![DIVICO](https://flamis.gr/wp-content/uploads/2024/12/DIVICO.png)
15′ προετοιμασία
1 ώρα και 30′ μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 45′
Υλικά
Μερίδες: για 6 μερίδες, ως μεζές
200 γρ. φασόλια γίγαντες Πρεσπών, μουλιασμένα αποβραδίς
1 μικρό κρεμμύδι ξερό, χοντροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
2 πιπεριές Φλωρίνης, ψημένες και καθαρισμένες από φλούδες και σπόρια (ή έτοιμες καπνιστές πιπεριές Φλωρίνης σε βαζάκι, καλά στραγγισμένες)
40 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
λίγο ελαιόλαδο
λίγος χυμός λεμονιού
Διαδικασία
Για τη φάβα από φασόλια Πρεσπών με πιπεριές Φλωρίνης, ξεκινάμε και στραγγίζουμε τα φασόλια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με μπόλικο νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε. Κρατάμε λίγο από το νερό όπου τα βράσαμε στην άκρη.
Προσθέτουμε στον πολυκόφτη όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα πολτοποιούμε μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος πουρές. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο από το νερό όπου τα βράσαμε.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, λάδι, μαϊντανό ψιλοκομμένο και χυμό λεμονιού.
![PhysioClinic](https://flamis.gr/wp-content/uploads/2025/01/physioclinic.jpg)