Άμεση η αντίδραση της Περιφέρειας, και του γραφείου του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, στην έκκληση, επί προσωπικού μάλιστα, της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας για παρέμβασή του στην επίσπευση του πρότζεκτ της λουρωνησίδας, ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ο κ. Φαρμάκης, μάλιστα, μέσω άμεσων συνεργατών του, επέλεξε να μη λειτουργήσει πολιτικάντικα αλλά με ευθύτητα και ειλικρίνεια. «Πράγματι, είναι σε γνώση του Περιφερειάρχη αυτό που ζητά η Οικολογική Κίνηση. Αλλά δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας να συνάψει σύμβαση για Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κάτι που είναι, όπως εξηγούν οι Οικολόγοι, προϋπόθεση για να τρέξει το έργο. Επειδή, όμως, ο κ. Φαρμάκης και οι συνεργάτες του που έγιναν κοινωνοί της υπόθεσης επιθυμούν να βοηθήσουν, όσο είναι δυνατόν, αυτός είναι ο λόγος που θέλησαν να ενημερωθούν για τις νομικές και διοικητικές παραμέτρους της υπόθεσης. Δεν δεσμεύτηκε, συνεπώς, η Περιφέρεια για κάτι συγκεκριμένο, αφού δεν αποτελεί δική της αρμοδιότητα, απλώς υποσχέθηκε να εξετάσει το θέμα και να δει αν και πόσο μπορεί να βοηθήσει», ενημέρωσε την «Π» συνεργάτης του κ. Φαρμάκη, προσθέτοντας πως… «δεν μιλάμε για μια υπόθεση τωρινή, αλλά που εκκρεμεί εδώ και περίπου δέκα χρόνια».
Σημειωτέον, από τον μίνι έλεγχο που έκανε η «Π», προκύπτει πως τέτοιου είδους διαδικασίες, σαν αυτή που ζητά η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, δεν γίνονται στο άψε σβήσε. Επειδή απαιτούν την επιστράτευση και ενεργό συμμετοχή αρκετών Υπηρεσιών της Περιφέρειας (Τεχνικών, Νομικών, Διοικητικών), αναγκαστικά πλατιάζει και ο χρονικός ορίζοντας παρέμβασης.
Σε πρώτη φάση, πάντως, κι αυτό είναι η φρέσκια είδηση, κλείστηκε ραντεβού για την επόμενη κιόλας εβδομάδα, όταν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος θα δει από κοντά και θα συζητήσει εφ’ όλης της ύλης το θέμα με στελέχη της Οικολογικής Κίνησης, παρούσης, πιθανότατα, και της Συντονίστριας του Φορέα Διαχείρισης, της κας Καραμπέρου.
Από κει και πέρα, το αν θα βρεθεί λύση, ποια θα είναι και, κυρίως, πότε θα ενεργοποιηθεί, θα το μάθουμε μετά το ραντεβού.
Στα συν της υπόθεσης, έστω και θεωρητικά, ότι το πρότζεκτ είναι σχεδόν έτοιμο (όλοι γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να γίνει στο χώρο) και, το σπουδαιότερο, είναι εξασφαλισμένη ήδη η χρηματοδότηση (που δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ).
Η επιστολή της ΟΙΚΙΠΑ, με αποδέκτη, δημοσίως, τον Νεκτάριο Φαρμάκη, έλεγε «Κύριε Φαρμάκη, σώστε τώρα τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου. Παρακαλούμε να ενεργήσετε για την άμεση υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον Φορέα Διαχείρισης της περιοχής, προκειμένου να εκτελεστεί το έργο αποκατάστασης της κατεστραμμένης λουρονησίδας, γιατί η απειλούμενη καταστροφή της λουρονησίδας απειλεί την υπόσταση του Κοτυχίου ως λιμνοθάλασσας και προστατευόμενου βιοτόπου».
Για να υλοποιηθεί το έργο, απαιτείται η εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και επειδή ο Φορέας δεν μπορεί να την εκπονήσει, καθώς δεν διαθέτει Τεχνική Υπηρεσία, πρέπει να συνάψει προγραμματική σύμβαση με υπηρεσία που διαθέτει την απαιτούμενη στελέχωση της Τεχνικής της Υπηρεσίας.
Και κάπως έτσι Φορέας και Οικολογική Κίνηση έφτασαν να χτυπήσουν την πόρτα της Περιφέρειας, ποντάροντας στην Τεχνική Υπηρεσία της.