικισμών της περιοχής για τα προσεχή 40 τουλάχιστον χρόνια.
    > Σχεδόν διπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός των στρατηγικών Βιώσιμης Ανάπτυξης στους Δήμους Πατρέων και Αγρινίου, δίνοντας τη δυνατότητα να γίνουν φιλικότερες οι περιοχές παρέμβασης στους πολίτες και τους επισκέπτες των περιοχών παρέμβασης.
    > Επένδυση γίνεται στις αθλητικές υποδομές, αφού η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει τουλάχιστον 15 αθλητικές εγκαταστάσεις με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 5,5 εκατ. ευρώ.
    Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη συντήρηση του επαρχιακού και εθνικού δικτύου καθώς και συντήρηση και αποκατάσταση αντιπλημμυρικών έργων. Η καινοτομία που εφάρμοσε η περιφερειακή αρχή ήταν πως οι παρεμβάσεις της έχουν διάρκεια για τις συντηρήσεις τα τρία χρόνια, μειώνοντας τους επαναλαμβανόμενους χρόνους για τις διαγωνιστικές διαδικασίες. Τα προηγούμενα χρόνια γινόταν κατάτμηση των έργων σε πολλά και μικρά, με συνέπειες την αναποτελεσματικότητα και την αύξηση της γραφειοκρατίας.

     

    Η Δυτ. Ελλάδα επίκεντρο της επετείου
    Στον απολογισμό της περιφερειακής αρχής, ένας από τους άξονες είναι ο συντονισμός για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Ηδη από τις αρχές του 2020 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ξεκίνησε τις προετοιμασίες προκειμένου η περιοχή που ξεκίνησε η Ελληνική Ανεξαρτησία, να αποτελέσει το επίκεντρο των εορτασμών.
    Καταρχήν, προχώρησε στη συγκρότηση Γνωμοδοτικής Επιτροπής (συμβουλευτικό όργανο) και συγκέντρωσε το σύνολο των δράσεων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της επετείου.
    Η Περιφέρεια, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, στοχεύει στο να συντονίσει όλες τις πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών. Υποβλήθηκαν 364 προτάσεις και το πλήθος των εγκεκριμένων προτάσεων ανέρχεται σε 250.
    Εκπονήθηκε και εγκρίθηκε σχέδιο δράσης, το οποίο δομείται σε τρεις άξονες και μέσα από αυτό η Περιφέρεια επιδιώκει τη δημιουργία μιας παρακαταθήκης πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού χαρακτήρα για την Δυτική Ελλάδα.
    Οι δράσεις τοποθετούνται εντός συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου και θα υλοποιηθούν από φορείς του δημόσιου τομέα (τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, αναπτυξιακές εταιρείες, κ.ά.), επιστημονικούς φορείς, κοινωνικούς φορείς με τυπικά οργανωτικά πλαίσια (κοινωνικές συμπράξεις, ομοσπονδίες κ.ά.) ή άτυπα πλαίσια (δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης, εθελοντισμό κ.ά.) ή με διατομεακή συνεργασία αυτών. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται τόσο οι δράσεις που θα οργανώσει και θα υλοποιήσει η Περιφέρεια όσο και οι δράσεις στις οποίες θα συνδράμει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τρίτους φορείς.

     

    ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η Πάτρα έχει κυκλοφοριακό πρόβλημα;

    του Γιώργου Ζαφειρόπουλου, τ. Αντιδημάρχου Πατρέων Μου κάνει εντύπωση και...

    Η ψηφιακή στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην συνάντηση Βασιλόπουλου-Παπαστεργίου

    Την  ψηφιακή  στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την...

    Συμμετοχή Ζαΐμη στην εκδήλωση της εβδομάδας Drone στο Άμστερνταμ

    Στην ετήσια εκδήλωση της εβδομάδας Drone  Amsterdam Drone Week...

    Ξεκινούν περιοδείες στην Αχαΐα οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στη Δυτική Ελλάδα

    Το πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες έχει διαμορφωθεί ως...