ΦΑΡΜΑΚΗΣ: Δώστε άδεια για τα κοιτάσματα του Κατακόλου

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Οι εξελίξεις στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων πυκνώνουν μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για επιτάχυνση των εργασιών στις θαλάσσιες και χερσαίες παραχωρήσεις.

    Εκτός από τα Ιωάννινα, τον Πρίνο και τη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης μια παραγωγική γεώτρηση στο Κατάκολο, όπου υπάρχει διαπιστωμένο κοίτασμα και η συνέχιση των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο.

    Μάλιστα, στο Κατάκολο της Ηλείας υπάρχει διαπιστωμένο κοίτασμα 14 εκατ. βαρελιών πετρελαίου και 1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, αλλά ακόμα αναμένεται η έκδοση της περιβαλλοντικής άδειας για την έναρξη της εκμετάλλευσης.

    Για τον λόγο αυτό, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης με επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο και την ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ζητά να επισπευστούν οι διαδικασίες αδειοδότησης για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου που υπάρχει στο Κατάκολο.

    Στην επιστολή του ο κ. Φαρμάκης, απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους η εξερεύνηση υδρογονανθράκων αλλά και η επιτυχής έκβαση αυτής της διαδικασίας αποτελεί κομβικής σημασίας για τη χώρα, αναφέροντας τα εξής: «Όπως γνωρίζετε διανύουμε μια εποχή όπου η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και ως εκ τούτου η εξερεύνηση υδρογονανθράκων αποτελεί σημαντικό στοιχείο του ενεργειακού μίγματος της ελληνικής οικονομίας. Τα μεγάλα έργα αγωγών αερίου, όπως ο Δια – αδριατικός αγωγός (ΤΑΡ) και ο αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου (Εast Med) αναδεικνύουν την σημασία του φυσικού αερίου για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Υπό αυτήν την έννοια οι γεωεπιστήμες, η τεχνολογία και η οικονομία αποτελούν σημαντικά συστατικά σε κάθε στάδιο εξερεύνησης υδρογονανθράκων στη χώρα, από την πρώτη φάση εξερεύνησης μια γεωγραφικής περιοχής παραχώρησης μέχρι την παραγωγή και την μεταφορά φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Μια επιτυχής εξέλιξη της έρευνας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβάλλει δραστικά το πρόγραμμα ενεργειακής ασφάλειας και εφοδιασμού της χώρας και να συμβάλλει στην ομαλή μετάβαση σε καινούριες πηγές ενέργειας με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα».

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Φαρμάκης επισημαίνει προς το αρμόδιο υπουργείο ότι είναι άμεσης προτεραιότητας η επίσπευση της αδειοδότησης για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Κατάκολο, που θα μπορέσει να εξασφαλίσει ενεργειακά την Ηλεία για 30 με 40 χρόνια και παράλληλα θα τονώσει την οικονομία και τον τουρισμό της περιοχής, ενισχύσει σημαντικά τις τοπικές αγορές, τους καταναλωτές και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας. Τονίζει ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη να αξιοποιηθούν οι εγχώριες πηγές παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου.

    Προσθέτει ακόμα ο περιφερειάρχης ότι θα είναι στρατηγικά και οικονομικά επωφελής για τη δημόσια επένδυση που υλοποιείται σήμερα με τη συνδρομή και του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας και αφορά στην ανάπτυξη δικτύου αερίου σε Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο. Και καταλήγοντας σπεύδει να αποσαφηνίσει: «Πάντα φυσικά διασφαλίζοντας με κάθε τρόπο αφενός μεν το φυσικό περιβάλλον, αφετέρου δε τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής, μιας και το Κατάκολο αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης του τουρισμού Κρουαζιέρας και όχι μόνο».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΕΝΦΙΑ: Η διαδικασία για εξασφάλιση της έκπτωσης – Έως 14 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις

    Λιγότερο από έναν μήνα έχουν προθεσμία οι ιδιοκτήτες ακινήτων να...

    ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Χαμηλοί μισθοί, υψηλό κόστος στέγης

    Ο πληθωρισμός συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την αγοραστική δύναμη...

    Line sitters: Αυτό είναι το νέο… επάγγελμα που κάνει θραύση

    Κάποτε θα έμοιαζε σαν αστείο. Ωστόσο στην εποχή της...

    Οι μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής – Ολη η Ελλάδα «φοράει» αθλητικά

    Οι εποχές που τα αθλητικά είδη απευθύνονταν μόνο σε...
    Best Shop