flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Φαρμάκης για νέο ΕΣΠΑ: «Δεν τα βρήκαμε, δουλέψαμε για πιο πολλά εκατ. €»

Σε σχετικά χαμηλούς τόνους, κινήθηκε προχθές η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβούλίου Δυτικής Ελλάδας, αν και το περιεχόμενο της συζήτησης ήταν μείζονος πολιτικού ενδιαφέροντος, καθώς, αφορούσε το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Η παράταξη του Απόστολου Κατσιφάρα, μάλλον είχε τη σκέψη της στραμμένη στο προσκλητήριο του αρχηγού της, όπου λίγη ώρα αργότερα ανακοίνωνε την απόφασή του να αποχωρήσει από την Αυτοδιοίκηση, ανοίγοντας τον δρόμο της διαδοχής του.

Παρ’ όλα αυτά, στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης άφησε το αντιπολιτευτικό του στίγμα, ασκώντας «ήπια» αλλά αιχμηρή κριτική σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, του νέου προγράμματος.

Αυτό όμως που φάνηκε να ενόχλησε τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και τον προκάλεσε να τοποθετηθεί για δεύτερη φορά, ήταν ότι ο Απόστολος Κατσιφάρας, υποβάθμισε ως επιτυχία, το γεγονός ότι το νέο ΠΕΠ είναι αυξημένο κατά 137,5 εκ. ευρώ, από εκείνο που διαχειρίστηκε ο ίδιος.
«Για όσους παρακολουθούν -είπε ο κ. Κατσιφάρας- η μεγάλη επανάσταση (στο ΕΣΠΑ) ήρθε το 2014, όταν μετατράπηκαν τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα σε πολυτομεακά και πολυταμειακά». Επιπλέον, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης υποβάθμισε και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Νεκτάριος Φαρμακης, με την υγειονομική και ενεργειακή κρίση, σε σύγκριση με την κρίση των μνημονίων της δεκαετίας του 2010, που είχε ο ίδιος.

«Εμείς μονίμως περνούσαμε τον κάβο. Μια μέρα στο ξέφωτο δεν βρεθήκαμε και τώρα βρίσκουν συνέχεια δικαιολογίες και στρατηγούς ανέμους» είπε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

«ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΑΦΗΣΑΤΕ…»

«Σίγουρα η αντιπολίτευση είναι υγιής να γίνεται, αλλά δεν σας ταιριάζει ο μηδενισμός. Και είναι μηδενισμός να λες ότι δεν είναι τίποτα το 30% αύξηση στο νέο ΠΕΠ», απάντησε ο Νεκτάριος Φαρμάκης. Και έκανε αυτή την επισήμανση, γιατί ο Απόστολος Κατσιφάρας αμφισβήτησε ως θετικό γεγονός και κατάκτηση την αύξηση αυτή. «Δεν ζητάω χειροκροτήματα αλλά μια διαπίστωση» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Παράλληλα, απάντησε και στις αιχμές του αντιπάλου του ότι το μεγαλύτερο μέρος του νέου ΠΕΠ αποτελείται από μεταφερόμενα έργα της προηγούμενης περιόδου. Είναι μεταφερόμενα γιατί κάποιοι δεν τα υλοποίησαν, είπε ο κ. Φαρμάκης, αφήνοντας την αιχμή προς τον Απόστολο Κατσιφάρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΜΠΟΝΑΝΟΥ

Λίγο νωρίτερα, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνο επαινούσε τις τοποθετήσεις των φορέων, όμως απάντησε σε αυστηρούς τόνους προς την παράταξη του Απόστολου Κατσιφάρα, για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον της περιφερειακής αρχής, για εγκατάλειψη ή υποβάθμιση των οραματικών της παρεμβάσεων.

– Για το Μητροπολιτικό Πάρκο στην βόρεια είσοδο της Πάτρας, ο κ. Μπονάνος του απάντησε ότι έκανε σχεδιασμούς και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς επί χάρτου, σε οικόπεδα που δεν ανήκαν στην Περιφέρεια. «Πώς θα το κάνουμε; Πατώντας πάνω σε ξένα οικόπεδα» είπε ο κ. Μπονάνος και συμπλήρωσε, «τα έργα έχουν μια σειρά ωριμότητας. Είναι δυνατόν να βάζουμε μπροστά το κάρο από τα άλογα και μετά να κάνουμε και κριτική; Τι αξία έχει μια τέτοια πρακτική, πέραν του εντυπωσιασμού;»

– Ακόμα χαρακτήρισε άδικη την κριτική για του Λαδόπουλου. «Γίνεται τεράστια προσπάθεια και τα δείγματα φαίνονται. Ηταν από τα πρώτα έργα που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης ως μεγάλη αστική ανάπλαση. Ας έχουν τη γενναιότητα να αναγνωρίζουν πράγματα και όχι να ασκούν μια κριτική εντελώς ανεδαφική», κατέληξε ο Χαράλαμπος Μπονάνος.

ΜΕΤΡΗΣΕ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Το νέο Πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 628,5 εκ. ευρώ, ποσό κατά 137,5 εκ. ευρώ μεγαλύτερο σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΠΕΠ της περιόδου 2014-2020, ενώ, μετά τη διαβούλευση επιτεύχθηκε προσαύξηση κατά 33,6 εκ. ευρώ σε σχέση με το αρχικό προϋπολογισθέν ποσό. Η αύξηση δεν θα ήταν εύκολο να υπάρξει εάν δεν προϋπήρχε η κατάλληλη προετοιμασία, αλλά και συνεργασία με το σύνολο των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, ενώ σημαντικός υπήρξε και ρόλος της διαβούλευσης με θεσμούς και φορείς που προηγήθηκε απ΄όπου προέκυψαν 142 νέες προτάσεις ορισμένες από τις οποίες αφού τεκμηριώθηκαν, ενσωματώθηκαν στον σχεδιασμό.