Φασολάκια πλατιά με κιμά: Συνταγή από τη Μικρά Ασία

    Ημερομηνία:

    Αυτή η συνταγή έρχεται από Μικρασιάτισσα νοικοκυρά. Το φαγητό αυτό συνηθίζεται στη γειτονική Τουρκία και οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, το έφτιαχναν συχνά.

    Τα παλιά χρόνια, βέβαια, τα λαχανικά ήταν φρέσκα και τα μαγείρευαν, πάντα στην εποχή τους, αλλά σήμερα μπορούμε να το φτιάξουμε όποτε θέλουμε κάτι νόστιμοελαφρύ και υγιεινό. Ακόμη και διαίτης φαγητό, το λες.

    Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον μοσχαρίσιο κιμά, με κιμά από κοτόπουλο ή γαλοπούλα, για να γίνει ακόμη πιο ελαφρύ.

    Σερβίρουμε το τα φασολάκια με τον κιμά, σε θερμοκρασία δωματίου, χλιαρά και όχι καυτά, συνοδεύοντας με λίγο γιαούρτι και φρέσκο προζυμένιο ψωμί.

    Υλικά:

    • 1 κιλό φρέσκα φασολάκια πλατιά, φρέσκα(καθαρισμένα) ή κατεψυγμένα
    • 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (ζητήστε από σπάλα)
    • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
    • 2 ντομάτες φρέσκιες τριμμένες
    • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
    • αλάτι – πιπέρι

    Εκτέλεση: 

    Βάζουμε σε μια χαμηλή κατσαρόλα τον κιμά, να καβουρδιστεί. Ανακατεύουμε καλά για 5-6 λεπτά και ύστερα ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό να βράσει.

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πιει τελείως το νερό.

    Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο και σοτάρουμε, ανακατεύοντας, για 5 λεπτά.

    Ρίχνουμε τη ντομάτα, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύουμε, αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Σε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα βάζουμε μια στρώση τα μισά φασολάκια, μια στρώση τον μισό κιμά και επαναλαμβάνουμε για άλλες δύο, ίδιες στρώσεις: φασολάκια – κιμά, εναλλάξ.

    Ρίχνουμε 1 1/2 ποτήρι νερό και ανάβουμε το μάτι, σε μέτρια φωτιά.

    Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια και να δέσει η σάλτσα. Τσεκάρουμε το αλατοπίπερο και συμπληρώνουμε, αν χρειάζεται.

    Αν η σάλτσα δεν έχει δέσει και είναι νερουλή, τη σουρώνουμε και τη βράζουμε ξεχωριστά, μέχρι να μειωθεί και να πυκνώσει.

    Αν, πάλι, το φαγητό δεν έχει βράσει και τα υγρά έχουν εξατμιστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

    Πριν σερβίρουμε, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αυτοψία Αϊβαλή σε Θεριανό-Καμίνια-Τσουκαλεϊκα: Ακόμη καίνε για 10η ημέρα ΦΩΤΟ

    Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πάτρα Σπουδαία και Πάλι”...

    Η άμυνα «καθάρισε» και… επιθετικά για να μπει με το δεξί στο πρωτάθλημα ο Άρης

    Ένα τρίλεπτο χρειάστηκε ο Άρης απέναντι στον Βόλο, με...

    Από μηχανής… Γιαζίτσι και Ελ Κααμπί ξελάσπωσαν τον Ολυμπιακό στην πρεμιέρα!

    Με τον Γιουσούφ Γιαζίτσι να έρχεται από τον πάγκο...

    ΣΟΚ! Πέθανε στα 41 η Αλεξάνδρα Νικολαϊδου

    Βαρύ πένθος για τον Ντέμη Νικολαΐδη, καθώς η 41χρονη...